Buntát nem tudták leültetni

A polgármester állva mutatta be az elmúlt nyolc év programját az UKKSZ-nél.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Bunta01

Leköszönt Bunta

Péntek délután beiktatják az új polgármestert, Bunta...
Gálfi Árpád és felesége mindenkivel kezett fogott fotó: Szabó Attila, Balogh Réka

Itt az új városvezetés - élő

Pénteken megalakul Székelyudvarhely új tanácsa,...
Jakab Áron Csaba

Folytatódik a boszorkányüldözés az RMDSZ-ben?

Az RMDSZ állítólag sokkot kapott, Jakab Áron Csaba...

Nagy György, Bunta Levente
Nagy György, Bunta Levente
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. május 26., 08:28
2 hozzászólás. 

Bunta Levente polgármester és független polgármesterjelölt volt az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének meghívottja kedden délután. A találkozók célja, hogy a polgármesterjelöltek elmondják, elsősorban a vállalkozóknak, de nem csak, hogy milyen terveik vannak az elkövetkező négy évre, amennyiben megnyerik a választásokat.

A terem jó részét A Cimboraság, bocsánat, A koalíció csapata foglalta el. Nyilván jó néhányan vállalkozóként is részt vettek az eseményen, de voltak nempolitikusok és nemvállalkozók is. A többi polgármesterjelölt nem vett részt az előadáson.

A technika ördöge

Bunta Levente testbeszédével is üzente, nem lehet őt olyan könnyen leültetni. Nagy György moderátornak és UKKSZ-elnöknek megnyúlt a nyaka rendesen, míg a polgármester inkább állva mondta el, mit üzen az elmúlt négy évre a vállalkozóknak. Kérték, hogy üljön le, de inkább állva maradt, mert sehogy sem kényelmes ez a helyzet, „mérnökember vagyok", és még ennyi év után is van benne egy kis drukk.

Sajnos technikai okokból online közvetítés ezen az estén nem volt, pontosabban nem az UKKSZ-től, hanem Haáz Sándor tabletjéről és telefonjáról sztrímelte az eseményt. A polgármester láthatóan sokkal összeszedettebb és lazább meg viccesebb egyszerre, mióta kiszabadult a párt fogságából, és autója folyamatosan a városháza udvarán parkol napközben, amikor épp nem a megvalósított dolgok átadóira jár. Azokból pedig van bőven az utóbbi időben. Lájk.

Nagy György előre tudatta a vállalkozók nevében: amennyiben harmadszorra is esélyt kap választóitól, mindenképp szorosabb együttműködésben reménykedik mindkét oldal részéről.

Egyre forróbb a hangulat a városban

Bunta szerint a vállalkozóknak elsősorban infrastruktúrára van szükségük, és emlékeztetett, milyen sokat változott a város 25 év alatt, amióta nyolc éve ő a polgármester. A '92-'96 közötti alpolgármesterségétől indultunk az időgéppel a jelenkorig, amikor sok udvarhelyi otthonába bevezette a gázt, „még a Bethlen utca is fel volt túrva".

1989 előtt sok tömbházban nem volt fűtés, sőt, még 2007 decemberében is fagyos volt a hangulat a Tábor negyedben – említette. Ehhez képest a Bunta-érában biomasszás kazánokkal elérték, hogy 16 százalékkal kevesebbet fizessenek a lakók a fűtésért. A távhő fontos, mert 2-3000 vékonyabb pénztárcájú családot melegít.

Számos utat megjavítottak az elmúlt nyolc évben, köztük a Rózsa, a Pacsirta, a Templom, a Farcádi és a Szent János utcát. A víz minősége is sokat javult, korábban a megengedettnél 2,4-szer nagyobb volt a klórmennyiség benne, és azt az orvosok tudják, hogy mennyire karcinogén.

A közvilágítás költsége a régi izzók DML-lámpákra való cserélése óta 6-700 ezer lejről 3-400 ezer lejre csökkent úgy, hogy a befektetést nem is a város fizette, és 4-5 éven belül megtérül!

Megvédte a kiadványát

A villany- és a gázhálózat elavult, tudatában van ennek a városvezetés, de ez nem a helyi önkormányzat és polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik – tudatta a polgármester.

A nemrég könyvben is kiadott megvalósítások leltárát, a Fejlődő városunk, Székelyudvarhely című kiadvány tartalmát hallhattuk vissza egy-két megrovással fűszerezve: akinek túl sokat járt a szája, az kaphatott a fejére egy-két áthallásos mondatot.

A vállalkozóknak az infrastruktúra mellett szükség van szakképzett munkaerőre is, ennek a feltételeit is igyekszik a városvezetés megteremteni. Lesznek CNC-gépek a Bányaiban - nyugtatta meg az aggódókat a polgármester. Egyúttal üzent a Bányai igazgatójának és más embereknek, akik már biztos régiek, és azért nem képesek a változásra, hogy nem tartja helyesnek, hogy egy iskolaigazgató kiálljon az út szélére, és onnan üzengessen a hivatalnak.

