Itthon » Ifjúság

Egyetemre készülsz? Ezt látnod kell

Temesvár ingyen van, Kolozsvár az Kolozsvár, ha pedig sapientiás vagy, akkor mindenki sapientiás lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

DSC0409
Göthér Orsolya, fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. április 13., 16:28
0 hozzászólás. 

„Hallottál már erről az egyetemről? Igen, mert az egyik legjobb" – fogadnak a Babeș-Bolyai Tudományegyetem hallgatói a SZINFO, a Hargita Megyei Europe Direct Központ és az Udvarhelyi Fiatal Fórum által szervezett pályabörzén, amikor megpróbálom eladni nekik, hogy egy kétségbeesett diák vagyok, akinek fogalma sincs, hol szeretne továbbtanulni.

Emese másodéves kommunikációs hallgató szerint azért lenne jó nekem a Bolyai, mert nagyon közvetlen kapcsolatban állhatnék a tanáraimmal, akik bíztatnának, hogy minél többet publikáljak, pláne, ha újságírást tanulnék, mint ő. Ennek érdekében az ismeretségüket is megmozgatnák a tanáraim, akik a hallgatók elmondása szerint a szakmában több tízéves tapasztalattal rendelkeznek.

DSC 0340

Emesének az egyetemi újság mellett már a Krónikában és az Udvarhelyi Híradóban is sikerült publikálnia. Azt is elárulta, sok áthallgatásra van lehetőség, legutóbb Budapesten voltak, és nem csak elmélettel gyúrták őket, hanem belepillanthattak a sajtóorgánumok és hírügynökségek életébe, ezért úgy érzi, harmadévesként már elég tiszta képet fog kapni arról, hol szeretne elhelyezkedni.

Éppen a tiszta képért jöttem,

úgyhogy tovább is megyek az egyetemüket hirdető diákok között.

Az egyetem szociológia tanszékét az elsőéves Roland ajánlja, azt mondja, bár általában a szülők „himihumi" tanszéknek tartják, rengeteg helyen elhelyezkedhetek vele, de ennek a mesteri a kulcsa. Szerinte ez egy olyannyira gyakorlatias képzés, hogy a közgáztól elkezdve a pszichológiáig nyitott lesz előttem az út. Rengeteg társadalmi kutatást végezhetnék az egyetemükön, de akár a Szigetre is elmehetnék ingyen úgy, hogy csupán 1-2 órát kellene naponta dolgoznom, kérdőíveket kitöltetnem.

DSC 0452

Münzlinger Zoltán másodéves mesteris kommunikációs hallgató szerint a Sapientián is behajítanának a mélyvízbe. Ő a Gaga Rádiónál volt szakmai gyakorlaton, ami nem volt szokványos, hiszen ahelyett, hogy végignézték volna, hogyan tevékenykedik egy műsorvezető, közösen vezették le a hétfő reggeli műsort, ráadásul vasárnap éjszaka tudatták vele, hogy jelenése lesz.

A hallgatói önkormányzat tagjai a közösség közötti összetartást emelik ki. Azt mondják, mindig kerül egy volt „szapis", aki segíteni fog, csak mert te is a közösség tagja vagy. Karriertábort is tartanak, amelyen volt hallgatók mutatják be pályájukat az egyetemistáknak, itt megtudhatom tőlük, mire számíthatok majd a nagybetűs szakmámban.

Kutatunk és élünk

A kutatások szempontjából is nagyon elöl járnak, nem kiöregedett tanárok fognak majd tanítani, akik már csak ezzel foglalkoznak, hanem aktuálisan publikáló és kutató szakemberek, akik engem is szívesen látnak majd a kutatásaik során.

DSC 0363

A Marosvásárhelyen tanuló diákok szerint, sokan csak Kolozsvár hírneve miatt választják a kincses várost, nem tanulás szempontjából. Szerintük az is probléma Kolozsvárral, hogyha egy 10-20 fős udvarhelyi társaság együtt érkezik oda, nincsenek rászorulva a további szocializálódásra, így míg Kolozsváron sok kis közösség van, a Sapientia egy nagy közösség. Az egyetem jó oldalaként említették azt is, hogy nem több százan vannak egy előadáson, ezért a tanár, ha látja, ködös a tekintetem, külön is foglalkozik majd velem.

A Temesvári Műszaki Egyetem is nagyon hallgatóbarát, tudjuk meg Zsófitól és Lóritól. Zsófi szerint nagyon erős magyar közösség van, így ha gólyaként nem találom meg őket, majd ők megtalálnak engem, és segíteni is fognak rajtam.

DSC 0380

Az sem mellékes, hogy anyagilag elég olcsón megúszhatom a temesvári diákéletet, hiszen biztosan kapok majd bentlakást, ami csupán száz lejbe kerül netestől, mindenestől, ingyen használhatom a Műszaki Egyetem sportpályáit, uszodáját, nagyon olcsón étkezhetek, és ingyen tömegközlekedhetek. És ez úgy még jobban hangzik, hogy Lóri hozzáteszi, elég nagyon ösztöndíjat szerezhetek magamnak.

Lóri mérnöknek tanul. Szerinte manapság nagyon gyakori, hogy robotmérnököket képeznek, viszont ez Temesváron nem jellemző, és akárhány diákot ismer, aki ott végzett, jelen pillanatban nagyon jó munkahelyen dolgozik. Ha Temesvárt választom, tuti pezsegni fog körülöttem az élet, ugyanis 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz.

Hogy miért maradnék itthon,

arra Göthér Orsolya a MÜTF felnőttképzési programszervezője válaszolt. Szerinte a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája kisintézményi létének köszönhetően a szakjait rugalmasan tudja a helyi igényekhez alakítani. Ők nem szeretnének munkanélkülit képezni belőlem, mert úgy látják, rengeteg szakterület telítődött, és itthon is próbálnának tartani.

DSC 0419

Éppen ezért a helyi cégeknél vehetnék részt különböző szakmai gyakorlatokon, ezáltal is megismerkedve helyi cégvezetőkkel. Biztosan nem lesz éppen kolozsvári a diákéletem, főként, hogy inkább családos, munkahellyel rendelkező hallgatók iratkoznak be a hétvégi képzésekre, de ennek ellenére gólyatáborban és gólyabálon is tombolhatnék évről évre, sőt egy színjátszó társulatban is megmutathatnám eltitkolt képességeim.

Az utolsó standnál a Protestáns Teológiai Intézetről Ákos mesél nekem. Szerinte akkor lenne ez igazán jó választás részemről, ha a mentálhigiénétől kezdve a történelemig és az archaikus nyelvekig minden érdekelne, hiszen nagyon átfogónak tartja a teológiát. Szerinte elhelyezkedés szempontjából is könnyű dolgom lenne, elég sok lelkészi állást lehet találni, főként a református egyházban.

DSC 0503

Ákos úgy gondolja, nagyon jó közeg és programok vannak a teológusok körében, a teológus focibajnokságtól a téli disznóvágásig. „Olyan, mint egy kisváros Kolozsváron belül" – mondja, és éppen ezért azoknak ajánlja, akiknek már sikerült megismerniük Kolozsvárt, hiszen itt annyira sűrű kötelező programot kínálnak, hogy emellett nem igazán jut idő ismerkedésre.

A pályabörzéről kifelé tartva sem tudom, hol tanulnék tovább szívesen, egy kicsit mindenhol, vagy inkább bárhol, mert amellett, hogy marhajók az egyetemi évek, rengeteg dolgot tanulhatnék még.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."