Gazdaság » Trendek

Mocskos tehénből nem jön tiszta tej

Öt érdekesség, amit eddig nem tudtál a tejről és a tehénről. Vagy tudtad, csak nem tartottad be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

tehentej
Ha rosszul bánsz vele, rossz tejet ad
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. április 14., 16:06
0 hozzászólás. 

Ha szereted a tejet, akkor valószínűleg egyetértesz azzal is, amit Franciaországban vallanak az igazi sajtmesterek: a tejet nem kell megerőszakolni, vagyis pasztörizálni.

Az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete (UME) szervezésében a tej és a hús háztáji feldolgozásáról, valamint piaci értékesítési lehetőségeiről tartottak szakmai délutánt múlt héten a Dagi Étterem konferenciatermében.

kissferenc

Fogyasszunk minél több tejet! - Kiss Ferenc sajtmester

Az előadásokon hazai és külföldi szakemberek a tej- és hústermékek emberi szervezetre gyakorolt hatásairól beszéltek. A rendezvény egy előadássorozat első állomása volt, a lentebb leírtak ott hangzottak el. Az előadásokon környékbeli gazdák, illetve tej- és húsfeldolgozásal foglalkozó cégek képviselői vettek részt.

Most légy okos, Domokos!

1. Egyik legfontosabb és legegészségesebb táplálékunk a tej – Romániában a belőle készülő vaj 65 százaléknyi zsírtartalommal már annak minősül, Magyarországon csak a 85 százalékos zsírtartalmú terméket nevezhető vajnak.

2. Húst, tejtermékeket és növényeket egyenlő arányban kell tartalmaznia az általunk elfogyasztott élelmiszereknek – ha nincs meg az egyensúly, akkor jön az allergia, az érelmeszesedés vagy a magas vérnyomás.

3. Az ember az egyetlen „állat", ami élete elejétől a végéig tud tejet fogyasztani.

4. Ha sok tejet iszik a gyerek, okosabb lesz.

5. Nagyon sok szennyeződés érheti a takarmányt – ha megveri az eső, tönkremegy, de ha tárolás alatt rágcsálók vagy madarak szennyezik az ürülékükkel, akkor is.

A rongy nem víz

6. Környékünkön elterjedt, hogy a gazdák szóbeszéd útján terjedő tanácsok alapján gyógyszerezik az állatot.  Azt nem veszik figyelembe, hogy a tehén a tején keresztül kiválasztja a sokszor tévesen beadott gyógyszer hatóanyagait, majd mi megisszuk a mellékhatásaival együtt.

7. Fejőstehénnel egy légtérben más állatot nem lehet tartani.

zorgolaszlodr

A tehén rejtélyes állat, de én megfejtem - Dr. Zörgő László állatorvos

8. Tiszta állattól lehet elvárni, hogy tiszta tejet kapjunk. Nyugaton egyre inkább divat, hogy ennek érdekében gázzal égetik le a trágyás szőrét az állatnak.

9. A fejés előtti tőgymosás is nagyon fontos – a gyakorlatban ez úgy működik, hogy egyesek megtörlik egy ronggyal, felteszik a gerendára, aztán következő fejésnél megint leveszik, megint megtörlik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."