Bunta azt is kihívásnak érzi a város életében, ha már a régi emberekről van szó, hogy több vállalkozásvezető, köztük az Ikos Conf, a Matrica és a Famos igazgatói is nyugdíj előtt állnak, és bizony sok száz embernek munkát adó cégeket irányítanak.

Be kellett volna zárni a Pedát?

Az oktatásra visszatérve: lesz tipegő csoport a napközikben, jövő héten átadhatóvá válik az új Kipikopi napközi, a tanítóképző egyetem, miután a református egyház kipaterolta őket, beköltözött az UCECOM épületébe, akárcsak a Sportiskola, és jól érzik ott magukat, a Kós Károly Szakközépiskola pedig 100 ezer lej értékben kapott konyhát a szakácsképzéshez, számítógépes laborral valamint sportpályával is bővültek.

A szakoktatás fejlesztésére kell megoldást találni Bunta szerint, mert az nem jó, hogy sok száz, a Bányaiban és az Eötvösben végzett diák selejtnek érezze magát, mert nincs benne abban a 3-ban, akik átmentek az érettségin.

Ha már iskolaváros vagyunk, az egyetemi oktatást is fejleszteni kell – hallatszott az első jövőbeli terv. Ő nem ért egyet azzal, hogy egy ilyen kisvárosban nem lehet egyetemi központ, példának egy amerikai kisvárost hozott fel, amelynek 30 ezres lakossága van, emellett 70 ezer egyetemistának otthona a tanévben.

A Benedek Elek középiskola bezárását lehet, hogy meg kellett volna fontolni, hogy a diákok a Tamási és a Baczkamadarasi közt oszoljanak meg, de ez a vonat már elment – mondta az épület felújítása kapcsán a polgármester.

A Tamási Áron és a Baczkamadarasi Kis Gergely gimnáziumokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy olyan bérleti szerződést kötöttek az iskolákkal, hogy a bérleti díjból az épületeket kell rendben tartani, így mondható el a Tamásiról, hogy teljesen rendbe van téve és a Refi is ebből újult, újul meg.

Nem fakanál a városvezetés

Visszaszerezték a helyi rendőrség épületét, és éjszakai járőrözés is lesz a helyi rendőrségnél – folytatta Bunta. A játszótereket is sikerült úgy felújítani, hogy egy annyi pénzből, mint amit egy nem túl extra mászókáért elkértek volna tavaly, egy egész játszóteret sikerült berendezni játékokkal.

Gyakran nagy a nyomás a polgármesteren, ez nem olyan mesterség, amit csak úgy a fakanál mellől eljőve el lehet végezni – jegyezte meg a játszóterek kapcsán Bunta Levente Zoltán, mire néhány női vállalkozó felszisszent.

A titokzatos körülmények között újra megnyílt szeméttelepről megtudtuk, − miután kollégánk hiába próbálta megérdeklődni a hivataltól, mi történt −, hogy a polgármester többször is lejárt személyesen a helyszínre, és látta, hogy nem jól vannak a munkálatok elvégezve. A városháza illetékesei mégis aláírták a dokumentumokat, és lezárták a szeméttelepet. De „egy polgármesternek néha a sarkára kell állnia", így hát megfúratta a földet, és kiderült, nincs minden szemét rendesen eltakarítva, így újból ki kellett bontani az egészet.

Megfordítottuk a natalitást!

A fiataloknak 250 lakást építettünk – mondja Bunta, majd hozzáteszi, hogy Sepsiszentgyörgy polgármesterét idehívták, de arról nem beszéltek, hogy a földosztó hazaváró programja becsődölt, és a központfelújítás miatt 12 millió eurós adóssága van a kovásznai megyeszékhelynek. Eközben Udvarhelynek nincs adóssága. Ja, és Csíkban még mindig nincs helyi rendőrség – üzent a polgármester azoknak, akik azt állították, hogy Udvarhely az utolsó a környéken, ahol helyi rendőrség lett.

Egyetért azzal, hogy a munkaerő szempontjából az elvándorlást meg kell valahogyan állítani, de már az is pozitív, hogy a születések és az elhalálozások aránya megfordult az utóbbi években. Ebben eddig is mi álltunk jobban más városokhoz képest.

Öt rövid kérdésre válaszolok

– szögezte le bemutatkozója végén a polgármester.

Az adóemelés kiemelt témának számított a találkozón. A polgármester jelezte az UKKSZ-nek, hogy a prefektus levele alapján őszig nem törvényes az adó módosítása, addig a városnak is szüksége van a pénzre, de megígérte, hogy azok a vállalkozások, amelyek megérdemlik, jó fizetést adnak és folyamatosan fejlesztenek valamilyen formában, visszakapják támogatásként a pénzük egy részét.

Mert nem igazságos, hogy aki ül a pénzén, annak nem kell akkora adót fizetnie, és aki befektetett, épített, annak „a nyaka nyúlik". Ezt az adózási rendszert Bukarestben kell megváltoztatni.

