Itthon » Gazdaság

Udvarhelyen kisebb mértékben csökkentek a lakásárak

10-20 százalékos lakásáresés jellemző Székelyudvarhelyre az utóbbi egy évben, míg a környező városokban akár 30-40%-os árcsökkenés is tapasztalható.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Itthon_Gazdasag
Itthon_Gazdasag
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 27., 17:45
0 hozzászólás. 

Mintegy 40 százalékkal csökkentek a lakásárak 2010 első felében Romániában a központi sajtó szerint. A nagyarányú csökkenés a pénzügyi válságnak köszönhető, az építési költségek ugyanis alacsonyabbak voltak, s így az eladó lakófelületek ára is csökkent. A régi lakások árai is csökkentek, egy felmérés szerint akár 20-23%-ot is esett egy 25-30 éves tömbházlakás ára a tavalyi átlaghoz viszonyítva.

Itthon_Gazdasag

Ha megnézzük Székelyudvarhely ingatlanügynökségeinek ajánlatát, ekkora árcsökkenésekről nem beszélhetünk. Több ügynökség (KT Ingatlan, Group Contact, Imobilis 1990) honlapját böngészve rájöhetünk, hogy a tavalyi-tavalyelőtti árakhoz képest tapasztalható némi csökkenés (kb. 10-20%), de nem annyira jelentős, mint az ország más városaiban. Egy átlagos, kétszobás, 50-60 négyzetméter alapterületű kétszobás lakást kínálnak már 20 ezer euróért is, de 45-47 ezres is van – a legtöbb azonban 30 és 40 ezer euró között van.

Nyilvánvaló, hogy az ár a lakás nagyságától, elhelyezkedésétől, felszereltségétől, állapotától is függ. Az egyszobás lakások olcsóbbak, kínálnak ilyet 15 ezer euróért is, de jellemzőbb a 20 ezer vagy az efölötti összeg. A háromszobás tömbházlakásoknál már lényegesen magasabb árakkal kell számolnunk, habár itt is kaptunk 26 ezer eurós ajánlatot – a legjellemzőbb a 35-40-45 ezer eurós ár, de 54, sőt 57 ezer lejes háromszobás is van. Az ingatlanügynökségek honlapjain más városok áraiba is betekintést nyerhetünk, pl. Gyergyószentmiklóson egy négyszobás lakást 38 ezerért árulnak, Balánbányán pedig 5.700 euróért is kínálnak eladásra kétszobás lakást.

Itthon_Gazdasag

Márton József, az udvarhelyi Group Contact ingatlanügynökség vezetője szerint eléggé kiegyenlített a kereslet a lakások iránt, tehát nincs kiemelkedőbb igény pl. a kétszobás lakásokra, de általánosságban elmondható, hogy a kereslet megcsappant az utóbbi egy évben. Ez a gazdasági válságnak köszönhető, akárcsak a lakások árainak csökkenése – azonban azt ő is elismeri, hogy nagyobb városokban még többet estek az árak, mint Udvarhelyen. 2008 végén, a válság kezdetekor még jó ideig tartották magukat a lakásárak a város területén, jobban, mint máshol, aztán 2009-ben 10-20%-ot, idén pedig ugyanennyit estek. A cégvezető egyébként olyan esetről is tud, hogy egy tulajdonos 3 éve ugyanazon az áron kínál egy ingatlant, de még mindig nem kapott vevőt rá.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."