Itthon » Ifjúság

Amatőr Színjátszók kilencedik alkalommal

Az amatőr színjátszás nevében hat előadást mutattak be szombat délután a Siculus Ifjúsági Ház színpadán, udvarhelyi és környékbeli fiatalok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

amatorszinjatszok
amatorszinjatszok
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 14., 15:33
0 hozzászólás. 

A 15 órakor kezdődő találkozó a program ismertetésével indult, majd elkezdődtek az előadások. A délután folyamán főként komédiákat láthattunk, de Szent Imre életének bemutatására is sor került. A találkozón a csapatokat Mircse Zsuzsánna, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum tanítónője konferálta, az előadások értékelését pedig a Tomcsa Sándor Színház három művésze vállalta, László Kata, Jakab Orsolya és Antal Csaba.

Elsőként a szomszédos Fenyéd gyerekeiből álló kis csapat előadását láthattuk, A bírónál címmel. A szakemberek szerint a darab természete nem gyerekközeli, mégis a két általános iskolás fiú tökéletesen helyt álltak a bíró és panaszos szerepében. Őket követte a kecseti diákok színdarabja, A paradicsomjáró diák című komédiával. Harmadikként a homoródszentpáli Csalóka Péter színjátszó csoport lépett színpadra, majd a kobátfalvi középiskolásokból álló kis csoporté volt a közönség. Ötödik fellépőként a szentegyházi Szent Imre társulat népes csoportja következett. A társulat érdekessége, hogy nagyon különböző korosztályú gyerekekből, fiatalokból áll a csapat, még a csoportvezetők egyéves gyereke is szerepet kapott a darabban, mint a kis Szent Imre. A sort a székelyudvarhelyi csoport zárta, a mostani felállású Vitéz Lelkek között színművészeti főiskolai hallgatók és dolgozó fiatalok voltak, ők mutatták be Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? című komédiáját. A közel másfél órás színdarab a Vitézek tolmácsolásában, méltó zárása volt a találkozónak.

amatorszinjatszok

Az előadások lejártával a darabok megbeszélésére került sor, az értékelők kiemeltek erősségeket és gyengeségeket úgy egyéni, mint csoportos alakításban. Majd a csoportok, vezetőik és szakemberek egy közös vacsorával zárták a napot. A csapatok könyvjutalmat és emléklapokat kaptak, valamint a támogatóknak köszönhetően minden költségüket megtérítették a szervezők. A rendezvény segítői, támogatói a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal, a Hargita Megyei Tanács, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Tomcsa Sándor Színház valamint a városlakók voltak, akik az UFF-nak ajánlották jövedelemadójuk 2%-át.

amatorszinjatszok

A találkozó során több jövőre nézve építő gondolat fogalmazódott meg, mint például az amatőr csapatok szakmai fejlesztése. Akár egy-egy udvarhelyi színész is „fogadhatna örökbe" amatőr csapatot és segítségével fejlődhetnének az előadások. A csoportok részéről megfogalmazódott igényt továbbgondolva az UFF tervei között van, hogy jövőre, a X. Amatőr Színjátszó Fesztivál már szakemberek bevonásával történjen. Az elképzelés szerint a találkozóra jelentkező csoportok egy drámapedagógiai képzésen vennének részt, majd egy-egy hivatásos színész, rendező mentorálltsága alatt tanulnának be színdarabokat, amit a fesztiválon mutatnának be.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."