Itthon » Gazdaság

Nincs tolongás az adóhivatalnál

Már csak hat munkanap van az egyéni adóbevallások leadására, ám az erre köteleseknek még fele sem jelentkezett az adóhivatalnál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. május 06., 14:06
0 hozzászólás. 

Az egyéni vállalkozók, illetve a nem fizetés jellegű jövedelmet a tavalyi évben megvalósítók május 16-án adhatják le utoljára büntetés nélkül adóbevallási formanyomtatványukat a helyi adóügyi hivatalnak. Az adókötelesek mindössze 35%-a vallott eddig.

Ez a szám nagyon alacsony, hiszen a május 16-i határidőig mindössze hat munkanap áll rendelkezésükre. Habár el lehet küldeni postán is a kitöltött űrlapot, valószínűleg az utolsó napokban sokan fognak a pénzügy folyosóin tolongani. Idén kevesebb az ilyen jellegű adófizetők száma, kb. 5800, mivel a tavaly nagyon sok egyéni vállalkozás működési engedélyét automatikusan törölték. Május 17-én, a bevallási határidő utáni első napokban felszólító levelet kapnak azok, akik nem jelentkeztek, majd következik a büntetés.

Ami az adó két százalékának felajánlását illeti, a pénzügyi hivatal adatai szerint az ezt megtehetők közül idén jóval kevesebben éltek eddig ezzel a lehetőséggel: tavaly és tavalyelőtt súrolta a tízezres számot azon adófizetők száma, akik felajánlották az összeget – idén ez a szám alig éri el a háromezret. Mint ismeretes, az adónk 2%-át idén is felajánlhatjuk valamely szervezetnek, alapítványnak.

Az elmúlt években Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány kampányának köszönhetően nagyon sokan éltek a lehetőséggel, alapítványokat, szervezeteket támogattak ezzel az összeggel – idén az alapítvány nem szervezett kampányt, s a jelek szerint ez meg is látszik. Amennyiben az adófizető elmulasztja kitölteni a 230-as számú formanyomtatványt, akkor adója 2%-a is automatikusan az államkasszát gazdagítja majd.

A független tevékenységből megvalósított jövedelem bevallására szolgáló formanyomtatványt (a 200-as számút) és a kitöltési útmutatót a pénzügy hargita megyei  honlapjáról lehet letölteni vagy a Közpénzügyi Hivatal székelyudvarhelyi kirendeltségétől is lehet kérni. Néhány évvel ezelőtt ezt a válaszborítékkal ellátott nyomtatványt még postázták, de tavaly óta – költségmegtakarítási okokból – ettől eltekintenek.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."