Itthon » Ifjúság

Nem ciki a drog és menő a cigizés

Van, aki már 10 éves kora előtt rágyújtott és azóta is fújja a füstöt – menő a dohányzás és nem elítélendő a drogozás az udvarhelyi 17-19 évesek körében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. február 23., 17:36
0 hozzászólás. 

A kérdőívezés statisztikájáról sajtótájékoztatón számolt be Jakab Attila elnök, Somogyi Attila és Vass Orsolya, a Fiatal Fórum munkatársai.

 

Szívós a statisztika

Az érettségiző udvarhelyi fiatalok több, mint 50 százaléka napi, heti rendszerességgel dohányzik és mintegy 2 százalékuk szívott már füvet vagy próbált ki drogot – derült ki az Udvarhelyi Fiatal Fórum által az udvarhelyi középiskolák érettségiző diákjainak körében végzett, 2011-es felmérésből.

Az UFF által tavaly elindított és idén folytatódó Szabályos (meg)előzés elnevezésű prevenciós program kérdőíves felmérésének célja a maturanduszok dohányzási és drogfogyasztási szokásainak felmérése volt, a vizsgált célcsoport pedig a 17-19 évesek, a város összes középiskolájának végzősei. A kérdőíveket névtelenül kellett kitölteni, ennek ellenére a 456 megkérdezettből 389-en vállalták, hogy az anonim módon válaszoljanak.

 

Kik lógnak a szeren?

A megkérdezett fiatalok (39 százalék lány, 61 százalék fiú ) 12 százaléka még soha nem gyújtott rá, 38 százaléka csak kipróbálta és 50 százaléka alkalmi jelleggel vagy napi rendszerességgel több szál cigarettát is elfüstöl.

Bedohazi

A válaszadók 20 százaléka már kipróbált valamilyen illegális drogot. A top egyes a marihuána, második az ecstasy, de sokan próbálták már az amfetamint, kokaint és egyéb kábítószereket is.

 

Mikor kezdték és miért szívják?

A ki miért dohányzik, drogozik kérdésre adott válaszok esetében eltérő motivációt jelölnek meg a lányok és a fiúk. A lányok többsége fogyókúrás szerként tekint a  cigarettára,  viszont a hölgyek közül jóval kevesebben drogoznak. A szorongás, a rossz családi kapcsolatok, a hiányzó kommunikáció, bizonytalanság-érzés – mind a cigifüsttel eltakart tényezők, de okot ad a rágyújtásra a buli és az unalom is. A nem cigarettázók zöme szerint a dohányzás nem tesz felnőtté, erről fordítva vélekednek a cigisek.

A megkérdezettek 8 százaléka már 10 éves kora előtt elszívta az első szál cigit, 10 -15 évesen 39 százalék, 15-20 évesen pedig 41 százalék dohányzott már. A 17 évesek 42, a 18 évesek 51, a 19 évesek 52 százaléka cigarettázik. A különböző drogokat a 17 évesek 14, a 19 évesek 22 százaléka már kipróbálta.

A dohányzásra való rászokásban fontos befolyásoló tényező a haveri, baráti társaság és a családi környezet. Esélyesebbek (és számarányuk is nagyobb) azok a fiatalok, ahol van otthoni minta, azaz ahol a szülők is cigarettáznak.

Az illegális drogokat többen az interneten rendelik meg, a szert a mit sem sejtő postás kézbesíti, azaz „a postás a legnagyobb dealer" - fogalmazott Jakab.

 

Segítség – kitől, hogyan?

A drogokkal, kapcsolatos problémákat a megkérdezettek 40 százaléka baráti körben, 18 százaléka senkivel vagy szakemberrel, 17 százalék pedig a családjával osztja meg. Két százalék az osztályfőnökkel, tanárával vagy az interneten beszél gondjairól.

A kérdésre, hogy van-e szükség még több ismeretterjesztő programra, kampányra a fiatalok 67 százaléka válaszolt igennel.

A felmérés fényében az UFF idén is folytatja a Szabályos (meg)előzés programját - a témában tehát a Rendhagyó tanórákon újra hallhatnak érdekes, hasznos előadásokat a fiatalok, akik beszélgethetnek is meghívott szakemberekkel.

 

Oltsd el a cigit 2 százalékkal!

A megelőzéshez szükséges programok megszervezéséhez anyagi támogatás is kell, épp ezért az UFF a 2 százalékos adótámogatási kampányát a fiatalkori dohányzás és droghasználat veszélyeinek megismertetésére, visszaszorítására szervezett programokra fordítja. Aki szívügyének érzi a probléma megoldását, az töltse ki a pénzügyön, az UFF irodában igényelhető vagy a Fiatal Fórum oldalán is megtalálható 230-as számú űrlapot.

 

Készüljenek a hóhányók és lehet adakozni a teremhokira

Folytatódik a Közéleti Vándortábor, hétvégén a Hóhányó Olimpiára jelentkező csapatoké lesz a Madarasi Hargita, az egészséges testépítésről fog szólni a következő Rendhagyó Tanóra és szervezik már a Marabulit is.

Legyen floorball Udvarhelyen - az SZKA Ön dönt programjában a teremhokira gyűjt támogatást az UFF. Aki rajongója a sportágnak, az vásárláskor az SZKA Közösségi Kártyájával fizessen és a kasszabonra írja rá a 3-as számot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."