Itthon » Gazdaság

A romló város: búcsú a távfűtéstől

Távhő vagy egyéni fűtésrendszer? Idén 197-en választották az utóbbit, a határidő lejárt. Hogy is van ez?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Itthon_Gazdasag/urbana0606
Itthon_Gazdasag/urbana0606
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. augusztus 23., 12:02
10 hozzászólás. 

Leválni vagy a távhőrendszeren maradni? – több mint tíz éve ez a kérdés Székelyudvarhelyen is, hiszen a szolgáltatás minőségi romlásával, az árak növekedésével az egyéni hőközpont lett az alternatíva rengeteg tömbházlakó számára. A távhőnek búcsút intők száma évről-évre változik: volt, hogy több százan váltak le, máskor kis veszteséggel élte túl a szezont a szolgáltató Urbana Rt..

Szasza_Itthon/Gazdasag/urbana0606

„A tapasztalat az, hogy mivel leválási kérést a fűtésszezon ideje alatt a törvény értelmében nem fogadhatunk el, mindig az első hónapban a legtöbb a kérés. A legnagyobb hullám 2006-2007-ben volt, amikor összesen 1 020-an váltak le. A következő évben már csak 150-en, tavalyelőtt 75-en, tavaly pedig kereken 100-an. Idén tavalyhoz viszonyítva valóban többen, nyújtottak be kérést, de ha ez a mostani 70 megduplázódik, akkor sincs veszélyben a rendszer" – mondta Ráduly Mihály honlapunknak adott interjújában június elején.

Ehhez képest augusztus 22-én, hétfőn az igazgató az uh.ro újbóli megkeresésére elmondta, idén 197-en kérték a leválást a távhőrendszerről – a kérések leadási határideje augusztus 15. volt. A számok azt mutatják, hogy jókora növekedésről beszélhetünk május óta, de a rendszer még mindig nincs veszélyben.

Az idei leválási hullámot egy tavasszal felröppent hír indította el, miszerint a Nemzetközi Valutaalappal kötött megegyezés értelmében megszűnik a hőenergia állami támogatása (az ún. szubvenció), ez pedig azt vonná maga után, hogy a közös költségek számlái sokkal nagyobbak lesznek.

Székelyudvarhelyen az elmúlt tél is nagyon nehéz volt – nagyon sok az olyan háztartás, ahol még most is nyögik a téli-tavaszi számlákat, s azon is kénytelenek felháborodni, hogy júniusra is 150-200 lejes közköltséget kell fizetniük, bár nincs fűtésszezon. A híresztelt törvény még nem jelent meg, egyelőre minden a régi – valószínűleg egy választási év előtt ezt nem merik politikusaink felvállalni, államadósság ide vagy oda.

A lakók viszont úgy tűnik felvállalták, és aki megteheti, nem fogja megvárni a téli fűtésszámlát, hiszen az eddigi adatok szerint az otthoni gázkazános fűtés olcsóbb. Tény, hogy a gáznak is emelkedik néha az ára, de a városban mégis nagyobb azoknak a száma, akik a leválást támogatják.

Itthon_Gazdasag

 

Ráduly honlapunknak elmondta, az idei leválási kérelmek előtt 2 770 volt a távhővel fűtött lakások száma. Ha ezt összevetjük azzal, hogy valamikor kb. 8 000 volt ugyanez a szám, láthatjuk, hogy a rendszer egyre kisebb lesz. Az igazgató által említett, 2007. évi legnagyobb leválási hullám oka a 2006. október-novemberében tetőződő városi fűtés- valamint melegvíz-krízis: akkor hetekig kellett elviselni a fűtetlen lakásokban való tartózkodást. Válaszul a következő évben több mint ezer háztartás vált le. Akkor, a nagyságrend miatt, talán nevezhettük pániknak az esetet – idén erről nincs szó, de a 197-es szám azért sokatmondó.

Az Urbana igazgatója hozzáfűzte, hogy a kéréseket beadók nem minden esetben valósítják meg a leválást: minden évben akad néhány család, amelyek a kérés leadása után meggondolják magukat, vagy pénzügyi nehézségeik adódnak és kénytelenek lemondani a kazán és a tartozékok felszerelését.

A kérdés még mindig az, hogy a leválás (amit a városlakók egy része választott) vagy a távhőrendszeren való maradás (amit az Urbana Rt. és a polgármesteri hivatal igyekszik fenntartani) a jobb, ésszerűbb, korszerűbb.



