Gazdaság » Trendek

Olcsóbb lesz a kenyér, drágább, ha folyik

Szeptember elsejétől kevesebb, mint felére csökken a kenyér áfája, és harmadával nő az alkohol jövedéki adója.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Kenyeret eszik egy vöröshajú kislány
Illusztráció: The Guardian
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. július 30., 16:06
2 hozzászólás. 

Bár egy darabig kérdéses volt – a Nemzetközi Valutaalap beleegyezésére is szükség volt –, de végül Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy szeptember elsejétől csökkentett, 9 százalékos áfakulcsot vetnek ki a kenyérre az eddigi 24 százalékos helyett. Ez a számítások szerint összesen mintegy 100 millió lejes kiesést jelent az államkasszának szeptember, október és november hónapokban.

A költségvetésben így keletkező hiányt luxuscikkekből akarják fedezni, így szeptembertől jövedéki adót (acciză) vetnek ki az aranyra, valamint hektoliterenként 1 000 euróra növelik az alkohol jövedéki adóját – ez utóbbi eddig 750 euró volt.

Luxussal tömik be a költségvetési rést

A luxuscikknek számító arany, aranyból készült tárgyak, órák és ékszerek esetén a szeptember elsejétől érvényes jövedéki adó behajtásával év végéig mintegy 300 millió lejes többletet remél a kormány. Ezt az arany grammjára fogják kiszabni, és nagyon kismértékű adó lesz – legalábbis ezt állítja Daniel Chitoiu pénzügyminiszter.

Ezt a bevételt egyébként úgy megvalósítanák meg, hogy ugyanekkortól jövedéki adó fogja terhelni a jachtokat, a vadászfegyvereket, s a 3 000 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú gépkocsikat is.

„Nagyon reméljük, hogy egy ilyen politikai kötelezettségvállalás, mint a kenyér áfájának csökkentése, sikeres lesz. Az egésznek az alapja a kormány és a termelői szövetkezetek közti együttműködés. Egy ilyen, nagyon nehezen összehozott projekt bukása megakadályozná a rendszer jövőbeni kiterjesztését hasonlóan fontos termékekre” – magyarázta a miniszterelnök.

Victor Ponta arról számolt be, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európa Tanács úgy vélik, az áfa csökkentése nem fog az adóelkerülés csökkenéséhez vezetni, de a kormány megítélése szerint a termelőszövetkezetekkel együttműködve ezt is meg lehet valósítani.

Azonnal lemegy a kenyér ára

A változásokkal kapcsolatosan Boldizsár Gábort, a Vidéki Pékség vezetőjét kérdeztük, aki pozitívan áll az áfacsökkentés elébe. Véleménye szerint jogos az a felvetés, miszerint az iparágra jellemző adóelkerülés visszaszorítható ezzel az intézkedéssel. Boldizsár úgy gondolja, hogy az alacsonyabb áfának köszönhetően az érintettek kaphatóbbak lesznek arra, hogy bevallják, és kifizessék az adót, ezáltal csökkentve a feketekereskedelmet.

Ugyanakkor a pékség vezetője szerint az adócsökkentés pozitív hatásait a fogyasztók is azonnal érezhetik majd. Elmondta, amint életbe lép az új, kilencszázalékos áfakulcs, ők is ezzel arányosan csökkentik termékeik árát, így szeptembertől a vásárlók már olcsóbban juthatnak hozzá a mindennapi betevőhöz.

Áfakalauz

Romániában, bár sokan úgy tudják, nem csak egy áfakulcs létezik, hiszen az általános, 24 százalékos adó mellett két csökkentett változat is érvényben van az Adótörvénykönyv szerint.

Az áfa mértékét ennek 140. cikkelye szabályozza, ami 9 százalékos adókulcsot irányoz elő többek között a különböző turisztikai, történelmi látványosságok, vásárok, állatkertek, botanikus kertek, kulturális események belépőire, szállásdíjakra, tankönyvekre, újságokra, folyóiratokra, ortopédiai termékekre, protézisekre és gyógyszerekre.

Létezik egy 5 százalékos adókulcs is, ezt különböző épületek és a hozzájuk tartozó telkek esetén alkalmazzák. Ide tartoznak az idősotthonok, gyerekotthonok, sérült gyerekek rehabilitációjával foglalkozó intézmények, kisméretű, illetve kis értékű lakások, illetve önkormányzatok által építendő és bérbe adandó szociális lakások.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
s.magor
2013-07-30 21:14:57
YNWA!!!
Jó arcok vagytok uh-sok!!! Jó ez a Liverpool reklám :D. Sokat a cikkből nem olvastam el, de a Liverpool-os képre azért rá kellett kattintsak :)... Csak így tovább !
avatar
Gáspár2
2013-07-30 21:27:47
Parasztvakítás.
Az ilyen kezdeményezésekben matematika van, de logika nincs.
Ha jól számolom, akkor ez havonta akár 9 lejes megtakarítást is jelenthet egy családnak...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."