Itthon » Művelődés

Harry Tavitian nyitja az udvarhelyi dzsesszfesztivált

Székelyföldi ClassJazzFest néven hatnapos dzsesszfesztivált tart a polgármesteri hivatalban a Székelyföldi Filharmónia - kedden este Harry Tavitian szólókoncertjével kezdődik a fesztivál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 09., 15:35
0 hozzászólás. 


A május 10 és 15 között zajló Székelyföldi ClassJazzFest célja elsősorban a zeneirodalom azon klasszikus alkotásainak bemutatása, amelyekben a zeneszerzők ötvözték a klasszikus zenei elemeket a dzsessz hangzásvilágával. A szervezők célja az is, hogy a közönségnek megmutassanak egy, a megszokottól kissé eltérő hangzásvilágot, és egy héten keresztül minden nap színvonalas szórakozást biztosítsanak az igényes muzsika kedvelőinek.

Bedohazi

A fesztivál nyitókoncertjét kedden este 7 órától a városháza Szent István termében Harry Tavitian tartja: az örmény származású romániai zongoraművész a dzsessz-zenei elemeket klasszikus és folkzenével ötvözi. A legkiemelkedőbb kortárs román dzsessz-zenésznek tartott Tavitian 1952-ben született Konstancán, örmény család gyermekeként: hat éves korától zongorázik, a bukaresti Zeneakadémián diplomázott. A blues-zene hatása 17 évesen éri, akkor látta Memphis Slim brassói koncertjét - huszonévesen rendszeres fellépője a szebeni dzsesszfesztiváloknak, a legelső, 1974-ben tartott fesztiválon egy jam-session keretében Richard Oschanitzky-vel játszott négykezest. A Creativ együttessel 1980-ban elnyerte az említett fesztivál első díját. 1978 és 1987 között a konstancai Jazzklubot vezette, 1992-ben létrehozza a HarryTavitian Kulturális Alapítványt, 1990-től napjainkig pedig a konstancai Rádió Jazz Context című műsorának szerkesztője. 1990-től a Romániai Örmények Egyesületének alelnöki tisztségét is betölti, a „Natiasi Civilizatia Armenilor" című rádióműsor vezetője.

Harry Tavitian stílusa egyedi és összetéveszthetetlen: egyesíti Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Dollar Brand zenéjét a kortárs kamarazenével, a bluessal, a középkori régizenével, valamint a balkáni folkzenével - ugyanakkor örmény gyökerei is hatással vannak stílusára. Jelenleg több formációban is dolgozik, az elmúlt években többször is megfordult vidékünkön, városunkban, illetve a segesvári blues-fesztiválon is.

A dzsesszfesztiválon mindennap este 7 órától egy előadó vagy együttes koncertezik, a felnőtt belépő 10 lejbe kerül, míg a diákok, egyetemisták és nyugdíjasok 5 lejt kell fizessenek, ugyanakkor érvényesek a filharmónia bérletei. Honlapunkon minden nap az aznapi előadó bemutatását olvashatják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."