Gazdaság » Trendek

Hogyan kommunikálj, székely faszagyerek?

Ha bevetted volna a szerda reggeli bizniszvitamint, tudnád. Legalábbis leszáll(hat)nál a magas lóról és szakemberekkel dolgoztatnál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

biznisz-zorgonoemi09
Fotó: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. december 06., 13:44
1 hozzászólás. 

Megint bevehettük a bizniszvitamint a Hargita Business Center szerdai reggelije után – elöljáróban annyit, hogy pörögni kell, mert gyorsan változnak a dolgok. De nagyon nem mindegy, hogyan.

Nem szeredai, hanem itt sütik

A reggelit ezúttal a Harmopan biztosította: a levelestészták, darázsfészek és almás tészták megkóstolása közben megtudhattuk Kacsó Zoltán székelyudvarhelyi kirendeltségvezetőtől, hogy minden helyben készül, mégpedig a szombatfalvi, 45 udvarhelyi és környékbeli alkalmazottat foglalkoztató pékségben. Helyi búzát is felvásárolnak, de az ár és a mennyiség szempontjából a bărăgan-i búza a tuti, összesen négy malmuk van azt megőrölni.

biznisz-zorgonoemi07 1Egy látványpékséget is létrehoztak másfél hónapja, ahol újabb finomságokat készítenek, de az sem mellékes, hogy az összes iskolába szállítják a péktermékeket. Kacsónak egy fájdalma van, mint mondta az a baj, hogy „sütögetünk otthon és a kombi Dácsiából áruljuk, amíg engem szívat a Szanepid".

Udvarhely nem bírna meg még egy csíkihoz hasonló Harmopan-bisztrót, mert nagyon sok az étterem, pedig el volt képzelve a Bethlen Gábor utcai egykori sütöde helyére, de végül edzőtermet nyitottak benne – amúgy inkább sportrendezvényeket támogatnak.

Nem jó a „jóvanazúgy"!

3T: Tévhitek. Technikák. öTletek címmel dr. Zörgő Noémi kommunikációs szakember, egyetemi adjunktus tartott érdekes előadást a péktermékek kóstolása után. Abból a jól ismert székelyföldi attitűdből indult ki, hogy a székelyföldi „biniszmenek" mindent olyan jól tudnak, hogy nekik semmit ne mondjanak, marketingről és főleg kommunikációról ne, s azzal aztán végképp hagyják békén őket, hogy például egy logót szakemberrel rajzoltassanak meg. Megcsinájjuk valahogy, jóvanazúgy.

biznisz-zorgonoemi04Csakhogy a mindennapi gyakorlat azt mutatja, hogy ez a hozzáállás már a múlté, ilyen hozzállással nem lehet sem terméket eladni, sem a cég imidzsét növelni. Noémi két stoppolós fotóval illusztrálta azt, hogy mekkora különbség van üzenet és üzenet között – az érzelmi reakciót kiváltó, humoros, de egyszerű üzenet a legcélravezetőbb, természetesen az etikai határok betartásával.

A politikusok és cégvezetők másik ismert hozzáállása a „Mindegy, csak beszéljenek rólunk. Nem baj, ha rosszat is" szintén meghaladott történet mára már, ez egy tévhit, mint ahogy az is, amikor valaki helytelenül, beszédhibákkal tart előadást, s amikor felhívják a hibákra a figyelmét, azzal csapja le, hogy „há, nálunk eszt így szokták!"

Hiába van márkás óránk, ha elkésünk

Az egyik legfontosabb, hogy pozitív tartalommal kell megjelenni az üzenetekben, ugyanakkor meg azt is figyelembe kell venni, hogy a céget és a hozzátartozó egyént nem lehet szétválasztani. Sok tényező kell együttműködjön, így ha a céged logójával és reklámüzenetével bunkó módon parkolsz a Kossuthban, ne csodálkozz, hogy megérzed a bevételeden vagy a kliensköröd hozáállásán.

biznisz-zorgonoemi01Az sem jó, ha a politikus csak a választási kampányban vezet blogot, vagy csak akkor frissíti a Facebook-oldalát. Egy cég sem foglalkozhat slendrián módon a Facebook-oldalával, a „Jó-jó, van fészbukom!" mondat helyett azt meg kell tölteni tartalommal.

Zörgő Noémi előadásában érvekkel támasztotta alá azt, hogy a cégek, brandek, termékek szempontjából alapvető fontossággal bír a vizualitás, a design – ezeket pedig szakemberekre kell bízni, ezeket hagyni kell dolgozni.

A trendek nem sűrűn, de változnak és ezekhez alkalmazkodni kell, az állandó trendkövetés nélkülözhetetlen egy vállalkozás életében. Ami meg a vállalkozók szimpatikusságát illeti, a kutatások szerint 8,25 másodpercünk van arra, hogy szimpatikussá tegyük magunkat a megjelenésünkkel. S ebbe beletartozik az is, hogy hiába viselünk márkás órát, ha képtelenek vagyunk pontosan, a megbeszélt időpontban megjelenni.

biznisz-zorgonoemi03Mert Udvarhelyen semmi sem kezdődik meg pontosan, se a színház, se a megnyitó, se semmi, esetleg a meccs – jegyezte meg viccesen Noémi. Az is csak akkor, ha közvetíti a tévé – fűzhetnénk hozzá mi is, de a kommunikációs előadás lényege egy másik, ennél fontosabb üzenet volt. Az, hogy a lépést nekünk kell diktálnunk a saját szakterületünkön – no, ezért írtuk meg ilyen hamar és ilyen pontosan ezt a cikket is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Nadragulya
2017-12-06 21:52:14
komunikáció
Azt mondják, hogy egy jól kiszolgált ügyfél nem hoz másik öt ügyfelet. De egy rosszul kiszolgált elriaszt másik ötöt.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."