Itthon » Művelődés

Júliustól lüktetni fog a Pulzus

Friss vért pumpál a helyi képzőművészeti életbe, hiányt pótol, bekapcsolja a várost az erdélyi és nemzetközi kortárs művészet vérkeringésbe – debütál a Pulzus.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/pulzus0328
Itthon_Muvelodes/pulzus0328
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. március 28., 17:09
0 hozzászólás. 

Júliusban debütál az első Székelyudvarhelyi Művésztelep, a Pulzus. A szellemi és fizikai alkotásnak egyaránt teret adó tábornak július 16-28. között a Haáz Rezső Múzeum gondozásában levő Spanyár ház ad otthont.

Itthon_Muvelodes/pulzus0328

Kik, miért, kikkel, kiknek hozzák létre? Részleteket az ötletgazda, Berze Imre szobrászművész, a projektet felkaroló két kulturális intézmény – a Haáz Rezső Múzeum és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont – képviselői, Miklós Zoltán igazgató, Vécsi Nagy Zoltán, valamint Kovács Árpád művészettörténész ismertették.

 

Alkotóműhely kezdőknek és haladóknak

Az első udvarhelyi művésztelep létrehívói a saját, bel- és külföldi alkotótáborokban szerzett személyes tapasztalataikra alapozva hozták létre a Pulzust, amely a „nemzedék és szemléletváltás" jegyében fog lüktetni és célja az urbánus kultúra felkarolása, kapunyitás a kortárs képzőművészet erdélyi és határon túli tereire.

Berze Imre szerint egy olyan közeget szeretnének teremteni, amely lehetőséget nyújt a művészeknek, hogy a megélhetés miatt elfojtott alkotói vágyat kibontakoztathassák és az idősebb generáció képviselőivel is személyesebbé tegyék kapcsolatukat.

 

Új műhely a gyógyír a régi kórra

„Meggyőződésem, hogy Székelyudvarhely sokkal intenzívebb képzőművészeti életet érdemelne. Próbálkozások, mint például a Termés kiállítás, voltak, vannak. Berze Imre és fiatal képzőművész barátai próbáltak asztaltársaság szerű képzőművészeti tömörülést létrehozni, de ez, egy kísérletezésre is alkalmas alternatív hely hiányában, elakadt.

A Pulzus egy régi, ki-kiújuló kórt gyógyít meg. Azt, hogy a művészek közt nincs jó kapcsolat, nem véletlenül, hiszen sok idősebb, középkorú és fiatal művész él ebben a városban, akik művészetüket, tehetségüket, képességeiket takaréklángon vagy leoltva használják, illetve nem " – összegezte Vécsi Nagy Zoltán, művészettörténész a tábor létrehívásának apropóját.

 

Udvarhelynek is be kell állnia a sorba

A Pulzus létrejötte időszerű volt – Székelyudvarhelynek is fel kellett zárkóznia a képzőművészeket látványosabban támogató Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, illetve az alkotótáboros tradíciókkal bíró Gyergyószárhegy, Homoródszentmárton mellé.

A művésztelep nem akarja kioltani vagy semlegesíteni a homoródszentmártoni művészeti életet, ahol egy idősebb generáció van jelen, és amelyet a tájfestészet jellemez. A Pulzusnak sokkal inkább egy urbánus jellege lesz – fogalmazott Kovács Árpád, aki szerint az udvarhelyi művésztelep akár katalizálhatja is a nagy múltú alkotótábor létét.

Vécsi véleménye, hogy „szakmailag igény van egy önálló, helyi, a kisváros adottságait, jellegzetességeit visszatükröző művésztelepre", ahol a stílusbeli sokszínűség jól megfér.

 

Kik pulzálnak az elsőn?

„Első alkalomról lévén szó egy kisszámú, szakmai szempontok szerint általunk kiválasztott művészt tudunk megszólítani, de szeretnénk, ha ez az évek során változna és minden képzőművészt sorra kerülne " – mondta Berze, aki az első Pulzuson alkotó tizenegyek közt lesz.

Az első művésztelepen tizenegy – tíz erdélyi és egy dán művész – vesz részt. Meghívottjak: Cabuz Andrea és Annamária (festőművészek, Marosvásárhely), Éltes Barna (szobrász, Sepsiszentgyörgy), Ütő Gusztáv (festőművész, Sepsiszentgyörgy), Berze Imre (szobrász, Székelyudvarhely), Jakab Ágnes (textilművész, Székelyudvarhely), Lakatos László (szobrász, Székelyudvarhely), Major Barna (festőművész, Farkaslaka), Kuti Botond (festőművész, Szováta), Sánta Csaba (szobrász, Szováta), illetve a dán Chabert Preben szobrászművész.

A kéthetes, fórum jellegű tábor ideje alatt Vécsi Nagy Zoltán és Kovács Árpád művészettörténészek tartanak előadásokat.

 

Hoznak is, hagynak is

A hazai és a külföldi alkotótáborok mintáját is követik: minden alkotó, egy-egy, a táborban készült, vagy otthonról hozott munkát adományoz a múzeumnak. Miklós Zoltán múzeumigazgató szerint az intézmény képzőművészeti gyűjteményének ily módon történő gyarapítása is a Pulzus egyik értékes hozadéka.

„Hogy meglesz, az biztos, hogy mennyi pénzből, az még nem"– mondta Miklós. A művésztelep létrehozását a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal partnerségben a Haáz Rezső Múzeum támogatja, a szükséges pénzt pályázati forrásokból szerzik meg.

Jelenleg négy pályázatot – egyet a helyi, egyet a megyei tanácshoz, kettőt a Communitas Alapítványhoz adtak le, és készül a Bethlen Gábor Alaphoz benyújtandó is. Az elnyert összegből készül el többek közt a művésztelepen létrehozott munkákat bemutató katalógus, és ebből szervezik meg a tábort záró, július 27-i kiállítást is.


címkék: pulzus muvesztelep

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."