Itthon » Ifjúság

Mentsétek át magatokat a jövőbe!

Tudor Chirilă üzenete a fiataloknak – elolvashatod magyarul és elgondolkodhatsz rajta. Még akkor is, ha már nem vagy fiatal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

tudorchirila
Fotók: Facebook.com, jurnalul.ro
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. november 04., 18:12
1 hozzászólás. 

Tudor Chirilă egy generációs példakép ma Romániában: a harmincas-negyvenes éveikben járók színészként és énekesként ismerik, a Vama Veche együttes frontembereként. Édesapja az ismert sportújságíró, Ioan Chirilă volt, édesanyja Iarina Demian színésznő, testvére, Ionuț Chirilă ismert labdarúgóedző.

Tudor a kilencvenes években lett ismert, főleg énekesként, a Vama Veche azonban nemcsak a tengerparti csajozásról és a napfényről szólt, dalaikban, albumaikban súlyos társadalmi problémákat feszegettek, ilyen volt például a Hotel Cișmigiu – ha valaki megkérdezi, hogy milyenek voltak a rendszerváltás utáni évek Bukarestben, nyugodtan rávághatod, hogy ilyen, mint ebben a dalban.

Chirilă és zenekara az évek folyamán több albumot is készített: a Nu am chef azi itt, a Vama Veche itt, az Am să mă întorc bărbat itt, a Fericirea în rate itt teljes egészében meghallgatható. Az együttes írta a kétezres évek egyik legszebb, román nyelvű szerelmes dalát, ami egy nemzedéki himnusz is lett a kétezres évek Romániájában.

Tudor Chirilă időről időre közéleti szerepet is vállal oly módon, hogy nyílt leveleket, üzeneteket ír a fiatalokhoz és a saját generációjához, rendszeresen feltűnik a televízióban és közéleti eseményeken (pl. a Verespataki bánya elleni tiltakozó megmozdulásokon). Ezelőtt két nappal írt videoüzenete végigsöpört az interneten, az utóbbi napok eseményei nyomán eljött gondolatok ihlették.

Azok, ami ma minden embert lázban tartanak Romániában – abban az országban, ami kifele mintaországnak tűnik, közben pedig egy velejéig korrupt állam. Ellene neked, nekem, neki és neki, mindannyiunknak tennünk kell. Ki-ki a maga módján.

Tudor Chirilă szövegét Ilyés Izabella, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium tanárnőjének fordításában, változtatás nélkül közöljük.

tudorchirila1„Mi veszítettünk. De nektek, nektek még van egy esélyetek. Mi boldogok voltunk attól, hogy felfedeztük a Coca Colát meg a banánt, és azt hittük, hogy ha mi olvasunk, akkor majd ők is olvasni fognak. És hogy haladunk majd és megmenekül az ország. Mi csalódtunk. Egyesek közülünk elmentek innen. Ott jól keresnek és vágyakoznak ez után a nyomorult város után. De nektek, nektek van egy esélyetek. Nektek van esélyetek.

Ne akarjatok lopni. Az a legkönnyebb út. Tudom, értesültetek róla, hogy így lehet meggazdagodni. Ha földed van, vagy ha az állammal üzletelsz. Tudtok valamit az ÁFÁról és arról, hogy hogyan lehet kijátszani, de még nem minden világos. Nem ez az út. Minél többet lopnak, annál kevesebbet építenek, és gyermekeink gyermekeinek majd hamubirodalom jut örökségül. Fiatalok vagytok, de nem ismeritek azt a Bukarestet, melyben normálisan lehet közlekedni. Ha nektek fogalmatok sincs, Ők pedig tovább lopnak, gondoljatok a gyermekeinkre. Nincs esély.

