Itthon » Művelődés

Arany megduplázta az olvasószámot

Rekordot döntött az Arany János halálának 130. évfordulója tiszteletére szervezett  negyedik Mesemaraton - tizenháromezernél is többen olvastak. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/mesemaraton0216
Itthon_Muvelodes/mesemaraton0216
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. február 16., 16:12
0 hozzászólás. 

Messze felülmúlta a szervezők elvárásait a február 15-ei Mesemaraton. Sikaszótól Brüsszelig, több mint tizenháromezren kapcsolódtak be a felolvasó maratonba, amelyet 2009-ben közösen indított útjára és szervez meg évről-évre a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja.

 

Aranytól fénylett a könyvtár

A rendezvény központja a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár volt, ahol reggel 9 órától este 7-ig egymásnak adták a kilincset és a könyveket az olvasók, óvodásoktól a szépkorúakig, akik egy saját maguk választotta Arany-művet olvastak fel hangosan vagy hallgattak meg.

Itthon_Muvelodes/mesemaraton0216

Fotó: Kakasy Botond

A tudós macskájától a Toldi estéjéig, A walesi bárdokig a költő majdnem minden ismert műve elhangzott szerdán – az óriási érdeklődés pedig ékes bizonyítéka annak, hogy a közös olvasásban kortól, nemtől függetlenül mindenki örömét leli.

A rendezvényt koordináló László Judit, a Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa szerint az idei Mesemaraton iránti érdeklődés és lelkesedés messze felülmúlta az előző években tapasztaltakat, így a rendezvény nem csak elérte célját, de a folytatásra is kötelez.

 

Erdélyben olvastak a legtöbben

A maratoni felolvasás statisztikája impozáns: hat ország, tíz erdélyi megye és több száz település kapcsolódott be a rendezvénybe. Arany János balladái, versei nem csak itthon, hanem Magyarországon, Kárpátalján, Felvidéken, sőt, Brüsszelben és Hollandiában is elhangzottak.

Magyarországról 27, Felvidékről 10, Kárpátaljáról 5, Hollandiából 2 település kapcsolódott be a stafétaváltásba, de Arany Jánost olvasott a brüsszeli Európai Unió Iskola magyar tagozatának három osztálya, akikhez két család is társult.

Itthon_Muvelodes/mesemaraton0216

Fotó: Balázs Ödön

A legtöbben ez alkalommal is a határokon innen vettek részt a Mesemaratonon. A tíz erdélyi megye (Brassó, Kolozs, Bákó, Bihar, Szatmár, Beszterce-Naszód, Arad, Maros, Kovászna, Hargita) több ezres olvasótáborral büszkélkedhet.

Hargita megyéből összesen 27 település csatlakozott a felolvasó maratonhoz. Az olvasók többsége általános- vagy középiskolás volt, de a szervezők nagy örömére óvodások, nyugdíjasok, baba-mama és nők klubja tagok, nőszövetségek, amatőr és profi színjátszók is gyarapították az olvasótábort.

 

A hollandok is magyarul olvastak

A székelyudvarhelyiek is kivágták a rezet, az összes általános iskola és középiskola  képviseltette magát. Városunkban összesen 1751-en vettek részt a felolvasásban, ebből 480-an a könyvtárban vették kézbe valamelyik Arany -kötetet.  Ahogy az előző években, idén is a délelőtti és kora délutáni órákban volt a legnagyobb a forgalom, s bár estére lankadt az olvasási kedv, egyszer sem maradt üresen a könyvtár alagsorában levő audiovizuális terem.

Az előző Mesemaratonokhoz hasonlóan, a résztvevők jutalma pár szem cukorka és az alkalomra készített, személyre szóló könyvjelző volt.

„Érdekesség, hogy a Mesemaratonra nem a Hollandiában élő magyarok, hanem a magyarul tanuló hollandok csoportja jelentkezett és nagy öröm, hogy Szamosújváron nem volt elegendő a 300 ajándék könyvjelző. A Mesemartonra előre kinyomtatott 11 ezret is fel kell még pótoljuk " – újságolta honlapunknak elégedetten László Judit, aki szerint nem kétséges, hogy jövőben is közös olvasásra buzdítják a kicsiket és nagyokat.

A Mesemaraton jövőre sem marad el, az ötödik kiadáson a felovasók Gárdonyi Géza műveit fogják böngészni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."