Itthon » Gazdaság

Az udvarhelyi térség polgármestereivel találkoztak a megyei elöljárók

A legnagyobb érdeklődés a mezőgazdasági kamara programjait övezte a Nagygalambfalván, április 29-én tartott polgármester-találkozón.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Nagygalambfalva_100429
Nagygalambfalva_100429
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 30., 15:19
0 hozzászólás. 


Az udvarhelyi térség polgármestereit hívták össze megbeszélésre, a nagygalambfalvi polgármester vendégeként részt vett Antal István és Pál Árpád parlamenti képviselő, Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Sófalvi László alelnök, Birtalan József megyemenedzser és a megyei tanács több képviselője.

Nagygalambfalva_1_100429

A nagygalambfalvi megbeszélésen a megyei tanács keretében nemrég megalakult Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamara programjainak bemutatása, illetve a tej-kifli program mintájára szervezett iskolai almaprogram volt a fő téma. A polgármester-találkozó legfőbb célja olyan kérdések megbeszélése volt, amelyek a megyében működő vállalkozók és termelők érdekeit érintik, és közvetve a lakosság számára kívánnak jobb megélhetési körülményeket biztosítani.

Márton István, a mezőgazdasági kamara vezetője beszámolt az intézmény terveiről, működésének megszervezéséről. Hat területi irodát fognak működtetni, amelyekben a mezőgazdász szakember mellett közgazdász és jogász is dolgozni fog, emellett igyekeznek térségenként egy-egy kompetens pályázatíró csoportot is alakítani. Márton István részletekkel szolgált a gazdáknak tartandó gyakorlati képzésekről is, majd termékértékesítési lehetőségeket ismertettek a polgármesterekkel.

Az Almát az iskolásoknak program, valamint a Hargita megyei termékek előállítása kapcsán Borboly Csaba megyeitanács-elnök kifejtette, hogy itt is elsődleges szempont a helyi termelőktől származó alma felvásárlása, de ezzel párhuzamosan az elsődleges termelői bázis és feldolgozói közeg újraélesztésére is hangsúlyt kell fektetni.

Nagygalambfalva_100429

„Ez nemcsak az almatermesztés terén kell így történjen, hanem egyéb házi és nagykereskedelmi célból előállított termékek esetében is” – mondta Borboly Csaba, hozzátéve: a megyében az a sajnálatos helyzet áll fenn, hogy amit eladásra tudnának termelni, nem tudják eladni, mert nincs meg az a feldolgozói közösség és összefogás, ami ehhez szükséges. „Amíg mindezt kialakítjuk, addig olyan házi és hagyományos termékek előállítását kell előnyben részesíteni, amelyet nem köt szigorú követelményrendszer. Lehetőségünk van akár Romániában, akár külföldön a hagyományos termékeket nagyáruházakban is forgalmazni. Oda kell figyelnünk, hogy ne hagyjuk teljesen szétesni ezeket a lehetőségeinket, mert visszafordíthatatlanul lemaradunk más térségekkel szemben” – összegezte a megyei tanács elnöke.

A találkozó végkicsengése az volt, hogy fogjanak össze a termelők, gyakoroljanak nyomást egymásra a minőség biztosítása érdekében, hiszen csak így biztosítható az a termékmennyiség, amellyel be lehet lépni a piacra. A polgármesterek és a termelők pedig jelezzenek bátran minden nehézséget, mert a megyei tanács és a politikai képviselet megpróbálja elhárítani. Ezenkívül Hargita Megye Tanácsa folyamatosan a térségbe hív minél több minisztert, hogy a törekedéseket és elképzeléseket ismertesse velük, annak érdekében, hogy minél több állami támogatást és uniós alapot lehessen lehívni.

A továbbiakban szó esett a megyei utak felújításáról, és a megyei erdészeti hivatal felmérésének eredményeit is megismerhették a polgármesterek, továbbá megvitatták a helyi jellegű rendszámtáblák kiállításának problémáját, amely az ATV-k és terepmotorok ellenőrzésénél fontos, valamint a kistelepülések víz- és villanyhálózatának kiépítését célzó programról. Továbbá bemutatták a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének programját is, amelynek célja élhetőbb mindennapok biztosítása a mozgáskorlátozottak számára. Végül a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség képviselője szolgált pályázati útmutatással.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."