Itthon » Gazdaság

Gyors, egyszerű, kedvező - BGA-mikrohitel

Vállalkozást indítana vagy a már meglévőt fejlesztené, de nincs pénze? A BGA Rt. hitelcsomagja lehet az egyszerű megoldás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. május 09., 10:18
0 hozzászólás. 


Gyors, egyszerű ügyintézés, a bankokhoz viszonyítva kedvezményesebb feltételek, 3-tól 6 hónapig terjedő türelmi idő - a Bethlen Gábor Rt. négy típusú hitelcsomagot kínál kezdőknek, valamint gyakorló, egyéni, kis- és közepes vállalkozóknak. A Bethlen Gábor Alapítvány által 2007-ben létrehozott BGA részvénytársaság mikrohitel-csomagja alapítványok, egyesületek számára nem elérhető - a társaság mindenekelőtt a gazdaság hajtómotorjaként emlegetett kis-és közepes vállalkozások fennmaradásának, fejlesztésének célját tartotta és tartja a legfontosabbnak.

A részvénytársaság nemrég hirdette meg - egyelőre félmillió euró keretösszegből gazdálkodó - hitelprogramját. Az ügyintézést megkönnyíti, hogy a társaság szerződést kötött az EMNT által működtetett demokráciaközpontokkal, így nyolc erdélyi városban helyben lehet hitelért folyamodni. A temesvári, szatmárnémeti, nagyváradi, kolozsvári, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi demokráciaközpontokban működő hitelirodák mellett Hargita megyében Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is le lehet adni a pályázati aktacsomót.

Városunkban a Vár utca 4. szám alatt, a demokráciaközponttal egy fedél alatt működő irodában Jakab Attila fogadja az érdeklődőket. A mikrohitelekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról őt kérdeztük.

Bizonyára vannak, akiknek nem jelent újdonságot a BGA Rt. mikrohitel-csomagja, de valószínű, sokan most hallanak először erről a lehetőségről. Utóbbiak nevében kérdezzük: tulajdonképpen kik pályázhatnak a hitelcsomagra?

Kizárólag csak vállalkozóknak nyújtunk hitelt. Ide tartoznak a legtöbb 49 alkalmazottat foglalkoztató kis- és középvállalkozások, amelyeknek éves forgalma nem haladja meg a 100.000 eurót. Aztán a maximum 9 fővel működő mikrovállalkozások, illetve pályázhatnak pénzösszegre egyéni vállalkozók is. Egyházak, non-profit szervezetek, alapítványok nem kaphatnak mikrohitelt.

Szasza

Jakab Attila

A hitelcsomagban jelenleg négy típusú mikrohitel van. Tételesen?

A mikrohitelek felsorolása előtt jegyezzem meg: az összes hitel, típustól és lejárattól függetlenül kizárólag fejlesztésekre használható. Ilyen a hosszú távú mikrohitel, amelyet legalább 1 éves régiséggel rendelkező vállalkozók kérhetnek. A maximálisan igényelhető összeg 40 ezer lej, a futamidő 3 év, legtöbb 3 hónapos türelmi idővel. Szintén egy éve működő egységek pályázhatnak a rövid távú mikrohitelre. Ez esetben a hitel értéke legtöbb 20 ezer lej, a futamidő egy év, azaz 12 hónap és nincs türelmi határidő. Sok vállalkozó pályázna Európai Uniós és belföldi projektekre, de legtöbbjüknek az önrész előteremtése nagy problémát jelent.

A mikrohitel önrész támogatásra típusú kölcsönt az uniós illetve a hazai projektek önrészének finanszírozására lehet kizárólag felhasználni. Ezt a támogatást szintén legalább egy éves régiséggel rendelkező vállalkozók igényelhetik. Maximálisan 30 ezer lej ítélhető oda, a törlesztésnél türelmi idő nincs, a futamidő 12 hónap vagy egyenlő a sikeres pályázat lebonyolításának idejével. Az új vállalkozások indításához nyújt támogatást a start-up mikrohitel, amelyet 30 évnél fiatalabb vállalkozók kérhetnek, természetesen ez esetben nincs régiséghez kötve az igénylés. A maximális összeg 40 ezer lej, a hitel futamideje 36 hónap és van egy fél éves türelmi idő is.

