Gazdaság » Trendek

Egy kattintásra a nyugati fizetések

Rugalmas munkaprogram, magas profittal. Valljuk be, túl szépen hangzik, hogy igaz legyen. Vagy mégsem?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Freelancer
Nem kell bejárnod dolgozni
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. március 10., 13:02
0 hozzászólás. 

Te szervezheted saját munkabeosztásod, míg keresetednek csak a csillagos ég szab határt. Országunkban nem igen találni efféle hirdetéseket, hacsak nem egy piramisrendszer próbál minket becserkészni, de tisztázzuk itt, az elején, nem az MLM-rendszerről, hanem az internetes szabadúszó munkavállalásról ejtünk néhány szót.

A fenti feltételek igencsak kecsegtetően hangzanak, de hogyan kivitelezhető mindez és milyen buktatókkal jár? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ aktív freelancerekkel.

Dolgozz, tervezz szabadon

Először is, hogy átlássuk az egyre divatosabb freelancer munkát, meg kell értenünk, hogy egy munkaadónak miért ideálisabb, ha egy más országból származó magánszeméllyel végezteti el a kívánt feladatot.

Fejlett országokban működő cégek vezetői hatalmasat tudnak spórolni a munkaköltségen azzal, hogy olyan helyen élő munkavállalókat alkalmaznak, ahol egy nyugati átlagfizetés töredékéért is boldogan dolgoznak. Mivel egyre több cégtulajdonos él az olcsó munkaerő lehetőségével, a munkák típusai is egyre nagyobb repertoárt alkotnak.

Két megkérdezettünk többnyire cégek logóinak megtervezésével foglalkozik, mindezt meghirdetett versenyeken keresztül. A legjobb munka lesz a befutó, ami így a pénzjutalmat is elorozza a többi próbálkozó elől.

A logótervezés ellenben nem minden, hiszen a paletta olyannyira nagy, hogy az egyszerű adatbeviteltől kezdve egészen egy cég komplett imázsának a megtervezéséig mindent megtalálunk rajta.

A munkák típusaiktól függően különböző gyűjtőoldalakra kerülnek. A freelancer.com, az elance.com, a guru.com vagy például a 99designs.com a legismertebbek a megannyi webcím közül. Ezek üzemeltetői bizonyos százalékért kapcsolatot teremtenek a munkaadó és a munkálkodó között és a legtöbb esetben felelősséget vállalnak, hogy a megbízó által kínált összeg célba érjen a feladat elvégzése után. Ugyanakkor minden oldal saját szabályrendszerrel van ellátva, így tanácsos mindenekelőtt tiszta képet szereznünk erről.

Mindent egybe véve egy számunkra megfelelő freelancer weboldal igencsak versenyképes alternatívája lehet a külhoni munkának, hiszen a fizetések messze magasabbak lehetnek az ország átlagos bérezésétől. De hol is kezdődik mindez?

Szamárvezető szabadúszóknak

Az ily módon munkavállalók tömkelege barátjától, ismerősétől hall a lehetőségről, és van, aki hosszas böngészés után magától találja meg az oldalak valamelyikét.

Az évek óta freelencerként tevékenykedő 24 éves P. B. nem csak ezen lehetőség miatt csöppent bele a tervezésbe, hiszen már korábban is örömét lelte plakátok illetve logók megálmodásában, majd kivitelezésében. „Kellett az anyagi kiegészítés, úgyhogy gugliztam, ameddig rá nem bukkantam a számomra megfelelő dizájnokkal foglalkozó oldalra" – meséli.

A szintén 24 esztendős M. T. egy láncreakció folyamán kötött ki ugyanitt, elmondása szerint a baráti körének nagy része freelancerkedett, és ő is jó módnak találta ezt, hogy egyetem mellet egy kis jövedelemhez jusson.

Szerinte az emberek szűklátókörűségében kell keresni az okokat, amiért nem fognak bele a szabadúszásba. A fiatal designer véleménye, hogy még nem mindenki vetkőzte le a jól meghatározott körforgás - tanulás, munkakeresés, nyugdíj - szabta korlátokat, és nem nyitotta fel a szemét az internet adta lehetőségekre, ami jóval többet nyújt a lájkolgatásnál.

