Itthon » Társadalom

Szentek a vécén, avagy ide pisil Udvarhely

Ha turista vagy, felfázós, esetleg hirtelen gyomorrontás kínoz, ezekre a helyekre mehetsz. Apró legyen nálad.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

kozvece-allomas03
Élményt kapsz egy lejért. Fotók: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. szeptember 28., 11:23
0 hozzászólás. 

A kocsmában még nem kellett, de most már nagyon sürgős. Ismerős, ugye? Tettem egy kört a városban, hogy megnézzem, hova lehet beszaladni szükség esetén.

Néhány fotó a nyugalom megzavarására alkalmas, csak elvetemült vécénézőknek és erős idegzetűeknek ajánlott.

A vécékereső körutat a Bethlen-negyedben, az egyik legnépszerűbb szórakozóhelyen kezdtem: a parkban. Itt látszólag minden rendben van, ha sétálás közben rád jön a szükség. A mobil wc távolról megnyugtat, hogy nem kell bebújni egy bokorba, vagy összeszorított lábakkal tipegni hazáig.

kozvece-park-08

A zöld-szürke műanyagdoboz ott csücsül a zöld gyepen, nincs nagyon elrejtve a fák közé, nem kell sokáig keresni. Milyen jó. A baj akkor kezdődik, amikor használni kellene. Az ajtót kinyitva szörnyű szag csap meg, erős, tömény, rosszabb, mint a fesztiválokon az ugyanilyen budikban.

Ne közelíts!

Az ajtón, amiről egyébként hiányzik a zár, a tetejétől az aljáig rászáradt ürüléknyomok és papírdarabkák vannak. Tovább nem részletezném. Elképzelhető, hogy valamelyik szélvihar felborította a fülkét, más magyarázatot nem tudok elképzelni erre a jelenségre.

kozvece-park-07

Korábbi használók beszámolója szerint a park wc-je nemrég még használható állapotban volt. Én még egyszer azt is láttam, hogy kiszivattyúzzák a tartalmát, tehát nincs teljesen a sorsára hagyva. A jelenlegi állapotok miatt azonban ezt az egységet egyelőre nem ajánlom senkinek, főleg a parkban játszó gyerekeknek nem.

A következő lehetőség, ahová ingyen be lehet lógni, és dobni egy sárgát, a Kaufland lett volna. Nyilvánvaló, hogy ez nem közvécé, de mindenki tudja, hogy hol van, nem is kell végigmenni az üzleten, ha csak pisilni szeretnél a nagy piros boltban. Szóval a Kaufland vécéje általában hozzáférhető, viszonylag tiszta és felszerelt, bár a szellőzése emlékeim szerint nincs jól megoldva, de ettől el tud tekinteni az emberek többsége, ha már nagyon kell. Az áruházban azonban jelenleg átalakítás zajlik, úgyhogy a wc a nagy műanyag fal mögé került, és a lehetőségek közül kiesett.

kozvece-kaufland-07

Sokan nem tudják, de a Lidl-ben is van vécé, csak sehova nincs kiírva. A pénztárak mögött, pontosan a kijárati ajtóval átellenben található. Hátránya, hogy ha az ember nem akar semmit vásárolni, akkor is tenni kell egy kört az üzletben, hogy megközelíthető legyen.

WC nincs, wifi van

Miután két helyszínen meghiúsult a pisilés, apadó reményekkel a vonatállomás felé vettem az irányt. Röviden a tanulság: senki ne próbálkozzon itt. Inkább pisilj otthon, mielőtt vonatra ülnél, mert az állomáson nem lehet.

kozvece-vonat-06

Az épület végében ott van ugyan az illemhelyet jelző tábla, az ajtón azonban lakat van, kárpótlásul a törött üvegen be lehet látni. Egy régi hűtőszekrény duzzog az ajtónak háttal, egy cipősdoboz és némi szemét lakik most a helyiségben.

kozvece-vonat-05

Ha vécé nincs is, internet legalább van a közelben, nyílt wi-fi hálózatot észlelt a telefonom menetközben. Kár, hogy nem tart még ott a technológia, hogy a testnedveket interneten átutaljuk valahová.

Luxus, de csak napközben

Tovább haladva a központ felé a buszállomásokra és a piacra néztem be. Egyik meglepőbb, mint a másik.

A piaccal szembeni nagy buszállomáson kellemes meglepetés fogadott, minden átutazó álma. Az illemhely felújított és patyolattiszta állapotban, illatosan. Igaz, a használatért fizetni is kell egy román valutát, de az élményért megéri. A vécésnéni kasszagéppel dolgozik, nincs feketézés, és csak fizetés után nyitja ki az elektromos zárral ellátott ajtót. Bent tisztaság van, a szappan és kézszárító adott, fogas is van a falra szerelve. Az állomás vécéje reggel 6-tól este 6-ig látogatható, az esti pisilést máshol kell megoldani.

kozvece-allomas04

Az út túloldalán, a Gas Tours telephelyén néhány hete szintén fizetős az ürítés. A zöld pénzért cserébe azonban itt nem kaptam nyugtát. A csupa csempe váróterem hátsó részébe ültetett hölgy nem volt túl kommunikatív, szinte rám se nézett, úgy vette el a pénzt.

A vécésnénik közös nevezője egyébként a keresztrejtvényfejtés, mindkét állomáson ezzel ütötték agyon az időt két kliens között. Jó nagy lehet a szókincsük ennyi munka után.

