Itthon » Művelődés

Bányavirágok a Bányai-hagyatékból

Kövületek, ásványok, kőzetek, bányavirágok – kicsi, de látványos kiállítást nyitottak meg a Haáz Rezső Múzeum földszintjén, csütörtökön délután.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes/kozetek1305
Itthon_muvelodes/kozetek1305
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. május 13., 12:02
0 hozzászólás. 

Bányai János hagyatékából hoztak létre ásvány- és kőzettani kiállítást a Haáz Rezső Múzeumban – az anyag rendszerezését és kiálítását Tóth Attila székelyudvarhelyi geológusnak, illetve egy kolozsvári egyetemi tanárának, Wanek Ferencnek köszönheti a nagyérdemű. Szép számmal jelentek meg érdeklődők a megnyitón, ahol elhangzott, hogy Tóthnak még tavaly nyárton mutatta meg Zepeczaner Zsolt a múzeumban őrzött Bányai-hagyatékot – ezután következett annak felleltározása, idén pedig a kiállítása. A megnyitón Tóth a kiállítás létrejöttéről beszélt, Wanek Ferenc pedig Bányai életútját ismertette.

Itthon_muvelodes/kozetek1305

Két teremben igen szép és látványos bányavirágokat lehet megnézni, de falevél-lenyomatok, kövületté vált ősállat-maradványok is találhatók. A kiállítás június végéig lesz látogatható a múzeumban, utána az anyag – némi átdolgozás után – a szejkefürdői borvízmúzeumba kerül, ahol már állandó kiállításként lesz látogatható.

Aki belépőt vált a Trópusi Lepkeházba, az bónuszként a kőzetkiállítást is megnézheti, hétfőtől egy félórás film is megtekinthető Bányai Jánosról. A tárlat gyerekek számára is érdekes lehet, hiszen van ún. kőzetsimogató része is: bizonyos kiállított köveket meg lehet érinteni, tapintani, a parajdi sót pedig nyalogatni.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."