Itthon » Művelődés

Tizenegy éves kiállítást zár be a múzeum

Bezárt a Haáz Rezső Múzeum állandó, néprajzi kiállítása - helyét hamarosan da Vinci zseniális találmányai foglalják el. Addig is 2012-es Terméssel vár a képtár.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. március 05., 17:18
0 hozzászólás. 

Február végén két kiállítás is bezárt a Haáz Rezső Múzeumban. Tizenegy év után lebontották a Székelyföld virágai című néprajzi tárlatot. A székely falusi közösségek tárgyi hagyatékát a virágmotívumok használatán át szemléltető kiállítás megszüntetését a múzeum történelmének mindezidáig legnagyobb projektje, a Leonardo da Vinci zseniális találmányait bemutató művelődéstörténeti tárlatnak való helyteremtés tette szükségessé. A da Vinci zseniális, az eredeti tervek alapján rekonstruált szerkezeteit bemutató tárlat székelyföldi premier lesz és május 21-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Ugyancsak bezárt a székelyföldi pecséteket, címereket, köztük a székely nemzet pecsétjét is bemutató Üzenet a múltból című időszakos tárlat. A székelyudvarhelyi múzeum által rendezett történelmi tematikájú kiállítás március második felétől a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban lesz látogatható.

A képtárban sem áll meg az élet - gondnoka, Veres Péter muzeológus által tavaly hagyományteremtő és a helyi képzőművészeknek, alkotásaiknak teret adó szándékkal útjára indított Termés című képzőművészeti tárlat második kiadásának megnyitójára március 7-én 18 órakor várják az érdeklődőket. A tárlatot megnyitja, Veres Péter muzeológus.

A nagyközönség tizenhat, Székelyudvarhelyen élő és alkotó képzőművész munkáit láthatja: Berze Imre, Bíró Gábor, Elekes Gyula, Jakab András, Kalló László, Kelemen Albert, ifj. Kolumbán Antal-József, Kubanek László, Lakatos László, Nagy György, Nagy Péter, Szabó János, Török Bíró Erzsébet, Török Ferenc, Vass Mária- Magdolna, Zavaczki Walter- Levente.

A Termés 2012 kiállításon bemutatott képzőművészeti alkotásokat egy katalógusban is összegyűjtötték, így a közönség a látvány nyújtotta élményen kívül egy tárgyi emléket is hazavihet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."