Kosarasok előnyben

Az összes illemhely közül ez van a legviccesebben kialakítva. A női részlegen három fülke van, amiből csak kettő vécé, és csak egyet lehet bezárni. A kukákban valamiért nincs szemeteszsák, a csaptelep pedig elmehetne rokkantsági nyugdíjba, de szegényt még nem engedik. A szappantartó szintén hiányos, csak árnyéka önmagának, kézszárítónak vagy papírtörlőnek nyoma sincs.

kozvece-gastours-16

De ami a legkedvesebb ebben a történetben a hölgyekre nézve, az a tükör. Méretes darab, nagyon praktikus lehetne, csak egy kicsit magasan van. Így engedte a grészia. Én, az átlagosnak mondható 164 centimmel ennyit látok a tükör előtt állva.

kozvece-gastours-15

Öt centit a fejem tetejéből. Ha sminket, frizurát igazítanál ebben a mosdóban, inkább a szelfikamerát használd, könnyebb dolgod lesz. Az ajtóra mindenesetre kiírhatnák: kosaras lányok előnyben.

Vigyázz, célozz, tűz!

A piac mögötti közvécé sem maradhatott ki a szemléből. A többi mosdóhoz képest ez bizonyult a legforgalmasabbnak, két perc alatt hárman fordultak meg benne rajtam kívül. A vásártéri női vécének szintén három fülkéje van, plusz egy ismeretlen rendeltetésű helyiség némi szeméttel és eldobált ruhadarabokkal a sarokban.

kozvece-piac02

Itt nem kértek belépőt, tárt ajtókkal fogadja az illemhely a nyomás alatt lévő záróizmokat. Az evolúciónak van egy hibája, amire a közvécékben derül csak fény. Mégpedig az, hogy a szaglásunkat nem tudjuk úgy kikapcsolni, mint ahogy a szemünket lecsukjuk. Pedig milyen jól jönne ez a képesség olyankor, amikor muszáj kibírni néhány percet a tömény ammónia és ürülékszagban.

kozvece-piac-17

Úgy látszik, más is próbálkozott az érzékszervek kikapcsolásával, és csukott szemmel célzott a tátongó csészébe. Sikertelenül.

Papír, szappan meg egyéb luxuscikkekre ne számítson itt senki, ingyen megkönnyebbülésért mit is várhat az ember?

A parkban éjszaka is lehet

A piaci látogatás után kellett a friss levegő, a városi parkba indultam. Itt is van egy közvécé, pontosan a Jungle épülete mögött. A hely nem makulátlan, gyanús piros foltok vannak az ajtón, kicsit koszos a padló is, de összességében használható állapotban van minden. Külön kiemelném, hogy pelenkázót és mozgáskorlátozottaknak kialakított vécét is lehet találni itt. Bónusz, hogy reggel 8-tól éjszaka 2 óráig nyitva van az ajtóra függesztett tábla szerint. És fizetni sem kellett a használatért, amikor ott jártam.

kozvece-varosipark-19

Öt percre a parktól, a Merkúr áruházban nem kellett csalódnom, frissen kitakarított, illatos mosdó várja a vásárlásban kimerült kiválasztószerveket, de hiányzik az akadálymentesített, kerekesszékkel is megközelíthető vécé, a kismamák is nehezen pelenkáznának errefelé. (Azt az emeleti mosdóban kell megoldani, ahová a mozgássérültek is feljuthatnak a lifttel.)

kozvece-merkur-14

Pozitívum viszont, hogy kreatívan megoldották a vécékefe tárolását egy félbevágott műanyag palackkal, szappan és vécépapír is van a tárolóban, ráadásul ingyen használható.

A turisták kedvence

Utolsóként a Városháza téri közvécét látogattam meg, a turisztikai információs házikó mellett. Itt a legdrágább a szolgáltatás, 1 lej 50 bani a guggolás ára, cserébe viszont kedves kiszolgálást és 30 centi vécépapírt is kapunk Magdi nénitől. Ő már olyan rég itt dolgozik, hogy szentképeket is rakott az ablakba társaságnak. Magdika szentjeiben a turisták is gyönyörködnek, főleg, akik Csíksomlyóra mennek – mondja.

kozvece-kozpont09

A hely egyébként patyolattiszta. Sándor, a vécésnéni férje a lépcsőt is leseperte a falevelektől, csak a falról hámlik helyenként a meszelés. Annak ellenére, hogy egy földbe süllyesztett épületről van szó, kellemetlen szagnak nyoma sincs a közvécében. Az egyik fülkében zuhanyzó is van, de csak hideg vizes, kánikulában még jól jöhet. Bónusz, hogy az ajtókra szerelt páros kimondottan elegáns: a férfi csokornyakkendőt, a hölgy masnit visel.

kozvece-kozpont12

A kilenc meglátogatott hely közül tehát hat szolgálhatja ki a városiakat, vagy a városban járó falusiakat, de ebből csak három mondható a szó szoros értelmében közvécének. Udvarhely lakossága a 2011-es adatok szerint több mint 34 ezer fő, így tehát nagyjából 5 ezer 600 emberre jut egy vécé, ha az összes felsorolt és használható illemhelyet számításba vesszük. Nyilván, lehetne rosszabb is a helyzet. A városi pisilés egyébként nem csak nálunk probléma, Budapesten tüntettek is nemrég a köztéri illemhelyek miatt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."