Itthon » Gazdaság

Beindult a zakuszkaszezon a piacon

Sort is láttunk, de azt is megtudtuk, hogy hétköznap délután olcsóbb is tud lenni a hozzávaló.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

zakuszka4
Csak győzzed hazavinni a raffianeccel!
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. szeptember 06., 12:18
0 hozzászólás. 

A múlt héttől eltérően a zakuszka hozzávalói voltak a legkelendőbbek a városi piacon, láttunk sort is, de azt is, hogy zsákszámra vették a paradicsompaprikát és a padlizsánt. Kedden délelőtt onnan lehetett tudni, hogy egy-egy árus kedvezményt ad a portékára vagy a szetenderd áron magas minőséget kínál, hogy főleg nyugdíjasokból álló kisebb sorok alakultak ki az asztaloknál.

Jó-jó, de mi kell hozzá?

Érdekes volt ez a sorbanállási jelenség, mert jórészt azoknál az árusoknál alakult ki sor kedden délelőtt, akik minden nap ott vannak a piacon – ha az ember például hétfőn vagy a keddet leszámítva más hétköznap délutánján megy oda, akkor is kap árengedményt. Ehhez az is kell, hogy minimum tíz kilót megvegyen. A padlizsánnál például ez működött: az árusok kilencven százalékánál 2 lej a vineta kilója, de egy-két helyen 1,8 lejt is láttunk kiírva.

zakuszka2

A keddi piacon a zakuszka fő alapanyagának számító padlizsán mellett a paradicsom a legkelendőbb, illetve a rengeteg-féle paprika: a paradicsom-, csípős-, és almapaprika csak töredéke a repertoárnak, tényleg nagy a felhozatal.

Jó-jó, de mi kell még hozzá?

A paradicsompaprika (itteni köznyelven gogos) a második legfontosabb alapanyaga a zakuszkának, de mindenképpen kell hagyma is hozzá, sőt főtt szemes paszuly vagy gomba is lehet benne, mert ahány ház, annyi szokás, ugye. A gogos kilója 4 lej – nagy tételben itt is lehet valamennyit alkudni – , a kápiapaprika kilóját 4,5 lejért mérték, de a kicsit gyengébb minőségű, ráncosabb darabokat 3-4 lejért is meg lehetett venni kilóra.

zakuszka3

Láttunk háromlejes kínálatot is, ebben mindenféle paprika volt, zakuszkának mindenképpen megfelelt, ráadásul a közeli Keresztúron termett – a román árusoké elméletileg lent az alföldön, de egyáltalán nem lepődnénk meg, ha kiderülne, hogy Bulgáriából vagy Görögországból kerültek valamelyik itteni nagybani lerakatba, s onnan a piacra.

Jó-jó, de egyéb mi van?

Szemes paszulyt nem láttunk, zöldpaszulyból nagyon kevés volt, s annak is 7-8 lej volt a kilója. A kerti paradicsomok is egyre népszerűbbek lesznek a piacon, ezt is sokan beleteszik a zakuszkába, illetve házi paradicsomsűrítményt készítenek belőle – az ilyen, nem feltétlenül esztétikus, de igen tartalmas paradicsom kilójáért átlag 3 lejt kértek, de ebből is volt olcsóbban, ha többet vettél.

zakuszka1

Megjelent a csíki burgonya is 1,5 lejes áron, a gyümölcsök közül a szőlő (4 lej) és a szilva (2-3 lej) hódít, de dinnye is van még bőven (1,5 lej a kg).

Jó-jó, de mi az a zakuszka?

A zakuszka örmény közvetítéssel jutott el a Székelyföldre valamikor, az arányok nagyjából a következők: három kiló tiszta, sült padlizsánhoz kell öt kiló paradicsompaprika és egy kiló hagyma – mindezt őrölni, vegyíteni és főzni kell, illetve jár bele még fél vagy egy kiló paradicsom is, szintén őrölve. Az olaj és a fűszer elmaradhatatlan, a fűszerekből ízlés szerint tehetünk a masszába, amit gondosan üvegekbe töltünk, lezárunk és elteszünk. Kevés jobb dolog van egy novemberi zakuszkáskenyér-uzsonnánál. Úgyhogy rajta, tombol a szezon, tessék zakuszkát készíteni!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."