Itthon » Ifjúság

Doors és Foo Fighters a Thunderben

Mindkettő unikum (volt) a maga idejében, a rockzene két különböző korszakában. A Doors-t és a Foo Fighters-t talán minden zenekedvelő ismeri. Van, aki játssza is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

itthon
itthon
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 08., 18:13
0 hozzászólás. 

Újabb két tribute banda teszi tiszteletét a Kossuth utcai Thunder Rock Clubban: szombaton este a legendás Doors együttes dalait játszó magyarországi tribute-banda koncertezik, őket a Foo Fighters zenekar feldolgozás-együttese, a szintén magyarországi Monkey Ranch követi. A koncertre 22 óráig ingyenes a belépő, utána tíz lejbe kerül.

A Foo Fighters egy világhírű amerikai zenekar, vezetője, énekes-gitárosa Dave Grohl, a Nirvana együttes egykori dobosa. A csapat igazi menőnek számít manapság a modern rockzenénen, többszörös Grammy-díjas együttesről van szó. A gyomaendrődi Monkey Ranch együttes 2009 júliusa óta csak Foo Fighters dalokat játszik, az elnevezés a FF egyik dalcímének (Monkey Wrench) „kifordítása". Több fesztiválon (Zenta Ifjúsági Napok 2010, Efott 2010, Pannónia fesztivál 2011 MR2 színpad, Gyárfesztivál 2011) is felléptek. A csapatból (Csemniczky Dávid – gitár, Fürj Erik – ének, Gyuricza László- dob, Szmola Csaba – basszus, Valah Sándor - gitár) az énekes Erik válaszolt portálunk kérdéseire.

Mielőtt Foo Fighters tribute-bandává alakultatok volna, ezt megelőzte egy másik zenélős időszak - hogyan kezdtetek együtt zenélni és miért éppen a FF dalait játsszátok?

Előtte 13 évig egy Insipid nevű funk-rock bandánk volt, bejártuk vele az egész országot, az összes kis és nagy fesztivált, voltunk nagy és kisszínpadokon, volt hivatalos nagylemez Hazafutás címmel, profi klip az MTV Hungary-n a Bevadulok című dalra... szóval egy sokat játszó rock zenekarunk volt saját magyar nyelvű dalokkal. Az élet úgy hozta, hogy kifáradt a dolog (a magyar zenei helyzet miatt is) és megszűntünk. Kis kihagyás után nem bírtuk, zenélni akartunk. Saját dalokat nem akartunk írni, a Foo Fighterst előtte is imádtuk, Magyarországon nem volt ilyen tribute. Mi megcsináltuk. Együtt zenélni az Insipiddel haveri alapon kezdtünk, a Monkey Ranch-et meg már mint régi barátok hoztuk létre.

itthon

Mi az, ami különlegessé teszi Dave Grohlt és zenekarát (nekik is különböző korszakaik voltak)?

Nekem bejön a felfogás, ahogy tálalják ezt az egészet. Tudnak magukkal szemben is ironikusak lenni, ha kell hülyét csinálnak magukból a klippekben (tök jó klippjeik vannak amúgy, pl. Learn to Fly, Breakout), ha kell komolykodósra is veszik a figurát (My Hero, The Pretender, Best of You). Őszintén a mostani korszakuk jön be leginkább. Tökös, dallamos, egyszerű, de ritmikában rettentő ötletes dalok, köszönhető ugye Dave Grohl dobos múltjának a Nirvanában és egyéb helyeken.

A Foo Fighters mennyire számít népszerű együttesnek Magyarországon, tapasztalaitok szerint? Egy-egy koncerteteken mennyire értő a közönség?

Lehetne népszerűbb. Mondhatnám azt is minden beképzeltség nélkül, hogy sokan rajtunk keresztül ismerik és szeretik meg, de persze annyi rajongó van, hogy a klubbokat megtöltögessék. Érdekes,hogy az egész világ a lábaik előtt fekszik, lemezeladási listákat vezetnek, rádiós listákon tartósan elsők, de Magyarországon nem törtek még át annyira. Azt veszem érszre egyébként, hogy az új Wasting Light album hatására azért a nagyobb kereskedelmi rádiókban is többször hallani a dalaikat, szóval valami elindult.

Az együttesetek tagjai hányszor látták a FF-t?

Ez egy nagyon jó kérdés, de egyben fájó is. Nem volt még alkalmunk őket élőben látni. A 90-es években voltak a Szigeten, de akkor mi még kisautókkal játszottunk, azóta meg még nem jártak erre. Tervben van amúgy egy nagy közös Foo Fighters koncert-látogatás kisbusszal a közeljövőben.

Az érzékelés ajtói – Morrison emléke

A Doors Tribute Band egy 2007-ben alakult szarvasi rockzenekar, 2011-óta működnek ebben a felállásban (Mag Bogdán - billentyű,ének, Földi István – basszusgitár, Tyerjánszki Dániel –d ob, Lovász Gergely – gitár), repertoárjuk Doors-számokat tratalmaz. Céljuk, hogy terjesszék és hirdessék a Doors-kultuszt, mert eléggé kevesen ismerik. A koncertjeiken az olyan klasszikus Doors-dalok is felcsendülnek, mint a Riders on the Storm vagy a Light my Fire.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."