Itthon » Művelődés

Kávéházba megy a férfi öntudat

Elkészült az Udvarhely Táncműhely Trilógia című kísérleti projektjének második előadása. Kávéillatú táncra hívnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/zaphiany0301
Itthon_Muvelodes/zaphiany0301
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. március 01., 09:16
0 hozzászólás. 

A témáját illetően izgalmasnak ígérkező, a helyszínválasztást tekintve pedig rendhagyónak számító Záp-hiányok című második házi produkcióról a két alkotó és előadó, Gáll Katalin és Györfi Csaba, valamint a Táncműhely művészeti referense, Kosztolányi Kata árult el kulisszatitkokat.

 

Tánc és beszéd találkozása

A beszédet a mozgással ötvöző mozgásszínházi előadás ötletét két évvel ezelőtt egy olvasmányélmény, Esterházy Péter Egy nő című könyve szülte. Akkor fogalmazódott meg Kata fejében a mű színpadi változatának gondolata.

Itthon_Muvelodes/zaphiany0301

Fotó: Csedő Attila

A nagy kihívás: hogyan lehet a szépirodalmi szöveget olyanképpen dramatizálni és a leírt szót mozgásban is megfogalmazni úgy, hogy a lényegi mondanivaló ne csorbuljon.

Az akkor még élettársi viszonyban élő, azóta már csak a színpadon egy pár Gáll - Györfi duó végül megtalálta a tánc és szó találkozásának megfelelő formáját, és megszületett kettejük első közös produkciója, a Záp- hiányok.

 

97 nőből 5

Az alkotók Esterházy személyes beleegyezésével vagdosták össze a könyvben bemutatott 97 női karakterből azt az ötöt, amely a férfi identitáskeresését leginkább kifejezi.

A produkció kulcsszáma a kettő. Ez a kettősség az egy férfi és egy női szereplőben, de a szellemi és testi síkon megvalósuló kifejezésmódban is visszaköszön. A tánc az ösztönösséget, a testiséget, a szöveg pedig a lélek mélyén megfoganó érzéseket hivatott megszólaltatni. A 45-50 perces előadás a férfi identitáskereséséről szól, a fejlődésnek viszont a nő a mozgatórugója.

 

Romlott-e a hiány?

Az alkotók, előadók szerint az előadás „nem a világmegváltás, sokkal inkább a gondolatébresztés szándékával kíván hatni a nézőkre". Ezt szolgálja a Márton Erika képzőművész által készített jelmez, a minimális díszlet és – az egyelőre még meglepetésnek tartogatott – zene is. Az előadás forrásául szolgáló könyvből származó cím szintén vet fel kérdéseket. Hogyan lehet záp, azaz romlott, ami nincs? Egyáltalán megromolhat-e valaminek, valakinek a hiánya?

A választ a bemutató előadáson kaphatja meg a nagyérdemű. A március 4-én este 7 órakor kezdődő előadást rendhagyó helyszínen, a Mokka Kávéházban lehet megnézni.

A helyek száma korlátozott, így érdemes előzetesen helyet foglalni a 0735-212121-es telefonszámon. Aki a bemutatóról lemaradt, az legközelebb március 12-én láthatja a Záp-hiányokat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."