Itthon » Művelődés

Termés 2011 - első, de nem utolsó

Termés 2011 címmel nyílt tárlat a Haáz Rezső Múzeum Képtárában. A tíz, Székelyudvarhelyen élő képzőművész alkotásait felvonultató kiállítás egy hónapig látogatható.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Termes2011
Termes2011
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. április 12., 13:33
0 hozzászólás. 


Berze Imre, Biró Gábor, Kalló László, Kövecsi Kovács Imre, Kubanek László, Nagy György, Nagy Péter, Sándor-Nagy Tünde, Török B. Erzsébet, Török Ferenc - tíz, városunkban élő és alkotó képzőművész (szobrász, festő- és textilművész, grafikus) 2009-2010-ben készült munkáját tárja a nagyközönség elé a beszélő című, Termés 2011 képzőművészeti tárlat.

Termes2011

A más-más életkorú és egyéniségű alkotók műhelyében született, különböző stílusú munkák minden különbözőségük ellenére mégis egységes vizuális élményt kínálnak a látogatóknak. Ez az egység azonban egyáltalán nem egyenlő az egysíkú monotóniával: izgalmasan egészítik ki egymást például a pályája kezdetén levő Sándor Nagy Tünde senkiével össze nem téveszthető, álom és valóság mezsgyéjén lebegő alakjai és a gazdag életpályát maga mögött tudó Nagy György férfias erőt sugárzó grafikái. Török Ferenc vászonra komponált nyugtalanságát szinte atyaian tereli a kiegyensúlyozottság irányába az egykori mester, Bíró Gábor fa sorozata.

Termes2011

Portrékkal jelentkezett ezúttal a csendes lázadóként ismert akvarellista, Kalló László, de a hiányérzetet kiválóan pótolják Nagy Péter szelíd fényekben és gyönyörű színekben tobzódó tájképei. Kubanek feszes, de nem rideg formavilága utazást kínál önmagunk körül. A sötét tónusú, geometrikus formák (más)világát szépen egészítik ki Török B. Erzsébet gyönyörű és melegséget árasztó textiljei. Berze Imre a halált hangolja át „kultikus talált tárgyaival", Kövecsi Kovács Imre szobrász pedig buja női formákkal foglal a kiállítótérben teret. Az, hogy ezek az egy légtérben kiállított munkák sokkal inkább kiemelik, mintsem túlharsogják a közvetlen szomszédságukban levő termést- a kiállítást létrejöttét szorgalmazó Veres Péter muzeológus érdeme.

Termes2011

„Ez a tárlat tulajdonképpen egy merítés lenyomata Udvarhely képzőművészeti életéből. Ez a lenyomat, túl azon, hogy izgalmas esztétikai és vizuális élményt nyújt, rádöbbent arra, hogy milyen értékes és nemes képzőművészeti potenciállal rendelkezik városunk. Egyértelmű, hogy e (...) szellemi és esztétikai értéket közzé kell tenni, meg kell osztani, meg kell ismertetni a nagyközönséggel" - fogalmazott Veres, aki szerint minden remény megvan arra, hogy az első Termést a következő években újabbak kövessék és a mostani kiállítás első állomása legyen egy évente jelentkező sorozatnak. Ehhez, a látottak alapján csak annyit fűznénk hozzá: nagy veszteség lenne, ha elmaradna a folytatás.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."