Olvassatok. Olvassatok sokat. Olvassatok el mindent, ami a kezetek ügyébe kerül. Ne hallgassatok csak a tanárokra. Olvassatok mindent, válogatás nélkül. Semmi sem fontosabb most az olvasásnál. Azután nézzetek szét magatok körül. Keressetek olyanokat, akik ugyanazt olvassák, amit ti, és verődjetek csapatba. Csak az okos emberek csapatában érhetitek el a sikert. Ha egyedül maradsz, felfalnak. De ha tízen vagytok, sikerülhet. Gondoljátok ki már most, hogyan állíthatjátok félre őket. Az ő idejük lejárt. Uralkodnotok kell fölöttük. De nem úgy, hogy náluk is többet loptok. Akkor utódaitokat fojtanátok meg. Mihez kezdtek a milliókkal egy holt városban? Mit vásároltok a halom pénzzel? Mire jó egy Lamborghini, ha nincs autópálya? Mire jó egy villa az árvízsújtotta negyedben?

Ne lássatok ellenséget a tanárokban. Nyomorult emberek ők, akiknek drámájából tanulhattok. Potom pénzért adják oda hozzáértésüket és írni-olvasni tanítanak benneteket. Ne gúnyoljátok őket. Dolgoztak, és nem az ő hibájuk, ha a ti szüleitek jobban boldogultak. Nincs jogotok lenézni őket. Nem álltok fölöttük. A szüleitek pénze nem titeket jellemez. Titeket csak az jellemez, ami a szátokon kijön. Ügyeljetek rá, mi jön ki a szátokon. Az ököl és a bodyguardok ideje lejárt. Utaztok majd, és a francia gyerekek műveltek, azok az angolok is. Olyan világban éltek, amely nyitottabb, mint valaha. Az uralkodó tolvajok nem tudják megmondani nektek, kicsoda Delacroix vagy Chagall. Sem Duchamp. Nem tudják elmondani, hogyan hatott Schopenhauer a Sărmanul Dionis megírására, és azt sem, miért későromantikus költő Eminescu. Kevesen tudják megmondani, ki festette Az utolsó vacsorát, és miért Thomas Mann regényéből készített remek filmet Visconti. Ők csak arra tudnak megtanítani benneteket, hogyan lopjatok. Ez az út pedig előbb-utóbb a semmibe vész és megfojtja gyermekeinket.

Ne higgyetek az újságoknak. Semmit nem adnak a nemzedéketekre, nem veszitek észre? Minél butábbak vagytok, annyival könnyebben adnak el nektek minden szart. És a szart, amit ti megvásároltok, fizetett hülyéktől veszik, olcsó pénzen. Példává lesz a porno-diáklány. Ne olvassatok újságot. Csak azokat olvassátok, amelyek informálnak benneteket. Ne vonuljatok együtt minden díszmenettel. Válogassatok.

Ne füvezzetek és ne döntsétek magatokba az alkoholt minden áron. A műveletlenek és hatalmon levő tolvajok kedvére tennétek vele. Könnyebben minősítenek majd elveszett nemzedéknek benneteket, és ellopják a megmentésetekre szánt pénzt. Van ideje a fűnek és a tequilának is. De most tanulnotok kell, mert hamarosan nem jut rá idő, mert bele kell merülnötök az életbe, az pedig a dzsungelnél is rosszabb. Az állatok íratlan szabályok szerint működnek. Az emberek írottak szerint.

Ne fussatok minden áron a pénz után. A pénz eszköz, ne cél legyen számotokra. Célotok a megismerés legyen. Minél többet tudtok, annál nagyobbak lesztek. Minden elolvasott könyv, minden megtanult lecke zsámolyként kerül a lábatok alá és kiemel a többiek közül. Elmétek révén uralkodtok majd. Semmi nem lehet szebb ennél. Európa vevő a tudásra. Románia semmire sem vevő, mert a tolvajok nem építenek, a tolvajok lopnak. Ne feledjétek: titeket lopnak meg, és ez megálljt parancsol nektek. Egész életetekben hallani fogtok Napóleonról és Nicolae Titulescuról, de gyermekeitek nem tudják már, ki volt Emil Boc. A történelmet az építők írják.