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csuklanirossz
2011-08-23 15:02:38
Az is megérne néhány sort, hogy milyen akadályokat (nevetséges lenne feltételeknek nevezni őket) állítanak az ember elé, aki le szeretne válni a hálózatról. Akár 1000 lejébe is belekerülhet a leválás egy olyan embernek, aki azért tenné ezt meg mert egyszerűen nincs miből kifizesse a havi 400-450 lejeket télen. Ez lényegében láncra vert adósokat eredményez.
Arról nem is beszélve, hogy az, amiért az ember, télen, 400-450 lejt fizet havonta, alig több annál a hőenergiánál, amit egy macska dorombol ki magából.
avatar
pek
2011-08-23 15:49:12
A távfűtés Székelyudvarhelyen utoljára Ceausescu idejében működött normálisan. Most pedig etetik a város lakóit a távvezeték modernizálásával, ami a levált és le nem vált adófizetők zsebére megy. Az ilyen bajokkal kellene szembenéznie az udvarhelyi tanácsnak, nem a politikai különbözőséggel. És mi, leváltak is fizetjük télen-nyáron a bazi nagy havi disznó(értsd: közös) költséget. Döglött rendszert, magyarán a halott távfűtést próbálják fenntartani pénzünkből, helyette segíthetnék a leválni próbálókat...
avatar
Devilke
2011-08-23 18:09:44
Na igen es arrol is kellene irni hogy torvenyes dolog e az URBANA reszerol azt a horribilis osszeget elkerni ... 450 RON -t kernek a dokumentacioert holott nem csinalnak semmi egyetlen egy papirt adnak a tobbi minket terhel kozjegyzo stb plusz 150 RON -t cso levagas celjabol !! A tavaly mindenez 90 RON ba kerult . Ezt igy lehet ?? Es ne beszelve hogy az emberekkel hogy viselkednek hatraltatjak ahol csak tudjak. Errol irjon nekem valaki hogy lehet ezt igy csinalni ? Torvenyes ?
avatar
blackbird
2011-08-23 20:58:49
En 250 Ron-t kellett fizessek par hettel ezelott a levagasi dijert. Ez most akkor, hogy van? hetrol hetre valtozik? Es a 450 Ron-ert elkeszitett rajzuk nem a valosagot tukrozte.
avatar
kszl
2011-08-24 00:10:49
Az okot, és az okozókat is meg kell említeni.

A lakószövetségek irreális számlákat allítanak ki. Egy teli hónapban ránk számláztak 72 köbméter melegvizet. Akkor még nem volt vízóránk, de amiután felszereltük, érdekes, hogy azt a 72 köbmétert 7 hónap alatt fogyasztottuk el. Ne csodálkozzanak, azon, hogy aki teheti leválik a rendszerről.
avatar
kittkatt
2011-08-24 07:29:53
A 450 lejes meg-szakertes termeszetesen hibas volt.Utolag javitottak rajta a "szakik"...A levalasi dij pedig csekely 345 lej 67 bani volt....Termeszetesen az osszeg nagysagan is utolag javitottak, igy csokkent az is 305 lej 29-re!

Igy az URBANA kapott 450+305,29 lejt egy csaladtol ugy, hogy a munkasaik a kozelebe sem jartak a kifizetett munkanak. Utolag jott a fonok es atvette amit mas megcsinalt....
avatar
kittkatt
2011-08-24 07:34:22
re:
avatar
pek
A távfűtés Székelyudvarhelyen utoljára Ceausescu idejében működött normálisan. Most pedig etetik a város lakóit a távvezeték modernizálásával, ami a levált és le nem vált adófizetők zsebére megy. Az ilyen bajokkal kellene szembenéznie az udvarhelyi tanácsnak, nem a politikai különbözőséggel. És mi, leváltak is fizetjük télen-nyáron a bazi nagy havi disznó(értsd: közös) költséget. Döglött rendszert, magyarán a halott távfűtést próbálják fenntartani pénzünkből, helyette segíthetnék a leválni próbálókat...


:?: :?: Nem ertem...ha le vagy valva akkor mit kell nyaron fizetni? Csak kerdem mert en most csinalom...Ugy tudom, hogy az admin. koltsegen/viz/szemet/lepcsohaz vilagitas kivul mas nem terhel sem telen sem nyaron...
avatar
pek
2011-08-24 09:55:30
Igen, a hideg vizet tőlük kapjuk, havonta átlag egy százast fizetek nyáron is, mert mint tudjuk, a víz árát megemelték.
avatar
derzsipal
2011-08-24 12:48:50
Számlázás
Hát aki nem néz a dolgok után, azt nagyon megszívatják mindenhol: úgy számlázzák a hideg vizet is annak, aki nem reklamál, nem szól, hogy attól koldul az illető!!!
avatar
kittkatt
2011-08-24 21:04:08
re: Számlázás
avatar
derzsipal
Hát aki nem néz a dolgok után, azt nagyon megszívatják mindenhol: úgy számlázzák a hideg vizet is annak, aki nem reklamál, nem szól, hogy attól koldul az illető!!!


Ismeros a dolog....egesz nyaron (2ho) nem tudtuk a konyhat hasznalni kulonfele okok miatt. A kalyha kozelebe sem jutottunk, hogy bar egy teat kutyuljunk, de per koponya kozel 60 lej volt a gaz kiszamlazva! :0 Az 2 db. emberre csekely 120 lej csak gaz...Kerdesre a valasz: hat...most 2 havonta jon a szamla es azt osztjuk! Hat ha az Isten megsegit, akkor ezutan szorozhatjak is... :evil:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."