Kultúra » Kiállítás

Nézd, mit találtunk a Spanyár-ház udvarán!

Akár élőben is megcsodálhatod a leleteket, amelyeket átszállítottak a Haáz Rezső Múzeum képtárába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Pulzus1
Szigeti Gábor Csongor munkája, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. július 28., 11:55
0 hozzászólás. 

A Spanyár-ház udvarára, a Pulzus nevű alkotótáborba látogattunk, ahol a kiállítás előtti utolsó simítások történtek volna, ha a művészek éppen nem ebédelnek. De Berze Imre ötletgazdát, szervezőt és szobrászt ott találtuk.

Elmondta, a támogatottság kevesebb volt idén, mint az előző években, de a színvonalat sikerült megőrizni.

Imrén kívül Udvarhelyről Tamás Borbála fiatal festő és Kövecsi-Kovács Imre szobrász, Sepsiszentgyörgyről Daczó Enikő, Nicu Barb és Sipos-Gaudi Tünde vett részt az alkotótáborban.

Pulzus3

Csíkszeredából Szabó Réka, Budapestről Szigeti Gábor Csongor, Tajvanról pedig Tung Ming-Csin szobrász érkezett, illetve Kanadából a koreai születésű Park Soyoun. „Park itt volt Nyugat-Európában és érdeklődött Európa keleti részén egy megbízható művészetszervezőről" – mesélte el Imre, hogyan került utóbbi a Pulzusra.

Szerinte ezek a távolabbi kapcsolatok szakmai és emberi megbízhatóságon alapulnak. A tajvani Ming-Csin például egy korábbi Pulzuson résztvevő szobrász, Madaras Péter által került ide, aki bátran ajánlotta a keleti művésznek a telepet, így fel is vették Imrével a kapcsolatot.

A Pulzus évről évre törekszik a minőségi alkotásra is, és arra, hogy tíz olyan ember vegye birtokba a házat erre a hétre, akik együtt tudnak gondolkodni. A táborban való részvételhez felsőfokú végzettség szükséges, és a résztvevőnek ígéretesnek kell tűnnie a kurátor előtt. Ha ez mind megvan, akkor a következőkben szívesen látják azokat a fiatal alkotókat is, akik az idei Pulzusról már lekéstek.

A művészek az estéket is a Spanyár-házban töltik, sőt éjszakánként előadásokat tartanak egymásnak.

Pulzus4

Berze egy tollat készített az idén elhunyt Siklódi Zsolt képzőművész emlékére, így nála egy előre eltervezett alkotásról beszélhetünk. „Bízom a gondolataimban és az érzéseimben, azoknak próbálok egy olyan kompozíciós megoldást találni, ami erőteljes szobrászati hangvételű. Igyekszem feszegetni a klasszikus szobrászat határait" – meséli a szervező, aki most fával, de egyébként fémmel, bronzzal is szokott dolgozni.

Csütörtökön öt órától nyitották meg a Haáz Rezső Múzeum Kossuth-utcai a képtárában az alkotótáborban készült munkákból álló kiállítást, ott tekintheted meg az idei Pulzus termését.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."