Bíró: Gálfi Buntának köszönheti a győzelmét

Az udvarhelyi lemaradásért szerinte a városi RMDSZ-szervezet a felelős. No meg a volt polgármester. Meg mindenki más.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Bunta01

Leköszönt Bunta

Péntek délután beiktatják az új polgármestert, Bunta...
Gálfi Árpád és felesége mindenkivel kezett fogott fotó: Szabó Attila, Balogh Réka

Itt az új városvezetés - élő

Pénteken megalakul Székelyudvarhely új tanácsa,...
Jakab Áron Csaba

Folytatódik a boszorkányüldözés az RMDSZ-ben?

Az RMDSZ állítólag sokkot kapott, Jakab Áron Csaba...

Személyi változásokat javasol az udvarhelyszéki ügyvezető elnök. Fotók: Gál Előd
Személyi változásokat javasol az udvarhelyszéki ügyvezető elnök. Fotók: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. június 09., 12:19
6 hozzászólás. 

A pozitívumokkal kezdte csütörtökön a helyhatósági választások kiértékelését Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének ügyvezető elnöke. A szövetség Székelyudvarhelyen mind a polgármester-jelölt, mind a tanácsoslista tekintetében alulmaradt, hiszen mindössze nyolc önkormányzati képviselőjük lesz a következő négy évben.

Udvarhelyszék egészét tekintve azonban pozitívak a számok: Bíró szerint az önkormányzatokban megerősödött az RMDSZ. A korábbi 217-ről 226-ra nőtt ugyanis a helyi tanácsosaik száma, és ez még nőni fog, ugyanis több független önkormányzati képviselő is jelezte, hogy csatlakozna hozzájuk.

A megyei tanácsban ugyan az RMDSZ kevesebb helyet szerzett meg ebben a ciklusban, mint korábban, de Udvarhelyszéket ugyanúgy nyolc ember képviseli, mint eddig, és Székelykeresztúrról ketten is bekerültek - ismertette Bíró. Úgy érzik, hogy sikerült megerősíteniük a pozíciójukat, ez abból is látszott, hogy ahol ellenjelöltek voltak, azok nagy százalékban az RMDSZ lejáratására próbáltak kampányt építeni - vélte.

Fiatalok az önkormányzatokban

Pozitív tapasztalatként említette például a Korondon, Parajdon, Máréfalván és Székelyderzsben történteket, ahol szerinte lendületes, törekvő emberek, sok helyen pedig fiatalok kerültek a vezetőségbe. Úgy érzi, az RMDSZ-en belül elindult egy megújulási folyamat, amely a továbbiakban csak folytatódni fog.

Kápolnáson és Homoródalmáson nem indítottak RMDSZ-es jelöltet, ez nem véletlen: támogatják mindkét község jelöltjét, velük is együtt fognak működni a következő években - ismertette Bíró.

"Jó hírekről ennyit"

– ezzel a mondattal át is tért a beszámoló kellemetlenebb részére. Az udvarhelyszéki szervezet kiemelezte a helyzetet az elmúlt napokban, és levonta a tanulságokat is. Nem azzal kezdték, hogy felelősöket próbáltak keresni – nyomatékosította, feltehetően Jakab Áron Csaba székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő üzenetére utalva.

Lövétén az bizonyosodott be, hogy nem elég négy évig dolgozni, fejleszteni, hanem azért kampányolni is kell – vonta le a következtetést Bíró, utalva arra, hogy az előző polgármester, Lázár Zoltán mintegy negyven vokssal maradt le a független Mihály Dénes mögött. Ők hajlandók együttműködni a következőkben – derült ki.

Szentegyháza viszont, akárcsak Székelyudvarhely, jó példája annak, hogy ahol négy évig nem volt aktív az RMDSZ, ott a kampányban hiába próbálnak bizonyítani – fejtette ki. Említette a korábbi hitelvesztést is, amely a szentegyházi önkormányzati képviselők megváltoztatása miatt következett be.

A vita döntött Udvarhelyen

A legkülönlegesebbnek egyértelműen az udvarhelyi helyzet bizonyult: Bíró szerint itt is az elmúlt években gyökerezik Arros Orsolyának, az RMDSZ polgármesterjelöltjének alulmaradása. Úgy véli, a választók nem érezték a szövetség jelenlétét helyben, ugyanakkor megzavarta őket, hogy nem tudták, ki az RMDSZ jelöltje.

