Itthon » Gazdaság

Olcsóbb zöldséget hozhat a májusi eső

Mind a mezőgazdasági szakember, mind pedig a termelők állítják, még több csapadékra lenne szükség. Ha nem lesz, megérezzük az árakon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

mezogazdasag1
Az időjárás befolyásolja a zöldésg árát
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. május 28., 12:48
0 hozzászólás. 

Habár napok óta esős idők járnak Udvarhelyszékre, mezőgazdasági szempontból a lehullt csapadékmennyiség még mindig nem elég a növénytermesztők szerint. A száraz, rövid tavasz ugyanis nem kedvezett sem a zöldségeknek, sem a gabonaféléknek. Nehéz volt a kelés.

A máréfalvi Kovács Mózes-József a városi piacon árul többek közt salátát, paradicsompalántát, karalábét, de mint mondja, mindennel foglalkozik, ami növénytermesztés.

„Még mindig kell, egyelőre nem elég ennyi eső, mert az állatok számára termesztett takarmánynövényeknek is több vízre van szükségük. Ezt mi irányítani nem tudjuk, talán odafönt jobban tudják..." – mosolyodik el a zöldségtermelő, majd hozzáteszi, hogy a gabonafélék fejlődéséhez is sokkal több víz kellene.

mezogazdasag2

Gábor Péter Nagygalambfalváról heti két alkalommal hoz árut a piacra, most a reteknek, hagymának, illetve a spenótnak van az ideje. „Száraz és rövid volt a tavasz, több eső kellene, a májusi esőzés legalább két hétig kellene, hogy tartson" – jegyzi meg, majd hozzáteszi, a nagyobb kultúráknak is sok eső kell, mert most van a kalászba szökés ideje.

Péter egyetért azzal, hogy ha folyamatosan jó termés lesz a nyáron, akkor a helyi termelők és a kereskedők is olcsóbban tudják adni az élelmiszert a piacokon.

A legkockázatosabb és a legkellemetlenebb az, hogyha beáll a kánikula, s egy vagy több hirtelen lezúduló jégeső elver mindent. Ez még nagyobb pusztítást végezhet, mint a tartós szárazság vagy a sok eső.

Török Jenő mérnök, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője szerint egyelőre még nincs többletcsapadék a földeken, dacára annak, hogy a laikus ember azt látja, az elmúlt napokban több alkalommal is esett az eső.

„Szél és hideg is volt és van, fagy szerencsére nem, de az eddigi esőzések még nem pótolták a hiányt" – közölte portálunkkal a szakember, majd adatokat is felsorolt. mezogazdasag3

Májusban átlagosan 68 liter csapadék esik egy négyzetméteren Csíkszereda környékén, illetve Udvarhelyszéken, és, habár néhány nap még hátra van a hónapból, a hétfői számok 54 liter/négyzetméter a Csíki régióban, illetve 43 az Udvarhelyi medencében.

Áprilisban mindössze 28-30 liternyi víz esett egy négyzetméteren. Török szerint eléggé szenvedtek az itteni növénykultúrák a szárazságtól, nehezen keltek ki, illetve a kaszálók növényzetén is megfigyelhető volt a vízhiány.

Az előrejelzések szerint júniusban még lesznek esőzések, de a július-augusztus időszak száraznak ígérkezik – ám ezt sem szabad soha biztosra venni, mert manapság már annyira változékony az időjárás, hogy sok esetben egy ötnapos előrejelzést is korrigálni kell.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."