Itthon » Művelődés

Székely szék – élt hat évet?

A tegnap ünnepélyesen átadott Városi Park „aprócska" szépséghibája: az augusztusban a visszaállítás ígéretével lebontott Székely széknek nyoma sincs.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_szekely_szek
Itthon_szekely_szek
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. november 05., 18:35
15 hozzászólás. 

Hová lett a néhai Gubis Mihály szobrászművész alkotása, a Székely szék? Hat év után eltűnt örökre vagy túlélte a parkfelújítást? Visszakerül-e az egyedi és megismételhetetlen land-art alkotás az régi helyére, és ha igen, akkor az eredetit vagy csak egy rekonstruált változatot állítanak vissza? Ezekre a kérdésekre próbáltunk konkrét választ kapni.

A Gubis Mihály szobrászművész által Máréfalván elkészített, a városnak ajándékozott, a Városi Parkban 2004-ben felállított és idén augusztusban lebontott Székely székkel kapcsolatosan már cikkeztünk honlapunkon. Akkor a Sétatér felújításával megbízott városházi projektfelelőst, Dobai-Pataky Virágot és Bálint Antalt, a felújítási munkálatokat kivitelező Macops Kft. vezetőjét kérdeztük arról, hogy tulajdonképpen kinek az utasítására és miért kellett eltávolítani, illetve mi lesz a műalkotással. A műalkotás sorsát firtató kényelmetlen kérdéseinkre az illetékesektől bő két hónappal ezelőtt a megnyugtató „elszállítjuk egy műhelybe, kijavítjuk, visszaállítjuk" választ kaptuk. Mivel a nyilatkozatok ellenére a Székely szék egyelőre sehol nincs, kíváncsiak voltunk rá, hogy hová tűnt?

Itthon_szekely_szek

„Ez a probléma már nem hozzánk tartozik, mi csak a projekt részéért voltunk felelősek, Tikosi urat kérdezzék" – kaptuk a szűkszavú és elhárító telefonos választ Dobaitól. „Erről a dologról nem engem kell kérdezni. Annyit tudok, hogy a széket a kivitelező Macops bontotta le, ők szállították el valamilyen műhelybe. Tudomásom szerint az elemek megvannak, ki is javítják, de hogy hol, mikor és ki, ezekről sajnos pontos információval nem tudok szolgálni, Bálintot keressék meg" – javasolta Tikosi László, a városháza műszaki osztályának vezetője.

„Persze, emlékszem, hogy beszéltünk erről. A Székely szék megvan, elszállítottuk egy udvarhelyi restaurátor műhelybe, szét van bontva és restaurálni kell" – közölte Bálint Antal. A kérdés-kérésünkre, hogy árulja el, hol van a restaurátor műhely, illetve ki a helyreállítást végző restaurátor, azonban Bálint sem tudott pontos választ adni. Megígérte viszont, utánanéz a dolognak, de konkrétumért csak jövő hét elején keressük, addig kideríti, hogy pontosan hol is van az a műhely, ahol a Gubis-alkotást „gyógyítják".

Itthon_szekely_szek„Nincs tudomásunk arról, hogy létezne egy, úgynevezett restaurátor műhely a városban" – kommentálták a Bálinttól kapott választ az ügy kapcsán augusztusban megszólaltatott szakemberek. Vécsi Nagy Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum művészettörténésze, ifj. Maszelka János, restaurátor-művész, a Magyar Restaurátor Kamara tagja, Kubanek László formatervező művész, valamint Török Ferenc képzőművész, elmondták: ha mégis létezne városunkban egy ilyen műhely, akkor is megkérdőjelezhető az eredeti műalkotás visszaállításának lehetősége.

Mivel egy szimbolikus értelmet hordozó műalkotásról van szó, a szétbontás fotódokumentációval, az alkotás méreteinek és tájolásának pontos rögzítésével történik. Ezután, fentről lefele haladva következik a csavarok eltávolítása, majd a bontás az elemek első és hátsó oldalának meghatározásával, beszámozásával folytatódik. Mindez azért, hogy visszaállítás esetén ne keveredjenek össze, illetve ne legyen kérdéses, hogy egyes elemek hova és miként kerülnek vissza.

