Itthon » Közélet

Mi lesz veled Székely szék?

Vécsi Nagy Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum művészettörténésze jelezte oldalunknak: a Sétatéren szó szerint ledöntötték és szétszerelték a 2004-ben felállított Székely széket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_szekely_szek
Itthon_szekely_szek
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. augusztus 24., 15:24
19 hozzászólás. 

A közel tíz méter magas, cserefából (tölgy) készült, a városlakók által csak Luca székeként emlegetett Székely szék a 2006-ban tragikusan elhunyt békéscsabai alkotóművész, Gubis Mihály alkotása. Az udvarhelyi parkban álló szék anno Máréfalván készült: az impozáns méretű, nem hivalkodó, szimbolikus tartalmat hordozó Székely szék tulajdonképpen az utolsó elkészült darabja annak a néhai alkotóművész által megálmodott, (halála miatt sajnos csak részben megvalósult) világméretű land artos szék-állító projektnek, amelynek köszönhetően hasonló méretű alkotás simul a tájba több, határon innen és túli településen. Így a Zászlós szék (Fony, 1996), a Csíki szék (Csíkszereda, 1999), a Sámánszék (Kazahsztán, Aksai, 2001).

Itthon_szekely_szek

Amikor még állt a szék

Kinek az utasítására döntötték le a Székely széket és mi lesz a további sorsa? – erre a kérdésre kerestük a választ.

Tegnap délután a parkban dolgozó munkásoktól hiába érdeklődtünk: csak a vállukat vonogatták, „elbújtak" a fotós elől és kibújtak a válasz alól is. A kényelmetlen faggatózásra csupán annyit árultak el: felsőbb utasításra cselekedtek és a Székely szék további sorsáról sem tudtak semmit. Bizonytalanul, de elhangzott: talán egy fát ültetnek a helyére.

„Ledöntöttük, mert a parkfelújítással megbízott városházi projektfelelőssel közösen megállapítottuk, hogy a szobor talapzata elkorhadt, bármikor kidőlhet, ezért veszélyt jelent az arra járókra" – tájékoztatott Bálint Antal, a Városi Park modernizálásával megbízott cég, a Macops kft. igazgatója.

Itthon_szekely_szek

Szétvágva, megcsonkítva hever a földön az alkotás

Mi lesz a Székely szék sorsa? - kérdésünkre Bálint igyekezett megnyugtató választ adni.

„Lebontottuk, elvisszük egy műhelybe (az sajnos nem derült ki, hogy hová, melyikbe – szerk. megj.), és kijavítjuk, majd visszaállítjuk". A parkfelújítási program egyik megbízott felelősétől, Dobai- Pataky Virágtól ma délelőtt telefonon érdeklődtünk.

„Most voltam a parkban, azt láttam, hogy nincs ott. Azt mondták, hogy életveszélyes volt, lebontották. Megnéztem, hogy jól ki volt korhadva, még szerencse, hogy nem történt semmi baleset". Kérdésünkre, hogy miután végeztek a parkbeli munkálattal, vissza fogják-e állítani az alkotást, azt a választ kaptuk, miszerint „biztos, hogy lehet a helyzetet orvosolni valamilyen úton - módon. Még túl korai, hogy visszategyék, azon a helyen még földet kell egyengetni, dolgoznak még".

...de visszaállítják?

„Feltételezem... én nem látom ennek akadályát".

Itthon_szekely_szek

A korhadás nyoma nem, a fűrészé látszik

A hozzáértő szemtanúk szerint a munkások az alkotást nem szakszerűen, egy műalkotás lebontásainak szabályait figyelmen kívül hagyva bontották le. Ennek az amatőr munkának a veszélye, hogy a visszaállítás során az eredeti arányok elvesznek, márpedig egy műalkotás esetében ez létfontosságú.

„Nem voltam ott, de feltételezem, hogy akik lebontották, azok megtettek mindent érdekében, hogy ne sérüljön" – fogalmazott Dobai. Megkérdeztük: tudják már, hogy ki fogja a széket helyreállítani? „Nem tudom, még odáig nem jutottunk, hogy erre a kérdésre pontos választ tudjunk adni. Megfogalmazunk majd egy ezzel kapcsolatos álláspontot" - közölte a projektfelelős.