A másik ok a motiváció hiánya, ugyanis nem elég regisztrálni a pénzkereséshez. „Amikor felkerülsz egy ilyen oldalra, ahol másfél millió munkára éhes tervező van, fontos, hogy a kliens lásson referenciákat, lássa, hogy nem másolsz, meg hogy van egy egyéniséged" – mondta M. T., akinek két hónapjába került, hogy az első 200 dollárját bezsebelje.

P. B., aki már regisztrációja előtt sem volt idegen a szakmában, négy hónapig izzadt az első bankókért: „az első lépés nagyon nehéz, mivel tapasztalat és referencia nélkül kell boldogulnod már azzal is, hogy feltérképezd az egész freelancer munka működési mechanizmusát, ráadásul minden apró döntéseken múlik, például, hogy milyen munkát pályázol meg, és hogy mennyire értesz szót a klienssel".

P. B. kiemelte, hogy sokkal könnyebb úgy megvetni a lábad egy efféle oldalon, ha már vannak ilyen helyen tevékenykedő barátaid, akik tapasztalatait szamárvezetőként tudod hasznosítani. A másik, amire felhívta a figyelmünket a fiatal tervező, az a klienssel való kapcsolat fontossága: „van, aki azt sem tudja, mit akar, és neked kell meggyőznöd arról, hogy igenis ezt, tehát el kell, hogy tudd adni magad".

Mindketten elismerték, hogy a nehéz kezdet után, gyümölcs is akad bőven, bár konkrét összeget egyikük sem említett, az 500 és 1 000 dollár közötti havi keresetre gondolkodás nélkül rábólintottak. Az oldalakon szörfölve mi is láttuk, hogy például egy logó tervezéséért 200-tól egészen 1 500 dollárig terjedő skálán ígérnek a hirdetők.

A szabadúszás árnyoldalai

A döcögős kezdeten kívül is megvannak ezen pénzkeresési lehetőség árnyoldalai: „a fölösleges munka nagyon bosszantó, még akkor is, ha tudod, hogy ezzel is épül a portfóliód, mégis amikor napokon keresztül dolgozol, és lecsúszol minden projektről, az képes igazán megtörni" – vallják a freelancerek.

Mindkettőjükkel gyakran előfordult az is, hogy néhány sikeres munka után, kicsit hátradőltek és megfeledkeztek magukról, és erre akkor eszméltek rá, amikor kiürült a tárcájuk. Általában ilyenkor szembesültek a másik igazán kellemetlen hatással, ami a szociális életükön való retorzió.

„Amikor csinálom, akkor tényleg csinálom, rá vagyok kattanva, és ha az egyik verseny nem jön össze, egyből megyek a következőre" - mondta M. T.

P. B. az egészet a droghoz hasonlította, hiszen a tervezés szeretete és a kiszabott pénzösszeg annyira beszívja, hogy sokszor észre sem veszi magát: „van, hogy egy napot teljes kerek egészében átdolgozom". Elmondásuk szerint a „már-már európainak ható profit" kevés túlzással a „magánéletükbe kerül".

Mindketten csak egy állomásként tekintenek erre az időszakra, M.T. továbbra is egyetemi hallgató és nem is a grafikus pályán képzeli el magát, ha jövőképéről kérdezzük, viszont P.B. immáron egy kreatív ügynökség grafikus tervezőjeként is dolgozik, amihez nagymértékben hozzásegítette szabadúszó pályafutása.

A két fiatal tervezővel való beszélgetésünk után messzemenő következtetést nehéz levonnunk, ellenben azt biztosan állíthatjuk, hogy egy kis orientálódással széles utak nyílnak meg előttünk a pénzkeresést illetőleg.

A freelancer munkának, ahogy az összes többinek, ugyan megvannak a hátrányai, azonban panaszkodás és kétségbeesett külföldre deportálás helyett mi csak ajánlani tudjuk a fiatal munkakeresők figyelmébe a szabadúszást.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."