A helyreállítás, a fa állapotától függően, az elemek felületi vagy mélységi konzerválásával folytatódik – részletezték kérésünkre. Hozzátették, művészi berkekben is nagy felháborodást váltott ki az egyedi és megismételhetetlen alkotás lerombolása. Annál is inkább, mert komoly kétségek vannak azzal kapcsolatosan, hogy „félelmetesen rossz állapotban" volt a Székely szék. Vélemények szerint a szétbontáskor készült fotókon jól látható, hogy az elfűrészelt fa felülete ép, tiszta és a forgácstermék világos színe is arról árulkodik, hogy a fa nem volt korhadt. Ami a stabilitását illeti: évekkel ezelőtt az alapzatát megerősítették, erős szélviharokat is kibírt, tehát statikai szempontból sem volt életveszélyes.

A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy egy rekonstrukció, azaz egy „hasonló" másolat elkészülhet ugyan a Székely székről, de mit mondták „ennek semmi értelme, talán jobb is nem firtatni a visszaállítást". Egy másolat, legyen az bármennyire is tökéletes, csak másolat marad. Eszmei értéke egyáltalán nem azonos és semmiképpen nem is mérhető az eredeti alkotáséval – hangzott a vélemény.

Itthon_szekely_szek

A művészek szkeptikus véleménye ellenére úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk annyiban az értékrombolás gyanúját is felvető ügyet. Egyelőre azonban kíváncsian várjuk Bálint Antal válaszát, és amennyiben sikerül rábukkanni az alkotást rejtő restaurátor (?) műhelyre, feltétlenül szemügyre vesszük a Székely széket és a restaurálásával foglalkozó, egyelőre még szintén nem nevesített szakemberrel is szóba állunk.

Fotó: archív


15 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
levi_best
2010-11-05 19:10:43
Hajra Uh.ro
En is kivancsi vagyok a folytatasra.
Szerintem mar vki eltuzelte :angry:
avatar
bbalintl
2010-11-06 09:32:09
Szerintem eleg gyenge volt az az egesz mu, egy jo acscsapat par ora alatt osszedobja, semmi nagy szam nincs benne, s meg nemis nezett jol ki :P. Amugy meg soknak hasonlo a velemenye mint nekem...
avatar
zsoltika
2010-11-06 10:22:11
Még hogy nem érdemes firtatni????
Firtatni kell, végére járni ennek a habogásnak!!! Itt szinte már nem is az alkotásról van szó, hanem inkább a hazudozás, sárdobálás az idegesítő...
Hajrá uh.ro!!!
avatar
boti
2010-11-06 11:27:45
re:
avatar
bbalintl
Szerintem eleg gyenge volt az az egesz mu, egy jo acscsapat par ora alatt osszedobja, semmi nagy szam nincs benne, s meg nemis nezett jol ki :P. Amugy meg soknak hasonlo a velemenye mint nekem...
És sokaknak nem.
avatar
konzervativ
2010-11-06 12:18:34
Hajra, uh.ro, vegre egy valamirevalo iras a szolgalelku udvarhelyi mediaban. Nehogy megalljatok itt...
avatar
atlanti székely
2010-11-06 13:02:23
És hova lett a Szervátiusz szobor, a Kultúrház melletti parkrészből? Szétkorhadt, szétesett, megszűnt létezni. Szerintem ugyanez a helyzet a székkel is. Ez a sorsuk az ilyen szobroknak. Amíg állt, úgy ahogy, addig senki nem szólt egy szót sem, hogy né emberek helyre kéne hozni, stb. Most hirtelen mindenki szakértő lett és nyilatkozik és elmarasztal. Különben pont otthon vettem egy lapot, valamelyik évben, amelyben szépen írnak Gubis Mihályról, munkáiról, haláláról. Valami Művészet Erdélyben, vagy Erdély a Művészetben a címe a lapnak? És benne van a Székely szék is. Örömmel olvastam akkor. Sajnos most már nem tudom hova tettem. Keressétek meg. Szerintem az emléknek elég lesz. :(
avatar
...anyád álruhában...
2010-11-06 13:49:18
Szerintem abban mindannyian egyetértünk, hogy a műalkotás -nem tudok szebb szót rá- szar állapotban volt. Senki nem törődött vele, így ha nem is mostanában, de idővel kidőlt volna...És ha pont akkor van ott valaki, és ráesik, akkor mindenki azért hisztizett volna, hogy miért nem bontották le. Mostmár semmiképpen ne állítsák vissza, mert ugye a kópia sosem lesz egyértékű az eredetivel, de esetleg valami szobrot, vagy tudomisén mit pakoljanak a helyére.
avatar
szkita73
2010-11-06 17:41:05
uh.ro
Egyre szimpatikusabb lesz az oldal, mert ki mer mondani olyan dolgokat, miket nem minden udvarhelyi média mer :), ezért le a kalappal előttük és csak így tovább, mert ez a város megérdemli az őszinte és valós tájékoztatást, csak így tovább.
avatar
nagydd
2010-11-06 23:24:21
Már csak az olyan műalkotások mint a Macops és Tikosi kellene eltűnjenek...és még lehetne sorolni.Aljasok!
avatar
zterex1
2010-11-07 06:22:57
Szerintem az alkotás eddig valahol felhasogatva, összerakva szárad. :angry:
Biztos, hogy nem volt olyan látványos alkotás mint a kolozsvári Mátyás szobor, de volt eszmei mondanivalója.
avatar
sacce
2010-11-08 19:18:21
nekem nem hiányzik... valahogy a park nélküle is szép... pedig művészetpárti vagyok, de valahogy az a műalkotás nem illett a park esztétikájához... valahol máshol többet mutathat, de a parkba nemigazán érzem a hiányát...
avatar
lazanya
2010-11-09 12:12:09
Kedves bbalintl! A hozzád hasonló "sokak" ízlésének valószínű a vár fokán pózoló, értéktelen, de sohaelnemkopik műgyanta huszár felel meg. Silány. :angry:

