Itthon » Művelődés

Álmok a könyvtárban

A Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén április 19-én, kedden 18 órától a Filmklubban az Álmok című japán-amerikai filmdrámát vetítik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. április 19., 12:23
0 hozzászólás. 


A nyolc, lazán összefüggő epizódban a rendező (Akiro Kurosawa) álmai, az élet alapkonfliktusai, helyzetei elevenednek meg. Ilyen a gyerekkor szorongásokkal teli időszaka, az ifjúkor küzdelmei, a megbékélt öregkor. A szebb világ ígérete előtt felidéződnek a háború jóvátehetetlen szörnyűségei. Sajátos lelkiismeretvizsgálat és figyelmeztetés ez a rendhagyó alkotás, amely a bűnbeesés és a megbánás kérdése körül forog. Mellbevágó a keserű felismerés, hogy nem tudjuk kiszámítani tetteink következményeit: az ember tönkreteszi környezetét, a világot, benne önmagát.

Akiro Kurosawa (1910-1998):Bedohazi
Japán filmrendező, forgatókönyvíró, producer. A művészetek közül előbb festészettel, színházzal, irodalommal kezdett foglalkozni. Az európai művészet, az irodalomban elsősorban az orosz művészet iránt érdeklődött. A filmgyárba 1936-ban került, ahol forgatókönyvírással kezdte pályáját. Első játékfilmjét 1943-ban rendezte. 1948-ban saját filmvállalatot is alapított, mely az 1970-es évekig működött. Világhírűvé a velencei filmfesztiválon nagydíjat nyert A vihar kapujában (1950) tette. Nagyon sok Shakespeare (Véres trón 1957, Ran 1985), Dosztojevszkij (A félkegyelmű 1951) művet adaptált japán környezetbe. Az európai művészetből merített témáit mindig a japán hagyományok alapján dolgozta át. A hét szamuráj (1954) című filmje alapján készült John Sturges világhírűvé vált alkotása A hét mesterlövész (1960). Az 1970-es években átszerveződő japán filmgyártásból kiszorult, haláláig főleg külföldi támogatással készítette látványos, vizuálisan gazdag, filozófiailag korunk ellentmondásait mélyen elemző alkotásait (Álmok 1990, Még nem 1993).

Álmok (színes, magyarul beszélő, amerikai-japán filmdráma, 119 perc, 1990)

Rendező, forgatókönyvíró : Akira Kurosawa
Szereplők: Mieko Harada (Hótündér), Akira Terao (Maga), Mitsuko Baisho (Anya), Ryu Chisu (Öregember), Martin Scorsese (Van Gogh)

Forrás: port.hu


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."