Gazdaság » Trendek

Idén éhesen illatozunk

Az idei év első felében kevesebbet költöttünk élelmiszerekre, de többet a piperetermékekre – legalábbis ezt állítja a GfK piackutatása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Lány élelmiszert vásárol az egyik szupermarketben
Kajára nem költünk sokat, de a sör még mindig menő. Illusztráció: adevarul.ro
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. szeptember 13., 11:45
0 hozzászólás. 

A GfK Romania a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva kétszázalékos visszaesést mért az élelmiszervásárlásban. A kutatáshoz kapcsolódó jelentésben kiemelik, a 2011-es évi infláció óriási hatással volt a romániai háztartások költségvetésére és jelentős kiadási csökkenéseket vont maga után.

Ezek jellemzően az élelmiszereknél voltak érezhetőek, ahol továbbra is csökkenő keresletet figyelhetünk meg. Az idei év első hat hónapjában

2 százalékkal kevesebbet költöttünk élelemre,

bár ennek ellenére alkoholmentes italokra és sörre öt százalékkal több pénzt adtunk ki.

Az étolaj az egyik olyan termék, amire jóval kevesebbet áldozunk az utóbbi években: 2011-ben 40 százalékos visszaesést jegyeztek, míg idén további 9 százalékkal kevesebbet költöttünk étolajra. Szintén kevesebb csokoládét és gyümölcsös joghurtot vásárolunk, valamint őrölt kávéra sem adunk ki annyi pénzt, bár a megvásárolt mennyiség és a fogyasztók száma konstans maradt.

Korábban a testápoló szerek, piperetermékek és háztartási tisztítószerek iránti kereslet is nagyban csökkent, ám most itt újból növekedés figyelhető meg – áll a kutatási eredményekben.

Ebben a kategóriában idén kiemelkedő növekedést a hajsamponok, a szappanok és dezodorok piacán mértek, míg a fogkrémek és mosóportok iránti kereslet folyamatosan növekedik.

A kutatás a termékek beszerzési módjára is kitér, megemlítve, hogy a kereskedelem modern formái (vagyis a hiper- és szupermarketek) egyre inkább teret nyernek a klasszikus kisboltokkal szemben. 2012 első félévében a romániai háztartások a mindennapi fogyasztási cikkekre kiadott összeg

49 százalékát nagy áruházakban költötték el,

ami kétszázalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

A gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG) mintegy 36 százalékát vásároltuk idén kisboltokban, élelmiszerüzletekben – ez egy százalékos visszaesést jelent 2011-hez képest. Ha a korábbi időszakot is nézzük, megállapítható, hogy a hiper- és szupermarketek térnyerése valamelyest lelassult, hiszen a kisboltokban elköltött pénz mennyisége 2011-ben még három százalékkal csökkent a mostani egyhez képest.

A modern kereskedelmi formákon belül a szupermarketek 16 százalékos részesedésnek örülhetnek – ezt a szeletet idén az egyik diszkontmarket szupermarketté történő átalakítása is megerősítette.

A hipermarketek sem terjednek már annyira, idén csak egy százalékos növekedést mértek, míg tavaly kétszer ekkora volt a fejlődés.

A hiper- és szupermarketek terjedésének legfontosabb elősegítője a vásárlók tömeges jelenléte, amit ki is használnak, hiszen több üzletlánc is folyamatosan földrajzi terjeszkedést folytat.

Az idei első félév a vásárlások gyakoriságának növekedését hozta, de ugyanakkor a vásárlói hűség csökkent, vagyis

egyre gyakrabban járunk shoppingolni,

sűrűn váltogatva az üzleteket.

A modern kereskedelmi formák terjedésével a sajátmárkás termékek népszerűsége három százalékkal nőtt, jelenleg a gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacának 11 százalékát teszik ki. A felmérés szerint 10 vásárlóból 9 vásárolt már sajátmárkás terméket idén és ezekért mintegy 30 százalékkal fizetett ki összességében többet, mint tavaly.

Az országos szinten reprezentatív kutatásban 2 200 háztartás vásárlási szokásait mérték fel, mintegy 90 fogyasztási cikk kategóriában. A felmérést végző GfK a világ egyik legnagyobb piackutató cége, a román piacon 1992 óta van jelen.

uh.ro/mediafax.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."