Itthon » Művelődés

Megnyílt a Bányay-ikrek festészeti kiállítása

Tegnap este 6-kor nyílt meg a kolozsvári Bányay-testvérek festészeti kiállítása városunk könyvtárában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

banyay_kiallitas-10
banyay_kiallitas-10
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. március 05., 09:57
0 hozzászólás. 


Mint arról korábban is beszámoltunk, március  4-től tekinthetőek meg Bányay Júlia és Krisztina Dualitás és Átalakulás című festészeti kiállításai a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén. P. Buzogány Árpád nyitotta meg a kiállítást, aki néhány szóban a testvérpárról, valamint képeikről beszélt. Elmondta, a két festőművész 1975. január 4-én született Kolozsváron, ahol textil szakon végezték középiskolai tanulmányaikat, majd művészetpedagógiát tanultak az egyetemen. Kiállításaik az utóbbi időben sűrűsödtek be (a tavalyi év volt több mint fele), ugyanis egyéb tevékenységeik, mint amilyen az ikon- és falkép-festés, rengeteg időt igényelnek.

banyay_kiallitas-01

Képeiket ugyan nehéz külön-külön jellemezni a hasonló színhasználat és vonalvezetés miatt, ám Júlia képeiről elmondható a növények, fák és virágok mértékegységként való használata, sok mindent ilyen szimbólumokkal ábrázol. Képein a derűs és komor színek vegyülnek, a domináns pedig a kék és a sárga. Krisztina festményein észrevehető a kettősség, ami kiállításának címét is adta. Ez néha összetartó erőt jelent, bármilyen furcsán is hangzik, máskor pedig ellentétet ábrázol.

banyay_kiallitas-10

Bányay Júlia és Bányay Krisztina

Összességében mindkettejük képeiről elmondható, hogy alaposabb szemlélődés után még a legkomorabb témákban is fellelhető a játékosság: egyes műveken az alakokkal játszanak, másokon meg a színek kavalkádját fedezhetjük fel. A Bányay-testvérek az olajfestészet mellett még sok egyéb mindennel foglalkoznak, ezen tevékenységeikről honlapjukon tájékozódhatunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."