Itthon » Gazdaság

Kivan a dísztökünk

Jó volt, de jobb is lehetett volna, mondják az Őszi Vásár résztvevői. Van még pénzük dödöllére az udvarhelyieknek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Léggömbbel a vásár körül
Léggömbbel a vásár körül
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. október 06., 15:31
0 hozzászólás. 

Habár egész szeptemberben nagy volt a nyüzsgés, vásár fesztivált ért, nem volt pangás a XXII. Őszi vásáron. A minifoci-pálya rendezvényei esténként és vasárnap, a sportcsarnokban berendezett kiállítás-és vásár szombaton hozott több látogatót.

„A több részből álló rendezvénysorozat több mint húszezer látogatót vonzott. Tavaly egy kicsit hanyatlott az érdeklődés, idén azonban az eddigi legsikeresebb, huszadik vásáréhoz hasonló volt a részvétel" – állította Orosz-Pál Levente, a szervező Arkum Alapítvány és Príma Press Kft. részéről. Hozzátette, biztosan Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenléte is emelte az esemény népszerűségét.

csavaros

Több árust is megkérdeztünk, szerintük nem volt rossz a vásár, bár a tavaly jobb volt. Ugyan nem lehet ilyen rövid idő alatt lemérni az expo eredményességét, ők úgy látják, megcsappant a kiállítók és az érdeklődők száma is – mondták a résztvevők.

Szórakoztatás minden rétegnek

A minifocipályán dúlt a kultúra, az udvarhelyiek kicsitől a nagyig megmutathatták tehetségüket, szorgalmukat. Szombaton a NYÖP kórusa után a Farkaslaki Virgoncz néptánccsoport fiataljai léptek fel, majd a legkisebbeknek szervezett mesemondó versenyen kacagtunk.

kutyu

Vasárnap a Fortuna Dance táncosainak bemutatójára érkeztünk, majd a kiállítókat vettük szemügyre. A legjobban valószínűleg a kicsik szórakoztak, hiszen őket mini vidámpark, játszósarok, és színes lufik várták.

Tökéletes izzadás

A Sportcsarnokban a Kájoni János Megyei Könyvtár standjánál is elrajzolgathattak, olvasgathattak a kicsik, amíg a felnőttek megnézték az almasütő edényt, megvásárolták az idei adag narancsszínű törlőkendőt, megkóstolták a borokat, sajtokat, megcsodálták a Lőrincz Antal és Csifó Enikő által termelt dísztököket.

őszi vásár

Enikő elárulta, hogy a dísztök nem ehető, nem azért, mert mérgező lenne, hanem mert megszárad, és olyan kemény, hogy lámpásnak is csak fúróval lehet elkészíteni. Ennek köszönhetően egy évnél is tovább eláll, ha éretten szedjük le. Párja kezdett el hat éve hobbiból dísztököt termeszteni, négy éve minden vásáron itt vannak, virágkereskedőknek, diszkontoknak adják el a termékeiket. A vásáron is rengeteg elfogyott.

őszi vásár

A legszebb stand díját a felsőboldogfalvi szaunagyár, a felsőboldogfalvi Ibek kft. nyerte el. Pakot Izoldától hallom, hogy már nem jönnek annyian megkérdezni, mi a csodát árulnak. „Egyre egészségtudatosabb és tájékozottabb a székely. Ha nem is veszik meg rögtön a szaunát, de sokan eleve úgy építik a házaikat, hogy beleférjen a kis gőzkamra" – mondta Izolda.

A miccsgőzön túl

Ha vásár, akkor Zsanna-Manna, és újabban dödölle. A Biró Katalin nevével fémjelzett vállalkozás visszatérő motívuma az erdélyi vásároknak. Megtudtuk, hogy zöldségesként kezdte a szakmát, a megmaradt termékekkel nem tudott mit kezdeni, ezért feldolgozta őket. Most nemcsak az általa kifejlesztett gyümölcsös édességeket, hanem különféle „rendes" ételeket is kapni lehetett náluk.

manok

Megkóstolhattuk például a mondókából ismert dödöllét, és fokhagymával tűzdelt meggyet is rágcsálhattunk náluk. Végre nem csak miccs és flekken füstje csapott meg, a szentpáli halastavakból fogott ponty, halászlé úszkálhatott az elfogyasztott sörben.

A Székely Termékek Fesztiváljának résztvevői sem panaszkodtak: ahhoz képest, hogy mennyi vásár volt az idén, elég jól vásároltak az emberek – mondta Mózes Jolán, kénosi lekvárfőző.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."