Kultúra » Zene

5+1 dal a tűzről

Habár esik az eső, azért néha tűz is van. Dalok a lángokról, a tűzről, a lángoló szívekről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

hendrixguitarfire
Let me stand next to your fire...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. június 28., 08:52
0 hozzászólás. 

Bevezetőnek talán a kilencvenes évek két idióta rocker-rajzfilmfigurájának egy jelenetét nézzük meg: Beavis és Butthead közül az előbbi egyszerűen egy piromániás őrült, aki sokszor ismételgeti a „fájör" szót. A tűz, mint jelenség, sok-sok dalszerzőt megihletett a pop-rockzene történetében, dalcsokrunk olyan darabokat is tartalmaz, amikben nem egy ház, hanem a szív lobban lángra. Átvitt értelemben, persze.

5. The Doors: Light My Fire

A hatvanas évek végének legalternatívabb zenekarának, a Jim Morrison és Ray Manzarek nevével fémjelzett Doorsnak talán a legismertebb és legszerelmesebb száma. A Light My Fire stúdióváltozata az együttes első, cím nélküli albumára került fel, a néhány hete elhunyt Manzarek összetéveszthetetlen billentyűfutamával kezdődik – a zenekar koncerten is mindig játszotta, habár a vége felé Jim már unta, hogy „gyere, babám, lobbants lángra".

4. Kimnowak: Tűz van, babám

A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb magyar bandája, a Kimnowak is híres volt tüzes, szerelmes dalairól, Novák Péter figurája alapból adta ezt. A Milos Forman által rendezett, azonos című film címe ihlette talán ezt a dalt, ami a legismertebb Kimnowak-számok közé tartozik, 1994-ben az azonos című albumon jelent meg. A „Hívom az esőt, sodorjon el / Hívom a vihart, tépjen szét / Hagyd végre magad, csak vigyen az ár / Mert tűz van, tűz van, babám!" refrén nagyszerűen jelzi azt az állapotot, amiben szerzőnk leledzik huszas évei elején.

3. Franz Ferdinand: This F(ff)ire

A kétezres évek elejének legfontosabb skót gitárzenekara is elolvad a női szemek tüzétől – 2004-ben egyik legfontosabb kislemezük jelent meg ezzel a címmel és ezzel a dallal. Alex Kapranos és csapata augusztus 11-én ismét fellép a Sziget Fesztiválon, új albumuk is augusztusban jelenik meg. Táncolós, húzós, tüzes, szíves.

2. Krétakör: Ég a város

A hatrmadik évtized első nyolc évében működő alternatív magyar színház nemcsak előadásokat, jelneteket, de dalokat is készített. A nagysikerű FeketeOrszág című előadás egyik betétdala ez a szerzemény, ami abból ihletődött, hogy az évtized közepén több olyan eset is történt Magyarországon, hogy valaki nyilvánosan felgyújtotta magát. Szóval ez nem szerelem, hanem tragédia. A dal elején Péterfy Bori énekel.

1. Jimi Hendrix: Fire

A rockzene történetének legmeghatározóbb gitárosa 1966-ban készítette el bemutatkozó, Are you experienced? című albumát, s erre került fel a tüzes-gitáros szám, aminek riffje majdnem annyira ismert, mint a mai +1-es dalunknak. Több koncertfelvétel is fennmaradt a dalból, Woodstockban is játszotta. Jimi piromániáját leginkább a Monterey-i fesztiválon bemutatott gitárfelgyújtása és -összetörése szemlélteti.

+ 1 Deep Purple: Smoke on the Water

A hard rock megteremtőinek legismertebb száma (és a rocktörténet legismertebb gitárriffje) úgy keletkezett, hogy a zenekart egy valódi tűzeset ihlette a svájci Montreux-ben, a Genfi tó partján. A Füst a víz felett című dal úgy keletkezett, hogy egy Frank Zappa-koncerten egy rajongó butasága tüzet eredményezett, a Montreux-i kaszinó leégett – a dal szövege ezt a történetet eleveníti fel és az 1971-ben rögzített Machine Head lemez B-oldalának első száma, a dal történetéről itt lehet olvasni egy nagyon jó összefoglalót.

Egyébként a Deep Purple más dalaiban is "játszik a tűzzel", ilyenek például az Into the Fire és a Fireball - néhány héttel ezelőtti kolozsvári koncertjüket utóbbival kezdték. Talán nincs a világon olyan ember, aki ha gitárt vesz a kezébe, legalább bemelegítőnek ne játsszaná el ezt a néhány hangot... A témát Beavis és Butthead is vágják.

A lista természetesen szubjektív, de te alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a tűzről?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."