Kultúra » Kiállítás

Művészek foglalták el a Spanyár-házat

Már javában pulzál a képzőművészeti alkotótábor. Az udvaron fúró, varró, festő, metsző művészekkel találkoztunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

pulzus4
Művészekkel telt meg a Küküllő-parti ház udvara
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. július 16., 14:40
0 hozzászólás. 

Csütörtökön látogattuk meg a Spanyár-házat, ahol a Haáz Rezső Múzeum és Haáz Rezső Alapítvány immáron negyedik alkalommal rendezi meg a Pulzus képzőművészeti alkotótábort. A szervezők, bár elégedettek az előző években felsorakoztatott művészek teljesítményével, azért nem hívták vissza őket, mert a tábor célja a folyamatos frissítés, hogy mindig újabb művészeket hozzanak el Székelyudvarhelyre.

A Pulzusra olyan alkotókat válogattak össze, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, illetve kritérium volt az is, hogy minél magasabb képzőművészeti munkásság álljon mögöttük. A szervezésből oroszlánrészt vállaló fiatal udvarhelyi szobrász, Berze Imre az egyetlen visszatérő alkotója a tábornak. Mint mondta, fiatalabb pályakezdő művészek is részt vesznek, megelőlegezik nekik a bizalmat, hogy a jövőre nézve aktívan fognak a kortárs képzőművészetben tevékenykedni.

pulzus2

Az idei táborban tízen vesznek részt: Bartis Elemér (Csíkszereda), Erőss István (Magyarország), Gidó Szende Melinda (Székelyudvarhely), Koter Vilmos (Csíkszereda), Mira Marincaș (Kolozsvár), Siklódi Zsolt (Szováta), Siklódy Ferenc (Csíkszereda), Zidrija Janusaite (Litvánia), Zsombori Béla (Székelyudvarhely) és Berze Imre.

A névsorból kiderül, amellett, hogy más nemzetiségű művészek is vannak jelen, a résztvevők igen nagy skáláját fedik le a képzőművészeteknek. Erőss István, az egri Vizuális Művészeti Tanszék rektora, Munkácsy- díjas képzőművész két szentképet fog manipulálni, de például Koter Vilmos az áprilisban Csíkszereda főterén elkövetett fakitörést szeretné lereagálni egy „object" létrehozásával.

pulzus5

Az idei Pulzus nagyobb nyilvánosságnak örvend, hiszen az előző évekhez képest a művészek bemutatkozói a G. kávézóba költöztek, így minden érdeklődő megismerkedhet velük és munkásságukkal. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója elmondta, az alkotótábor idén is nyitott, csupán egy üveg bor vagy egy dinnye a belépő azok számára, akik betekintést szeretnének nyerni az alkotás folyamatába, esetleg szóba szeretnének állni a művészekkel.

A tíznapos rendezvény záróakkordja a 23-án, a múzeum kiállítótermében megtekinthető tárlat lesz, ahol az alkotótábor eredményeit lehet majd megcsodálni. A kiállított művekből katalógus is készül, de az előző évektől eltérően ez csupán augusztus közepére várható, hogy a nagy rohanás ne menjen a minőség rovására.

A szervezők megjegyezték, hogy ugyan továbbra is szeretnének folytonosságot biztosítani az alkotótábornak, létszámban ennél jobban nem szeretnék kinőni magukat, hogy a jövőben is maradjon meg az esemény intimitása.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."