A vállalkozók nem pont így értelmezik a prefektus levelét, szerintük az adónövelés tilos, csökkenteni szabad, egyikük szerint van egy kiskapu, ami megengedi a vállalkozók számára kedvező változást, de Bunta megrótta a fiatalembert: arra biztatja a fiatalokat, hogy ne a kiskapukat keressék.

A tudás behozása, tudástranszfer, újabb lakások építése, az inkubátorház működtetésének átvállalása, amennyiben az épület tulajdonjoga a városra száll, az elvándorlás megállítása és a pályázati osztály megerősítése a következő négy év fő célja Bunta szemében.

Az UKKSZ-szel a környezetvédelmi pályázatokban tudna jól együttműködni. Az utak fejlesztése terén kis körszeletre is számíthatunk, a Móricz Zsigmond út a Szentimrétől ki kellene, hogy érjen Bethlenfalváig. A Rét utcai módosítás nagyon jól bevált – mondta Bunta.

A PUG története egy műbalhé – állítja a polgármester. A régi PUG 60-70 százalékban hasonlít az új PUG-ra. "A PUG akkor fontos, ha be is tartják, az elmúlt 8 évben is azon voltam, hogy a régi PUG-ot legalább tartsuk be, hogy olyat ne tegyünk, ami a következőkben a fejlődést akadályozza" - mondta a jelenlegi polgármester.

Szerinte mindenkinek adtak a városrendezési stratégia nélkül is építkezési engedélyt, hiszen a város szövetén kívül építkezőknek mindig kell zonális rendezési tervvel is rendelkezniük. Egy kicsit nagyobb a bürokrácia egy-két ember számára, akiknek a területe az új PUG szerint válna beltelekké. Augusztus-szeptemberben egy rendes közvita után el lehet az új PUG-ot fogadni.

Hogyan képzeli el a viszonyát az RMDSZ-szel

A tisztségben levő polgármesternek jó viszonyt kell ápolnia mindenkivel, aki megérdemli, akivel lehet. „Most éppen összevertük a port, mert azt mondtam, hogy a költségvetésnek egy részét jó lenne, ha Udvarhelyre utalnák, és abból fejlesztenénk. Vagy velem van baj, vagy azzal van baj, aki ezt rosszul fogadta.

A politikában nem szabad soha végérvényesen bezárni a kapukat, a politika az a tudomány, ahol az ördöggel is le kell ülni tárgyalni" – mondta Bunta, aki beszédében utalt arra, hogy Udvarhelyen nincs szükség sem a volt polgármesterre, sem arra a „magas rangú tisztségviselőre".



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
makro polo
2016-05-26 12:16:50
Respekt Haáz Sanyi!

Bunta, miután megjárta a hadak útját (gondolok itt többek között az RMDSZ-ből való kiválására), igazi politikussá érett.
Ez még a "tablet által homályosan" nyert információ alapján megírt cikkből is egyértelműen kiviláglik, átsüt. A cikkíró, viszonylag korrekt módon tálalta az anyagot. Kies vidékünkön talán az egyik legösszeszedettebb (bármit is jelentsen / pillanat) újságírónak tekinthető. Ha a kisördögöt kordában tartotta volna, akkor egy igazi, korrekt véleménymentes szöveget olvashattunk volna. Viszont az is igaz, hogy ő is emberből van (illetve asszonyból, nehogy a mérges feministák felszisszenjenek).
Az UKKSZ szégyellheti magát, hogy még az elvárt minimumot se tudta biztosítani ami ilyenkor illik. Nagy György tényleg annyira átment zsiráfba a végén, hogy egy routerrel a fején mindent megoldhatott volna. Az RMDSz jelölt ténykedéséről viszont még a Kossuth rádió is beszámol, ami azt jelzi, hogy irtó nagy szar van a kakaóban.

Ezért Bunta for presid...
avatar
erőspista
2016-05-27 12:19:57
A rákkeltő hatásról röviden...
Tisztelt Pál Edit Éva!

Ez egy hiteles, ferdítéseket mellőző, profi anyag. A tartalmáért pedig nem Ön a felelős, hanem az (ma már megtudtuk, hogy Zotya is), aki egy UKKSZ találkozón, ahova azért hívták, hogy a vállalkozókkal tervezett együttműködő jövőről beszéljen, létező projektjeiről, de ő az elmúltnyócévről tartott szappanoperákba illő megemlékezést.

Tessék mondani! Mikor nő fel az udvarhelyi felnőttek népes tábora arra a szintre, hogy az ilyen varázslókat, mellédumálókat eltakarítsa a közéletből?

Azért kérdem Öntől, mert a B.L.Zoltánok önöknek is köszönhetik a pozíciójukat... Miközben elismerve olvasom színvonalas összeállításaikat, riportjaikat, egy kicsivel több "kakaóra" váltást kívánok önöknek... És ha lehet, váltsanak jobbra. Jobb polgármesterre. Figyelte? Semmi politika nem volt benne... :-)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."