Az illetékesektől kapott válaszok ellentmondásosak, nem tudni, hogy kinek szúrt szemet az alkotás, kinek az utasítására bontották le. S bár a megnyugtatás céljával elhangzott a helyre- és visszaállítás lehetősége, ezzel kapcsolatos kételyeink még bőven maradtak. A műalkotások szétbontásához értők (többek között Vécsi Nagy Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum művészettörténésze, ifj. Maszelka János, restaurátor-művész, a Magyar Restaurátor Kamara tagja, valamint Török Ferenc képzőművész) szerint a földre döntött, szétfűrészelt, széthasadt elemek látványa nem biztató, a bontás nem szakszerűen történt, így az eredeti állapotba való helyreállítás lehetősége igencsak kétséges, mondhatni reménytelen.

Itthon_szekely_szek

Műtárgy-rombolás udvarhelyi módra

Tény: amíg a hivatali álláspont megszületik, Gubis Mihály világokat összekötő merész álmának egyik darabja, a Székely szék sorsa megpecsételődhet. Rajtunk, városlakókon, műértőkön és laikusokon egyaránt múlik, hogy emelünk-e szót érdekében, vagy közömbösek maradunk iránta és hagyjuk elpusztulni. 


19 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lam lam
2010-08-24 15:39:52
:shock:
Barbarok mber semmi nem szent nekik.Mindent terkovezzetek es aszfaltozzatok le Hajra...A Kerekerdo lesz a kovetkezo, vahgy a Budvar teteje????????????? :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:
avatar
Geo12
2010-08-24 16:44:34
Hat jo penzert mindent kikoveznek, leaszfaltoznak, bebetonozak, eltitkolnak, csak a penz erkezen at a masik bankszamlara...A multkor setalva a parkban epp neztem, hogy ez fog lenni a sorsa, akkor is a munkalatok miatt mar nagyon instabilan allt...
Nem ertem, mert nem lehet szakertoket is bevonni ilyensmibe, talan mert igy olcsobb es megvan a latszat, hogy valamit csinaltak...S amugy meg voltak ott a parkba szobrok azokat sem lattam...
avatar
Lam lam
2010-08-24 17:02:30
re:
avatar
Geo12
Hat jo penzert mindent kikoveznek, leaszfaltoznak, bebetonozak, eltitkolnak, csak a penz erkezen at a masik bankszamlara...A multkor setalva a parkban epp neztem, hogy ez fog lenni a sorsa, akkor is a munkalatok miatt mar nagyon instabilan allt...
Nem ertem, mert nem lehet szakertoket is bevonni ilyensmibe, talan mert igy olcsobb es megvan a latszat, hogy valamit csinaltak...S amugy meg voltak ott a parkba szobrok azokat sem lattam...


Mert a szakerto ezt nem engedne meg.
avatar
Geo12
2010-08-24 17:13:48
Ugy van
avatar
zagI
2010-08-24 21:46:43
Emberek munkások nagyon nagyra nem becsült Bunta , hát miért kell el puszítani, nem szégyellik egy kicsit se magukat az egy alkotás volt, az nincs mentségetekre ,hogy korhadt volt az alja azt ki lehet javítani ,megoldani jóindulat kérdése . Biztos vagyok benne ,hogy a ti munkátokat ,alkotásotokat sem fogják az utódaitok,utánatok jövők értékelni megőrizni az utókor számára.
Nincs egy picike lelkiismeret furdalásotok sem ?
avatar
zagI
2010-08-24 21:56:44
Ha ide téved egy turista, nem fogja megkérdezni ,ki is volt a polgármester mikor ezt a térkövet lerakták? Azt esetleg meg kérdezheti hogy ama szék kinek az alkotása és mit jelképez, de meglesz a válaszom ez után mert mindenkinek elmondom hogy ott mi állt és hogy a jelenlegi Polgármester kinyíratta ,le romboltatta, összevágatta darabokra,káré tetette,csak azért mert azt nem az Ő idein állították .
avatar
hahaha
2010-08-24 22:07:10
Megint sugarzik az esz itt egyes es kettes emberekbol akik hamarabb irnak mielott gondolkodnak..sajnos. Ejsze azt gondolod , h a polgarmester odamegy s aszondja, h : He fiuk mit nekunk ide szekelyszek, vagjatok onnet ki gyorsan, lessz helyette terko.
Hat nem edes fiaim. Itt van felelos, Projektfelelos es stb. Rajuk van bizva a dolog. Biztos nem mondta Bunta, h muszaj kivagni a szekelyszeket.
avatar
zterex1
2010-08-24 23:05:32
Ez így egyszerűbb volt. Könnyebb fűrészelni, mint szétszerelni. Mert a lényeg, hogy haladjon a munka.
Most, hogy az eset megszellőztetődött és Buta is népszerűségre törekedik, valószínű, hogy visszakerül. Egyébként pedig tűzifának vágnák össze.
avatar
Laces
2010-08-25 09:29:41
Alairom, vissza a szekkel!
avatar
erdoelvi
2010-08-25 09:42:48
Azzal, hogy Luca székének nevezték -sajnos- előre sejtették a szék sorsát :!:
Ha ezt a jelképes székely széket sem tudjuk megóvni, mit remélhetünk a történelmi székely székünk sorsát illetően :?:
avatar
karcsika
2010-08-25 09:43:43
Bezzeg a sok varoslakonak annak idejen az volt a baja, hogy minek kell oda egy akkora ojjektum, sok embernek nem tetszett. Most, mikor lebontjak, mindenki fel van haborodva. Szekeyl ver, mindig az a baj, amit jelenleg csinalnak.
avatar
weedor
2010-08-25 11:24:30
Sok retardalt. Nem szent nekik semmi sem.
avatar
Wuwuzella
2010-08-25 14:38:18
Sok okos mindenki hoborog itt elore. Varjatok ki a veget es ha nem csinalnak semmit vagy nagyon el b.... akkor haborogjatok!
avatar
lemese
2010-08-25 15:06:25
re:

