Itthon » Gazdaság

Mit tehetsz, ha jön az ellenőr?

Ha vállalkozunk, az adóhivatal előbb-utóbb tudni akarja, hogyan, és kiszáll. Ilyenkor is vannak jogaink.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Bürokrácia
Mit várhatsz el és mit tehetsz? Ellenőrzési kiskáté.
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. június 14., 16:41
0 hozzászólás. 

Adófizető vállalkozóként az a kötelesség terhel minket, hogy bejelentsük és kifizessük a ránk eső adóterheket, illetve az egyéb társadalombiztosítási járulékokat kedvenc állami szervezetünknek, az Adó- és Pénzügyi Hivatalnak.

Időnként az adóhivatal ellenőrzéseket hajt végre, munkatársai valószínűleg minket sem fognak elkerülni. Éppen ezért nem árt tisztában lennünk azzal, milyen jogok illetnek meg egy pénzügyi ellenőrzés során, hiszen csakis így lehetünk biztosak abban, hogy az ellenőrzés helyesen folyik le, nem történnek túlkapások, és nem csúsznak be hibák abból kifolyólag, hogy nem ismerjük a vonatkozó törvénykezést.

A pénzügyi ellenőrzés a fiskális rendszer része,

célja, hogy az Adó- és Pénzügyi Hivatal megvizsgálja pénzügyi jelentéseink helyességét, valamint hogy helyesen és pontosan jártunk-e végére kötelezettségeinknek, betartottunk-e minden fiskális és könyvelési szabályt. Amennyiben rendellenességeket észlel, a hivatal kiszabja a befizetett adó és a valós összeg közötti különbséget.

A hazai Adóeljárási Törvénykönyv (Codul de procedură fiscală, 92/2003-as számú kormányrendelet) hetedik cikkelye szerint a pénzügyi ellenőrzés megkezdése előtt az ellenőr felsorolja az összes jogot és kötelezettséget, amivel a folyamat alatt bírunk. Megkapjuk a pénzügyi ellenőrzésről szóló értesítőt és a jogokat és kötelezettségeket felsoroló írásos anyagot is.

A hivatalosan rögzített jogok

közül a két legfontosabbat emelnénk ki. Az első a titkossághoz való jog. Eszerint minden olyan információ, amit megadunk a pénzügyi ellenőrnek, valamint mindazok, amiket ő gyűjt össze az ellenőrzés során, fiskális titoknak minősülnek.

Ide tartoznak többek között a vállalkozó személyes adatai, illetve a cég azonosítására szolgáló adatok, a fizetendő adók és illetékek típusa és összege, a vállalat jövedelmének mértéke és ezek forrása. Titoknak minősülnek a cég által eszközölt kifizetések, a különböző bankszámlákon tárolt összegek, a hitelek, tartozások, a cég vagyona, valamint minden olyan információ, amit a vállalkozó különböző iratok és nyilatkozatok formájában mutat be, vagy az ellenőr jut hozzájuk munkavégzése során.

Az adóhivatal alkalmazottai kötelesek mindezeket az információkat titokban tartani, még abban az esetben is, ha később megszűnik a munkaviszonyuk.

Írást kapunk az átadott iratokról

Amennyiben a pénzügyi ellenőrzés során bármilyen iratot, dokumentumot vagy pénzügyi bizonylatot foglal le az ellenőr, köteles ezt írásban rögzíteni. Ezen az iraton fel kell tüntetnie az összes lefoglalt dokumentumot és ezek minden olyan tulajdonságát, amelyből egyértelműen azonosítható az irat. Ugyanakkor azt is fel kell tüntetnie, hogy ezeket az adóhivatal foglalta le, törvényes előírások szerint.

Amennyiben valamelyik dokumentum eredetijét foglalja le az ellenőr, azt a hivatal később köteles visszaadni, csak másolatot tarthat meg.

Persze a jogaink ezzel még nem merülnek ki, hiszen az Adóhivatal összesen

tizennégy jogot és kilenc kötelezettséget sorol fel.

Jogunk van értesülni az ellenőrzésről, ahhoz, hogy csak adókat, illetékeket és társadalombiztosítási hozzájárulásokat ellenőrizzenek, hogy kérjük az ellenőrzés kezdeti időpontjának elhalasztását, hogy minden adót csak egyszer ellenőrizzenek, és hogy kérjük az ellenőrt, igazolja magát.

Jogunk van továbbá ahhoz, hogy tevékenységünket minél kevésbé zavarja az ellenőrzés, hogy értesítsenek az ellenőrzés során tett megállapításokról, hogy először tőlünk kérjenek információt, hogy visszautasítsuk az információ megadását, hogy szakmai segítségben részesüljünk, hogy megtudjuk az ellenőrzés eredményét, és hogy fellebbezzünk ellene.

Kötelezettségből kevesebb van,

de ezeket sem árt az eszünkbe vésni. Kötelesek vagyunk beengedni az ellenőrt a cég épületébe, biztosítanunk kell a munkavégzéséhez szükséges helyet és logisztikát, rendelkezésére kell bocsátanunk az összes olyan iratot, ami szükséges a befizetendő adók, illetékek és egyéb hozzájárulások kiszámolásához, kötelesek vagyunk együttműködni az ellenőrrel, valamint vezetnünk kell a törvény által előírt könyvelést, és ezt a cég székhelyén vagy telephelyén archiválnunk.

Ugyanakkor kötelesek vagyunk az ellenőrnek minden olyan információt megadni, amire szüksége van, elmennünk az adóhivatal székhelyére, ha ez szükséges, végre kell hajtanunk az ellenőr rendelkezéseit, és kötelesek vagyunk kifizetni a megállapított adókülönbözetet és a vonatkozó késedelmi kamatokat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."