Miért éri meg jobban egy kis vagy közepesvállalkozónak a fentiek közül bármelyik fajta hitelért folyamodni?

Elsősorban azért, mert gyorsabb és egyszerűbb elbírálás mellett jobb feltételeket biztosítunk, mint a bankok. A kamat az aktuális Robor árfolyama +3,4%, ami jelenleg 6,5 + 3 százalékot jelent, azaz 9,5 százalékra rúg. A BGA mikrohitelek mellett szól az is, hogy nincsenek rejtett költségek. Az elbírálási díj a felvett hitel 2 százaléka, a számlakezelési illeték pedig mindössze 0,1 százalék. A hosszútávú hiteleknél a 3, illetve a start-up hitelnél a 6 hónapos türelmi idő szintén nagyon kedvező.

A kérvényezéstől számítva mennyi idő alatt lehet a mikrohitelhez hozzájutni?

Amennyiben a pályázó aktacsomagja rendben van - az irodában a dosszié összeállításában maximálisan segítünk neki -, akkor az elbírálás nagyon gyorsan megtörténik és az illető akár egy hét alatt kézbe kapja az összeget.

A mindenkori hitelezők rémálma a szükséges aktacsomó összeállítása. Milyen dokumentumok, papírok szükségesek a hitel igényléséhez?

A dossziénak tartalmaznia kell a kitöltött típusnyomtatványt, az üzleti tervet, amire a hitelt felveszi, ezen kívül a vállalkozásra, a tulajdonosra vonatkozó jogi, pénzügyi és a garanciára vonatkozó igazoló dokumentumokat. Ezeknek listája, ahogy a mikrohitelekkel kapcsolatos részletes tudnivalók is megtalálhatóak magyar nyelven a www.bgamicrocredit.ro honlapon.

Garanciát említett, ez konkrétan mit jelent?

Azt mindenképpen kell tudni, hogy a pályázónak ingatlangaranciát kell biztosítani a hitel értékének 150 százalékáig. Természetesen nem az a cél, hogy bárkit is megfosszanak az ingatlanjától, hanem ez a biztosíték arra, hogy a felvett összeget a kedvezményezett visszafizeti.

Az elmúlt években volt e téren negatív tapasztalat is?

Volt, de a vissza nem fizetett hitelek aránya csupán 1 százalék, ami minimális a bankoknál jegyzett 5-10 százalékos statisztikához viszonyítva.

Valljuk be, hogy amennyiben az ingatlangarancia nem is, de az ingatlan felértékelésével járó procedúra sok potenciális hitelező kedvét szegheti.

Nem annyira bonyolult, mert a helyi ingatlanértékeket ismerjük, ugyanakkor közjegyzői segítséggel be tudjuk jegyeztetni a telekkönyvbe a hitelt, úgyhogy ilyen szempontból is minimális a költség és az ügyintézés is.

Két-három hete lehet „kölcsönkérni". Hányan keresték fel az irodát, illetve igényeltek-e már mikrohitelt?

Érdeklődés, akár személyesen, akár telefonon naponta van, természetesen még nem indult be teljes gőzzel a dolog. Jelen pillanatban két biztos ügyfél van, egy kézműves vállalkozás és egy mezőgazdasági területen működő vállalkozás igényelt hitelt és ehhez már nagyjából össze is állították a szükséges dokumentációt. Természetesen igyekszünk reklámozni a lehetőséget, felvettük a kapcsolatot a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségével, az információkat eljuttattuk az Udvarhelyi Kis- és Középvállalkozók Szövetségéhez is, reményeink szerint mostantól nagyobb érdeklődés várható.

Akit érdekel a mikrohitelezési lehetőség, hol és mikor érdeklődhet?

Az iroda a demokráciaközpontban van, a Vár utcában. Ügyfeleket hetente két alkalommal, kedden és szerdán 14-16 óra között személyesen fogadok, de bármikor lehet érdeklődni a jakabattila@yahoo.com címen is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."