Itthon » Gazdaság

Burgonyavész: 32 éve nem volt erre példa

Több Csíkszereda környéki településen elkezdték a krumpli betakarítását, azonban helyenként nagyon rossz a termés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: GYÖRGY-DÁVID CSABA
2010. augusztus 23., 16:18
0 hozzászólás. 

Mindez az idei csapadékos időjárásnak tudható be, mondta Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője.

Több, mint 6400 hektrár mezőgazdasági területet öntött el az árvíz megyénkben. Kúltúrákra bontva közel 500 hektár búza, 400-400 hektár takarmány és burgonya, 173 hektár árpa, 14 hektár cukorrépa valamint több folyó melletti kaszáló is jelentős károkat szenvedett az esőzések nyomán.

Török Jenő hozzátette, becslések szerint 5 millió lej az árvíz okozta kár. Az igazgató kiemelte az esőzések nyomán a földeken maradt víz még jelentősebb pusztítást okozott a termésben. ,,Ilyen burgonyavész például 32 éve nem volt, a pangóvizek 50 millió lejes kárt okoztak a megyei mezőgazdaságban, szinte tízszer akkorát, mint amekkora az árvíz rovására tehető" - mondta az igazgató.

A burgonya 15%-át sikerült megvédeni, ott ahol nem rothadt ki és a vész sem tette tönkre jó termés várható, jegyezte meg Török Jenő, viszont várhatóan lesznek olyan termelőföldek is, ahol alig lesz több a krumpli, mint amennyit tavasszal elültettek, véli a megyei intézmény vezetője.

,,Kártalanításra csak azok a termelők számíthatnak, akiknek földjeik biztosítva voltak, de ilyen terület a megyében nagyon kevés van. Az ország sem nagyon bírja meg, hogy plusz kártérítést adjon, vannak megyék, ahol sokkal nagyobb volt a pusztítás" – tudtuk meg Török Jenőtől.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."