Itthon » Művelődés

Három bécsi szeletet ehettünk

Mozart, Beethoven és Brahms egy-egy szonátáját hallhattuk kedden a Filharmónia jóvoltából. Mester és tanítványa.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

itthon_muvelodes/koncertek
itthon_muvelodes/koncertek
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. február 22., 14:26
0 hozzászólás. 

Több mint negyven érdeklődő előtt adott kamarakoncertet kedden kora este Marius Popescu és Péter Ernő duó a városháza Szent István-termében. A koncerten három mű, Wolfgang Amadeus Mozart F-dúr szonátája (KV 377), Ludwig van Beethoven F-dúr "Tavasz" szonátája (op. 24), illetve Johannes Brahms G-dúr szonátája (op. 78) hangzott el.

Marius Popescu zongoraművész nagyváradi születésű, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián tanult, szülővárosában zongaratanárként dolgozott, ugyanakkor tagja volt a Nagyváradi Állami Filharmóniának. Nemzetközi mesterkurzusokat tart, jelenleg a Nagyváradi Állami Zene Egyetem munkatársa és a kolozsvári zeneakadémia egyetemi tanársegéde.

A csíkszeredai Péter Ernő hegedűművész szintén a kolozsvári zeneakadémián végzett, majd szintén a Nagyváradi Állami Filharmóniának lett tagja, jelenleg a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum hegedűtanára, ugyanakkor közreműködik a székelyudvarhelyi Székely Filharmóniánál is.

itthon_muvelodes/koncertek

A duó nem először koncertezett Székelyudvarhelyen – egyébként utóbbi egyetemi évei alatt kezdtek együtt játszani, repertoárjukon főleg szonáták szerepelnek. Mozart F-dúr szonátájával kezdtek, ennek négy tételéből hármat játszottak el, majd szintén a bécsi klasszikusok másik nagy nevének, Ludwig van Beethoven szerzeményével, a Tavasz szonátával folytatták.

A számunkra elsősorban magyar táncairól és magyar kötődéseiről ismert Brahmsnak (akárcsak Mozart és Beethoven, életének nagyrészét ő is Bécsben élte le) szintén egy háromtételes szonátája zárta az estet.

A kamarakoncertet szervező Székelyföldi Filharmónia következő eseménye a vasárnapi, február 26-i szimfonikus hangverseny lesz, amin Rossini Semiramis-nyitányát, Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraverseny és és Csajkovszkij V. szimfóniáját játsszák majd, vezényel: Ilarion Ionescu-Galaţi. A koncert a Művelődési Házban lesz 18 órától.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."