Itthon » Társadalom

Idén valószínűleg kevesebben kapnak fűtéspótlékot

Október 18-ig adhatják le a fűtéstámogatás igényléséhez szükséges dokumentációt a rászorulók.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

futes
Fűtéspótlék kisokos, illusztráció: pecsma.hu
szerkesztoÍRTA: UH.RO/KÖZLEMÉNY
2018. október 02., 15:01
0 hozzászólás. 

A fűtéspótlékot idén október 2. és 18. közötti időszakban igényelhetik a rászorulók. Fülpesi Gyula, a szociális osztály igazgatója elmondta, tavaly mintegy 350 kérést hagytak jóvá kiigazításokkal együtt, idén a nyugdíj- és béremelések következtében még kevesebben lesznek rá jogosultak. 

Ki kap és mennyit?

A távhőt használók esetében a jogosultsághoz az egy főre eső nettó jövedelem nem haladhatja meg az 1082 lejt. A gázzal, villanyárammal vagy fával fűtők egyéni jövedelme pedig nem lehet több mint havi 615 lej.

A támogatás értéke a jövedelem függvényében változik. A távfűtésen levőknek (többnyire tömbházban lakók) akár 100 százalékban is megtérítik a költségeiket, amennyiben 155 lejnél alacsonyabb az egy főre eső jövedelmük, illetve 10 százalékos kedvezményben részesülnek, ha 786,1 és 1082 lej közötti bevételt kapnak havonta. Az egyfős háztartások plusz 10 százalék kiegészítésben részesülnek.

A gázzal fűtők 20-262 lejt, a villannyal melegítők 48-262 lejt, a fát, szenet és kőolajalapú üzemanyagot használók 16-58 lej közötti támogatást kaphatnak attól függően, hogy mennyi a jövedelmük. A részletes táblázat itt tekinthető meg

Mit kell beadni?

Az igénylőknek egy saját felelősségre kitöltött típuskérvényt kell beadniuk a szükséges dokumentációval együtt. A távhővel fűtők a lakástulajdonosi társulásoknál, az egyéb fűtési módszereket használók a városháza szociális osztályán, az 1-es irodában kell, hogy személyesen jelentkezzenek. A formanyomtatványt átvehetik az illetékesek ott, ahol majd leadják, vagy letölthetik az udvarhely.ro honlapról ide kattintva.

A jelenleg családi pótlékban vagy szociális segélyben részesülőknek csak egy egyszerűsített típuskérést kell kitölteniük, és a fűtéstámogatás odaítélésének elbírálása a már leadott igazoló okiratok alapján történik, csak a lakás adás-vételi szerződését vagy bérleti szerződését kell csatolniuk. 

A gázzal és villannyal fűtők esetében a formanyomtatványt a gáz- és villanyszerződés címzettje nevében kell kitölteni (ez alól kivételt csak az albérletben lakók képeznek), és csatolni kell egy gáz- illetve villanyszámlát.

A hiányosan kitöltött kéréseket nem hagyják jóvá.

A kéréssel együtt a következő igazoló aktákat is le kell tenni:

· minden családtag személyazonossági igazolványának másolatát vagy a születési bizonyítvány másolatát

· bírósági végzést az örökbe fogadott gyerek, gyerekelhelyezés vagy gyámkinevezés esetén

· bírósági végzés gyerekeltartásról

· a lakás adás-vételi szerződése, bérleti szerződés, telekkönyvi kivonat

· személygépkocsi törzskönyvmásolata

· a jövedelmet igazoló akták: fizetésigazolás (tartalmaznia kell az ételjegyek értékét is, ha nem részesül ételjegyben, akkor azt); nyugdíjszelvény; munkanélküli segélyről szelvény, gyereknevelésről szelvény vagy a végzés másolata. Ezek hiányában a jövedelmet vagy annak hiányát igazoló irat szükségeltetik a pénzügyi igazgatóságról, vagy kézzel írott nyilatkozat az alkalmi jövedelmekről. Szükség esetén egyéb akta, vagy banki betétekről számlakivonat

· gázzal fűtők esetében egy gázszámla, villannyal fűtők esetében villanyszámla (a fogyasztó azonosítása érdekében)

Fontos a kérés kitöltése előtt:

– az utolsó oldalon levő táblázat ellenőrzése. Amennyiben a család használatában van az itt feltüntetett javak közül valamelyik, akkor is, ha az nincs a család nevén, de ők használják, az illető személy vagy család nem jogosult a fűtéspótlékra.

– a földterületek nagyságát és az állatok számát a megfelelő négyzetben kell feltüntetni. Ez utólag kerül kiértékelésre.

– a jövedelemkategóriákat végigolvasni és a megvalósított jövedelmekkel kitölteni.

Az egyszer megítélt támogatás a fűtésszezon végéig érvényes, nem kell minden hónapban újra kérvényezni.

Ha jogosultsági állapot változik (nő vagy csökken az egy főre eső jövedelem, változik a család összetétele), ezt közölni kell a változástól számított 5 napon belül. A közlés egy újabb formanyomtatvány kitöltésével és leadásával történik a fent ismertetett módon.

Bővebb információért forduljon a polgármesteri hivatal szociális osztályához (földszint, 1-es iroda).



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."