Itthon » Művelődés

Pénteken kezdődik a Szejke népzene- és néptáncfesztivál

A programot fotó-, néprajzi, képzőművészeti kiállítás, előadások színesítik, de nem marad el a népviseleti parádé és lesz gálaműsor is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

gereben
A Gereben is táncra perdül vasárnap. Fotó forrása: facebook
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. május 22., 11:28
0 hozzászólás. 

A Művelődési Ház és a Szejkefürdő lesz a helyszíne a május 24-26. között megrendezett 47. Szejke népdal- és néptáncfesztiválnak, amelyet a Székelyudvarhely Tavasza – V. Városnapok keretében közösen rendez meg a Művelődési Ház és a polgármesteri hivatal.

A programok sorát a Farkaslakát és a községben született képzőművészek alkotásait bemutató fotó- és képzőművészeti kiállítás nyitja meg május 24-én, pénteken 18 órától. A tárlatoknak a Művelődési Ház ad otthont, akárcsak a Múltunk, jelenünk, jövőnk című néprajzi kiállításnak, amelynek megnyitóját szintén pénteken tartják.

Ugyancsak pénteken, este 7 órától, Maár István Székelygyümölcs fejlesztési és fejlődési modell a Székelyföldön című előadására, illetve az azt követő Szénégetők című, ifj. Kovács Levente és Hajdó Levente dokumentumfilmjének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Május 25-én, szombaton délelőtt 11 órától három előadást nézhet meg a közönség. Balázsi Dénes Farkaslaka község monográfiáját mutatja be, Sipos László: Községünk felekezetei és vallásos élete, Hadnagy Jolán: Tamási Áron emlékezete, Pap Jenő: Székely kapu készítés Máréfalván című bemutatóit a koncertteremben lehet meghallgatni.

A fesztiváltoborzót 16 órától a városi és a Bethlen-negyedi parkban tartják meg.

Délután 5 órakor a farkaslaki Virgonc gyermektánccsoport, a malomfalvi, farkaslaki, szentléleki népdalénekesek, a kecseti néptánccsoport és a szentlélelki ifjúsági néptánccsoport, a farkaslaki Nyitnikék gyermekkórus és Énekes madár női kórus, valamint a Terra Siculorum zenekar lép fel a Művelődési Ház nagyszínpadán. A próbateremben és az előcsarnokban este 9 órakor kezdődik a táncház.

A fesztiválra meghívott néptánccsoportok színpompás népviseleti parádéjával kezdik május 26-án, vasárnap 10 órakor a rendezvény utolsó napját. A szerb, horvát, török-tatár, ukrán, görög, szász, orosz-lipován, örmény, magyar és székely népviseletbe öltözött néptánccsoportok a Városháza téren vonulnak fel.

A 47. Szejke népzene-és néptáncfesztivál fellépőinek műsorát a szejkefürdői színpadon lehet megnézni – rossz idő esetén a Művelődési Házban. Az ünnepélyes megnyitó és a gálaműsor 12 órakor kezdődik. A vasárnapi program része az Európai étkek a hagyomány jegyében címmel megrendezett főzőverseny és a II. Népi Gyermekjáték fesztivál is, amelyek délelőtt 11 órától kezdődnek a Szejkefürdőn.

Vasárnap délelőtt 10 órától félóránként indulnak autóbuszok a Szejkére. 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."