Itthon » Művelődés

Jubileumi film december 22-ről

A ’89-es forradalom székelyudvarhelyi eseményeiről készült filmet vetítették az Első Emeleten.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

film
film
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. január 28., 10:12
0 hozzászólás. 


Tegnap este nyolc órától láthatták az egybegyűltek a Szeley-Szabó László videofelvételei alapján készült alkotást, melynek rendezője Szabó Attila. Az Első Emelet caffe hamar mozi teremmé vált és miután mindenki elfoglalta a helyét, a filmvásznon megelevenedett 1989. december 22-ike, az ominózus nap. Igazi rendszerváltás előtti hangulat lepte el a helyet, kezdődhetett a film. A román televízió felvételei, Ceauşescu beszéde és persze az udvarhelyi történések követték egymást.

A film után a rendezővel, Szabó Attilával beszélgettünk, aki elmondta nincs még címe az alkotásnak, ahogy ő fogalmazott: „Nagyon gyors tempóban írtam meg, 4-5 nap alatt készült el - kivéve az archívumot. Egyszerűen nem volt időm címet adni. Egy nap krónikája vagy hasonló lesz majd a cím.”

SzaboAttila
Szabó Attila, a film rendezője


Miért tartottad fontosnak elkészíteni a filmet?

Szabó Attila: „Antal István képviselő úr megkeresett engem fél évvel ezelőtt, tudván, hogy van ez az archívum. Ő kért meg arra, hogy dolgozzuk fel, jó lenne a 20 éves évfordulóra. Ez indította el az alkotási folyamatot, melynek a végtermékét láthattátok. Szerintem fontos minden udvarhelyinek, hogy megnézze, hiszen újra átélhetik azt a napot.”

Forradalom volt városunkban 89-ben?

Szabó Attila: „Ezt a kérdést minden, a filmben megszólaló interjúalanynak feltettem. Az emberek forradalomként élték meg. Hogy valóban az volt-e, az jó kérdés. Majd 50-60 év múlva a történelemkönyvek lapjain nálam sokkal okosabb emberek fogják ezt boncolgatni.”

Ha kíváncsiak a december 22-i székelyudvarhelyi eseményekre, akkor ajánljuk a filmet, amit valószínűleg a magyar televízió is hamarosan műsorára tűz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."