...anyád álruhában... véleményével is csak részben tudok egyetérteni. Azt megkérdőjelezem, hogy az alkotás életveszélyesen sz@r állapotban lett volna - a cáfolat benne van a cikkben.

atlanti székely - honnan veszed, hogy valamikor is volt Szervátiusz-szobor Udvarhelyen? Farkaslakán, Csíkmenaságon volt és van...de itt??

avatar
atlanti székely
2010-11-09 14:07:54
Fékezz lazanya! Mielőtt kioktatnál mindenkit nézz a tűkörbe és számolj el legalább 111-ig. Hogy honnan veszem azt, hogy volt Szervátiusz szobor a parkban? Hát nem a farzsebemből. Ha tudni akarod, hogy mi volt és milyen volt, honnan és hogy került oda akkor kutakodj, kérdezősködj, olvass stb. Dolgozz és ne csak a szád járjon össze-vissza.
avatar
lazanya
2010-11-09 15:26:27
re:
avatar
atlanti székely
Fékezz lazanya! Mielőtt kioktatnál mindenkit nézz a tűkörbe és számolj el legalább 111-ig. Hogy honnan veszem azt, hogy volt Szervátiusz szobor a parkban? Hát nem a farzsebemből. Ha tudni akarod, hogy mi volt és milyen volt, honnan és hogy került oda akkor kutakodj, kérdezősködj, olvass stb. Dolgozz és ne csak a szád járjon össze-vissza.

Nanana, álljon meg a verekedés! Az információ nem légből kapott nem tisztelt nagyokos atlanti székely! Kérdezősködtem. Szervátiusz alkotás valóban van a Művelődési Házban, egy dombormű. Ám szabadtéri alkotásra, ami állításod szerint a Székely szék sorsára jutott volna, senki nem emlékszik. Ugyanis nincs és nem is volt.
A tükörbe szívesen nézek, a tŰkörbe nem
avatar
atlanti székely
2010-11-09 17:34:33
Dolgozz csak dolgozz!
Kérdezősködj tovább lazanya!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."