Gazdaság » Trendek

Még mindig tranzitváros Székelyudvarhely

Jött, látott és továbbállt az Udvarhelyre látogató turisták zöme. Többen voltak, mint tavaly, de kevesebb a szállóvendég, mint az átutazó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Turisták Székelyudvarhely központjában, az Emlékezés Parkjában
Illusztráció: archív
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2013. szeptember 18., 16:24
0 hozzászólás. 

A helyi vendéglátók nem panaszkodnak: több turista fordult meg városkánkban, mint a tavalyi turistaszezonban. Hazai és magyarországi látogatókból volt idén is a legtöbb, de jöttek svédek, ausztrálok és amerikaiak is. Igaz, csak kevesen, egyelőre az óceánon túl élők számára még mindig nem vagyunk eléggé izgalmas, egzotikus hely.

Udvarhely továbbra is tranzitváros(ka) – hiába büszkeségünk a Csonkavár, a Jézus Kápolna, vagy a Szejkefürdő, az idelátogatóknak elég egy szűk nap, hogy pillantást vessenek a műemlékeinkre, és már tovább is állnak.

Erős az utószezon is a Küküllő Szállodában

Vendégmarasztalóként bevált a kellemest a hasznossal együtt kínáló turisztikai csomag, mint amilyen például az, amit a Küküllő Szálloda Felüdülés Székelyföld Szívében elnevezéssel kínál.

A négy éjszakát, négy büfé reggelit és négy vacsorát magába foglaló ajánlatot inkább az egyéni szállóvendégek vették igénybe előszeretettel – tudatta Dobrita Ildikó ügyvezető igazgató, akit az idei turistaszezonról kérdeztünk.

A Küküllő Szálloda recepciója

A csoportosan érkező turisták is szép számban megfordultak a Küküllő Szállóban, az összes vendég 80 százaléka csoportban érkezett. Legtöbben 2-4 éjszakát maradtak, és „bázisnak használták a Küküllő Szállodát, ami azt jelenti, hogy reggeli után Székelyföld más nevezetességeit, vagy Szászföld turistalátványosságait nézték meg, aztán este ismét visszatértek hozzánk" – fogalmazott Dobrita.

A szállodában a szezon április elsején startol és szeptember 30-ig tart, tehát még szűk két hétig jegyzik az utószezont, ami az igazgató erősként jellemzett. Az elmúlt hónapokat összesítő statisztika szerint a szálloda vendégeinek 60 százaléka külföldi, ezeknek túlnyomó többsége Magyarországról érkezik, de szlovák, lengyel, ázsiai és amerikai szállóvendégeket is fogadtak. A belföldiek aránya mindössze 40 százalék – foglalta össze Dobrita, aki szerint egy jó szezont zár hamarosan a Küküllő Szálloda.

Középkorú románok kedvence a Septimia

Nem panaszkodnak a Septimiások sem: a tavalyi évhez képest 14 százalékos növekedéssel zárnak.

A román ajkú vendégeknek megtetszett a szabadidőközpont: a június 1. és augusztus 31. közötti időszakban a Septimia Hotelben a szállóvendégek 65 százaléka román nemzetiségű volt, nagy részük családos.

A Septimia Hotel bejárata

„Általában 5-6 éjszakára érkeznek, főleg Moldvából, Bákó megyéből, de szép számban érkeztek bukarestiek is. Leginkább 30-50 év közötti, gyerekes, román szülők látogatják a Septimiát. A környékükön nincs olyan szolgáltatás, mint amit a Septimia nyújt, ezért nem restek megtenni ekkora távot egy jó nyaralásért" – fogalmazott Geréb István, a Septimia Szabadidőközpont szállodájának ügyvezetője.

A komplexumban kevesebb külföldi turista fordult meg, a legtávolabbiak Japánból, Kanadából, Izraelből jöttek. A csúcsszezonban, június-augusztus hónapokban a vendégek 17-20 százaléka magyar nemzetiségű, 7 százaléka izraeli, míg 10 százaléka osztrák, német, szlovák, illetve más nemzetiségű volt.

Nem kongott üresen a Septimia Hostel sem: a nyári lovas, aikido, foci, úszó, tánc és más táborok idején megszállták a belföldi turisták, akik főként Marosvásárhelyről, Bukarestből, Besztercéről érkeztek.

Ausztrálok Gondűzőben

A Szentimre utcai étterem és szálloda vezetői minimális növekedésről beszélnek, körülbelül 2 százalékkal volt több vendégük 2013-ban, mint tavaly. A főként családosan érkező látogatók leginkább Magyarországról utaztak ide, de jöttek Romániából és Svédországból is. A legtávolabbi vendég egészen Ausztráliától repült idáig gondot űzni.

Szoba a Gondűzőben

„Mivel az árpolitikánkon is változtattunk, a bevételeinken is látszik némi növekedés, de még mindig nem rózsás a helyzet" – mondta honlapunknak Nagy György a Gondűző Szálloda és Étterem tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, aki beismerte, jobb turistaszezonra számított.

Augusztus volt a legforgalmasabb hónap a Gondűzőben, ahol a legidősebb szállóvendégek a nyolcadik ikszet már jegyző svédek voltak.

Kíváncsiskodókból nincs hiány

A polgármesteri hivatal által működtetett Tourinfo városközponti „kisbódéjánál" nagy volt a forgalom: június-augusztusban hét és fél ezernél is többen kértek információt, útikalauzt vagy az éppen aktuális, illetve a közeljövőben soron levő programokról érdeklődtek.

Fogytak az információs füzetek, útikalauzok, sokan érdeklődtek a bevásárlóközpontok felől, ellenben kevesen tudakozódtak arról, hogy hol hajthatnák álomra a fejüket, vagy hová, merre utazhatnának a környékre látnivalóért. A telefon is napi rendszerességgel megcsörrent: havonta félszázan hívták a turisztikai tudakozót.

Júniusban 2369, júliusban 3614, míg augusztusban 1634 turista nyitott be a központi Tourinfo iroda ajtaján. Júniusban a legtöbben 17-én (426), júliusban 10-én (433), míg augusztusban 21-én (250) kértek és kaptak információt az iroda munkatársaitól.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."