Itthon » Ifjúság

Megnyerhető a jövő - meghirdette pályázatait a dr. Verestóy Attila Alapítvány

Az alapítvány negyedik alkalommal hirdeti meg A jövő magad vagy! elnevezésű pályázatát. A kiírásra július 15-től már lehet jelentkezni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 15., 16:54
0 hozzászólás. 

„A mi munkánk nem egy házépítéshez, sokkal inkább a földműveléshez hasonlít. Évről-évre újra kell kezdeni a munkát, bizonyítva, hogy nincsenek megoldott, befejezett dolgok. A jövő megnyerhető, de ehhez szükséges, hogy jól folytassuk amit elkezdtünk és ahol tudjuk, megszelídítsük a nehézségeket. Illendő, szükséges és kell tenni a közösségért, mert ha nem nyújtunk segítséget most, akkor félő, hogy később már nem lesz akinek" - fogalmazta meg a július 15-én a Junior étteremben tartott sajtótájékoztatón az alapítvány tevékenységének ars-poeticajat az alapító-elnök, dr. Verestóy Attila szenátor.

Verestóy az eseményen jelen levő kuratóriumi tagok - dr. Hermann Gusztáv- Mihály történész, dr. Lörinczi Csaba orvos - valamint az alapítvány ügyvezető igazgatója, Nemes Melinda és munkatársai nevében röviden megemlékezett a nemrég elhunyt Ft. Hajdó István egykori főesperes-plébánosról, aki kurátorként  példaértékű hozzáállással és értékteremtő munkával szolgálta az alapítványt.

„A dolgokat a tőle tanult, az emlékezetéhez méltó mércével végezzük ebben, az alapítvány szempontjából a jelképesen most kezdődő új évben" - mondta Verestóy.

A számok tükrében

Néhány statisztikai adat a tavalyi év pályázóiról:
- 331 iktatott pályázat Hargita megye 78 településéről, a megye 28 középiskolájából és az ország 21 egyeteméről
- családi körülmények tekintetében: 18 pályázó volt árva (8 középiskolás, 10 egyetemista), 70 félárva (33 középiskolás, 37 egyetemista), 42 elvált szülők gyereke (21-21) gyámság alatti 2, és szülő nélküli 1.
- a tanulmányi eredmények tekintetében: középiskolásoknál 92 pályázónak volt 9 feletti, az egyetemistáknál 137 pályázónak volt 8 feletti ez előző tanév átlaga.

A szenátor örömmel üdvözölte és szimbolikus értékű példaként értékelte, hogy az alapítvány tevékenységének felkarolását, anyagi támogatását célzó, sokszor ismételt felhívása idén első alkalommal meghallgatásra talált.

Egy székelyudvarhelyi, a nevét elhallgatni kívánó nyugalmazott pedagógus házaspár felajánlásának köszönhetően a 2011-2012-es évben kettővel több, azaz 24 Hargita megyei, nehéz anyagi körülmények közt élő diák részesülhet oktatási ösztöndíjban.

„Az ennek sokszorosát tehetők még váratnak magukra, de bízom benne, hogy ha az általam sokszor ismételt hívó szó fülekre talál, akkor a segítségnyújtás is megsokszorozódik és az eredmény is sokkal jobb lesz" - zárta bizakodóan mondanivalóját Verestóy.

A Jövő magad vagy! oktatási pályázat tavalyi statisztikáját, az új kiírással kapcsolatos tudnivalókat és újdonságokat Nemes Melinda ügyvezető igazgató ismertette.

A Hargita megyei középiskolásoknak és egyetemistáknak negyedik alkalommal meghirdetett pályázaton a támogatóknak köszönhetően nem 22, hanem 24 középiskolás részesül 10 hónapon át (2011 szeptember - 2012 június) havi 250 lejes ösztöndíjban. A tanulmányaikat nappali tagozaton végző egyetemisták esetében az ösztöndíjak száma változatlan: a fenti periódusban 11 egyetemista részesül havi 400 lej értékű támogatásban.

A pályázatok elbírálásának két fő szempontja az előző év tanulmányi eredménye (középiskolások esetében elsődleges követelmény a 10-es magaviselet) és a szociális helyzet (egy főre eső családi jövedelem, testvérek száma, család összetétele - árva, félárva, elvált szülők gyereke, illetve ingázik, bentlakásban vagy albérletben lakik) nem módosult.

Nemes hangsúlyozta: egyetemisták esetében az alapítványnak idén sem áll módjában az asszisztens és mesteri képzést támogatni, csak a nappali tagozatos egyetemi alapképzést.

„A 2011-2012-es évben pozitív változás, hogy nem egy, hanem három kutatói ösztöndíjra lehet pályázni" - közölte dr. Hermann Gusztáv-Mihály történész, kurátor. Hangsúlyozta: a kiírás Hargita megyei lakhellyel rendelkező és Hargita megyében tudományos munkát végző (3 fő kutatási területen: humán tudományok, reál- és természettudományok, műszaki tudományok) fiatal kutatóknak szól (korhatár 35 év) és három kutatási területen nyújtanak segítséget.

„A munka és nem a cím fontos" - figyelmeztetett Hermann arra, hogy az alapítvány kutatómunkát támogat, nem célirányosan a tudományos, mesteri, doktori fokozatok megszerzését.

Az alapítvány nem csak oktatási téren segített és segít, egészségügyi támogatást is nyújt.

„A támogatás folyamatos, idén már 26 beteg kezelését támogattuk. Ugyanakkor folytatódik az Alapítvány kezdeményezése, miszerint az udvarhelyi kórház gyerekosztályán vérzékeny gyerekek számára létrehozott készletet folyamatosan feltölti hemofiliás faktorokkal, illetve továbbra is támogatja a cukorbetegek bálványosi táborának megszervezését, a Bonus Pastor Alapítvány prevenciós táborainak megszervezését a Bucsin-tetőn - közölte dr. Lőrinczi Csaba belgyógyász főorvos, kurátor.

A sajtótájékoztató végén a házigazdák egy sajtóreggelire látták vendégül a helyi média képviselőit - mintegy köszönetképpen az alapítvány tevékenységének népszerűsítésében kulcsszerepet betöltő szerepükért.

Az oktatási, kutatói ösztöndíjakkal kapcsolatos tudnivalók:

A pályázatokat már a mai naptól, azaz július 15-től be lehet nyújtani. A leadási határidő (a postai bélyegző dátuma) középiskolások és egyetemisták, kutatók esetében is 2011. augusztus 31.

A pályázás az alapítvány által kiadott és a www.verestoyattila-alapitvany.ro honlapról letölthető űrlapon történik. A kötelezően csatolandó mellékletek fénymásolatait NEM kell hitelesíttetni. A pályázatokat a kuratórium bírálja el, az eredményhirdetés 2011. szeptember 16-án lesz.

A pályázatokat a következő címre kell küldeni:

Fundaţia Dr. Verestóy Attila
535600 Odorheiu Secuiesc
OP 1. CP 8.
Jud. Harghita
verestoyattilaalapitvany@yahoo.com
tel: 0727-930 916 vagy 0758 -100860



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."