avatar
Wuwuzella
Sok okos mindenki hoborog itt elore. Varjatok ki a veget es ha nem csinalnak semmit vagy nagyon el b.... akkor haborogjatok!


Tisztelt Wuwuzella!

Ha elolvasta figyelmesen a cikket, akkor napnál világosabb, hogy a sok okos épp azért "hoborog" itt, mert már "csináltak". Az biztos, a semmi ez esetben jobb lett volna. - épp ezért háborgunk.
avatar
Fles
2010-08-25 15:16:53
re:
avatar
Wuwuzella
Sok okos mindenki hoborog itt elore. Varjatok ki a veget es ha nem csinalnak semmit vagy nagyon el b.... akkor haborogjatok!


Mi a turora varjanak???Hogy mit tesznek meg tonkre??? :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:
avatar
Laces
2010-08-25 16:15:02
igen :angry:
avatar
Csedo
2010-08-25 23:49:18
Kedves illetekesek, vagy kihez is cimezzem a kommentet, az emberfeletti kommunikacios tehetseggel megaldot Csoma urhoz, vagy Tikosi urhoz aki olyan mint az arviz , ott van ahol nem kene, vagy egyenesen a varos Leventejehez ? Azt hogy onok merre pazaroljak a kozpenzt azt lattuk egesz nyaron(ha kivancsiak ra hogy mire majd elmondom)De az hogy most mar mualkotasokat is lebontanak es szetvagjak az mindennek a teteje, az nem teccik hogy Szasz jeno idejen epitettek vagy nem lattak a szektol az erdot, vagy esetleg nincs otthon tuzifa ? Most mar ideje volna kitalalni, hogy ez mire volt jo es alloalni egy magyarazattal vagy egy bocsanatkeressel. Tovabbi kellemes szekrepedest kivanok onoknek !
avatar
atlanti székely
2010-08-26 01:10:35
Már ezelőtt egy éve amikor otthon jártam félelmetesen rossz állapotban volt a Székely szék. Akkor hol voltak a "műalkotások szétbontásához értő" sasszeműek? Jó hogy lebontották, mert így nem dőlhet rá senkire. Sajnos csak politikai hangulatkeltésre jó a cikk, no meg arra, hogy mélyen elgondolkodjunk azon, hogy mit takar a "műalkotások szétbontásához értő" kifejezés.
avatar
Wuwuzella
2010-08-26 10:46:40
Teljesen egyet ertek veled atlanti szekely!!! Sok okos sztem azt lesik allandoan, hogy hol mibe tudjanak bele kotni. Csak azt nem tudom, hogy jenoke idejen hol voltak vagy akkor is meg voltak de nem volt mibe belekotni mert nem tortent semmi! Aki dolgozik az hibazik is aki meg nem annak nincs eselye de varjuk ki a veget!!! Lehet, hogy szuperul visszaallitjak a nagy szeket es akkor a sok hoborges nem volt masra jo csak diverzio keltesre! Csedo kivancsi vagyok erost, hogy ki mire pazarolta a kozpenzt mert az elmult era kozpenz felhasznalasat ma is latjuk nap mint nap csak sajnos magan kezben!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."