Itthon » Művelődés

Lovak és emberek

Nagy György szobrászművész alkotásaiból nyílt tegnap délután tárlat a Városi Könyvtár látvány és hangzóanyag részlegén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 08., 16:22
0 hozzászólás. 

Az idősebb generáció tudja, a fiatalabbak már kevésbé, hogy a Városháza előtti parkban 1956-ban felavatott központi szökőkút egyik alakját, a búzakévés asszonyt az 1950-es években alakult, a székelyudvarhelyi művészeti csoportosulás egyik meghatározó alakja, Nagy György szobrászművész készítette. Bár Nagy Györgyöt elsősorban szobrászművészként emlegetik, a könyvtárban tegnap megnyílt kiállításon nem agyagból, fából, fémből formált alkotásokat, hanem negyvenöt, könnyed és gyors technikával. ceruzával, szénrúddal és tussal készült rajzot láthat a nagyérdemű.

A képzőművész közel hat évtizedes, az 1952-2010-es alkotói időszakát felölelő és bemutató munkákat a városunkban ma is köztiszteletben álló alkotó pályafutását tanítványa, Kelemen Albert művészettörténész, tanár összegezte a megnyitót megtisztelő, főként az idősebb korosztályt képviselő egybegyűlteknek. „Nehéz feladat Nagy György munkásságát értékelni és summázni" – mondta Kelemen, aki méltatásának bevezetőjében a művészi pályafutás szempontjából lényeges életrajzi adatokat sorolta.

Szasza Karakteres, falusi emberekről készült markáns, határozott, de mégis légiesen könnyed vonalakkal megrajzolt portrék -ez jellemzi a kiállított munkák tematikájának egyik, egységes képet mutató vonalát. Természetesen nem hiányzik a Nagy György által kedvelt téma, a lóábrázolás sem. A kedvenc állatot a művész nem csak anatómiailag ábrázolja pontosan, de a szekeret húzó, szabadon száguldó vagy éppen hátán délceg huszárt tartó lovas rajzokokon megjelenített paripák mindegyike egyedi hangulatot áraszt.

Az életének már  nyolcvanadik esztendején is  túl levő művész, Nagy György, vagy, ahogy a tárlaton megjelent egykori tanítványai szólították, Gyuri bácsi, letisztult vonalvezetésű és az alkotójukról, egy egyszerű, de nagyszerű és bölcs emberről is árulkodó rajzai két hétig lesznek kiállítva a könyvtárban. Azt is jó tudni, hogy akinek megtetszik egyik vagy másik kiállított alkotás, akár meg is vásárolhatja azt.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."