A Bunta Levente korábbi RMDSZ-es polgármester, most függetlenként indult polgármesterjelölt és az RMDSZ közti vita rányomta bélyegét a polgármester-választásra, illetve a tanácsosjelöltek kiválasztására is. Úgy vélte, Gálfi Árpád újdonsült polgármester Bunta korábbi tevékenységének és a konfliktusnak köszönheti, hogy megválasztották.

Bíró több munkát várt volna el a városi szervezet elnökétől, és egyes megyei tanácsosok munkáját is kevesellte. Úgy véli, ahhoz, hogy a városlakók támogatását visszanyerjék, újratervezésre és -szervezésre van szükség a széki szervezeten belül, ezért ő javasolni fog személyi változásokat is.

A volt RMDSZ-es önkormányzati képviselők között nem lehet szakadásról beszélni: van egy ember, és van mindenki más – fogalmazott, hozzáfűzve, javasolni fogja annak az embernek az eltávolítását,

nem azért, mert lemondásra szólította fel Verestóyt,

hanem azért, mert szerinte a kampány során a széki RMDSZ elvesztette a belé vetett bizalmat.

Bíró cáfolta azt a pletykát, amely szerint Arros Orsolya lenne Székelyudvarhely alpolgármestere, mivel, mint mondta, az RMDSZ mostani támogatottságát tekintve nem tehet erre vonatkozó javaslatot. Eddig még a koalíciótól sem érkezett ilyen felkérés, de ha kapnának ilyet, azt pozitív gesztusként értelmeznék.

Szerinte azonban ennél fontosabb, hogy az EMNP és MPP alkotta koalíció, illetve az RMDSZ együtt tudjon működni. Amúgy is lát a koalíció berkeiben olyan fiatalokat, akik nem hordozzák a kampány személyeskedéseit, sarát, hanem a munkára koncentrálnak, ezért bízik a közös munkában. Még akkor is, ha még nem lehet tudni, ki lesz a nyolc székelyudvarhelyi önkormányzati képviselőjük, hiszen

többen visszaléptek, ahogy kisebbségbe kerültek.

A végleges listát Bíró jövő hétre ígérte.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2016-06-09 15:26:24
1. "többen visszaléptek, ahogy kisebbségbe kerültek" csak uralkodni szeretnek dolgozni nem
2. "javasolni fogja annak az embernek az eltávolítását" az RMDSZ nyitott a csicskákra de akinek véleménye van az mehet haza
avatar
abraneni
2016-06-09 16:04:26
Nem Bunta a hibás, az előválasztás hiánya,átjátszása, itt egyedül Orsi és csapata szerepelt le, mindenki tudta ki a szervezet jelöltje
avatar
Egy a sokból
2016-06-09 18:58:17
Úgy látom ez az úriember más filmet nézett, mint mi, "közönséges" halandók.
Az is lehet, hogy megkapta a központtól a protokollszöveget...
avatar
hofika
2016-06-10 07:57:45
Jakab Áron Csaba
Jakab Áron Csaba maradjon,Verestóy menjen!!!
A választok tudtak hogy ki az rmdsz jelöltje,csak volt aki Buntara szavazott és volt aki Arosra.A biztos rmdszes polgármesteri széket nem kellet volna felcserélni a bizonytalannal
avatar
Kat
2016-06-10 11:39:41
re:
A biztos polgármesteri szék, az csak egy szék. Ha arra ment volna ki a játék, hogy legyen szék, de eredmény zéró, munka zéró, akkor az most úgyis lenne. Amúgy nem gyenge, hogy Udvarhelyen hányan szerettek volna olyan polgármestert, aki be sem jár dolgozni, csak felveszi a fizetést. Az jobban meglepett, mint az, hogy a koalició megnyerte a választást. S hányszor elhangzott, hogy ne nézze senki hülyének az udvarhelyieket. nah hallode, számszerűen látszik, hogy hány hülye van Udvarhelyen :))
avatar
guru
2016-06-10 14:02:34
harakirit !
Ha van még egy kis becsület bennük: Verestoy, Bíró Botond, Antal Lóránt lemondanak !

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."