Fiatalok vagytok. Ne gondoljatok arra, hogy gyengék lennétek. Erőtök tisztaságotokban rejlik. Tiszták vagytok, még nem mocskoltak be benneteket, de ha nem emelkednek ki közületek a harcosok, a rendbehozatlan utcák sarával fröcskölnek be benneteket. Minden sárcsöpp abból a pénzből fakad, amelyet nem költöttek rá az utcára. Ezen változtatnotok kell. Mi az útja? Az olvasás. A világirodalom megtanít majd arra, hogyan különböztessétek meg a Jót a Rossztól. Balzac, Stendhal, Dumas, Dosztojevszkij, Dickens, Tolsztoj, Goethe – mind különbséget tudnak tenni Jó és Rossz között. Ennek a nyomorúságos országnak a jelenéből nem tanulhatjátok meg, mi a Jó. Ti lehettek a Jó. És minél többen lesztek jók, annál könnyebben győzhetitek le a rosszat. Nem lehetetlen. Adjátok tovább ezt a levelet. Legyetek jók, jobbak, a legjobbak, és terjeszkedjetek, mint a sáskák.

Ne irigyeljétek a pénzes embereket. Ne legyen példaképetek a jól eleresztett városi gyerek. 39 év múlva mindenük, ami maradt, a megkapott nők hosszú listája lesz. Az ilyenfajta trófea mulandó. Amikor megöregszel, a te trófeád is egy vénasszony lesz. Aztán már csak a magány van. Nektek esélyetek van rá, hogy hagyjatok valamit magatok után. A pénz nem az igaz Út. Nézzétek csak, hová vezetett a pénzsóvárság!

Ne adjátok fel, az sehová nem vezet. Lehajtott főt könnyedén metsz le a kard. Tüntessetek, harcoljatok, tüntessetek. De mindig célirányosan. Nem magának az ellenkezésnek a kedvéért, akkor üres papolássá válik minden. Ismerjétek meg a törvényeket. Tanuljátok meg jogaitokat. Akkor majd tudjátok, mikor igazoltathat valaki benneteket. Ha ismeritek a törvényeket, tudjátok azt, hogyan kell harcolnotok. Aztán majd észreveszitek, hogy rosszak a törvények. És megértitek, hogy meg kell változtatnotok őket. Ez nehéznek tűnik és időigényes. De Istenem, hiszen nektek van időtök és számotokra semmi sem nehéz. Hát nem értitek, hogy TI VAGYTOK A VÁLTOZÁS? Ha a tolvajok kezében hagyjátok ezt az országot, akkor esély már csak a gyermekeitek számára marad! Hiszen minden nemzedéknek csak egy esélye van. Mi elszalasztottuk. Néhányunk, és nem is kevesen, segíthetünk. Mi vagyunk Nagyevő és Fanyűvő, de a királyfi ti vagytok! Válasszátok ki magatok közül a legjobb vezetőket. Válasszátok ki és ne irigykedjetek rá. Nekik lesz a legnehezebb dolguk. Övék lesz a glória, de övék a rémálmok is. A megmentőitek lesznek, de közben elveszítik önmagukat. A vezéreknek közületek kell jönniük. És már most el kell kezdenetek keresni őket. Nézzetek egymásra nap mint nap és keressétek meg tisztjeiteket. Ha nem, velünk együtt vesztek el ti is. Akkor a szabadság kapui zárva maradnak előttünk és ŐK nyernek. Ki az az ŐK? Hiszen jól ismeritek őket. Ott látjátok nap mint nap az újságokban.

Mentsétek magatokat! Mentsetek meg minket! Egyetlen útja van. A megismerés harca. És ha megnyertétek a megismerés harcát, igazán akkor tudtok majd harcolni!

Ne áltassátok magatokat a jelenben. Mentsétek át magatokat a jövőbe. Mi vesztesek vagyunk. És ti? Mit tesztek ti?"

A szöveg eredetije itt olvasható, ugyanitt Tudor Chirilă videoüzenete is látható.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2015-11-04 19:33:06
Már régebb olvastam és nagyon meghatott.
Ezt a "levelet" kötelező olvasmánnyá tenném a mai fiataloknak, akik (tisztelet a kevés kivétel) egyre jobban sűlyednek napjaink lehúzó, emberbutító, ellaposító ingoványában.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."