Országos » Gazdaság

Ki a roma? Kinek mit jelent a roma?

Románia lakosságának több mint fele nem akar romát a családba - derül ki a Román Értékelési és Stratégiai Intézet (IRES) felméréséből.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 08., 08:29
21 hozzászólás. 

A román állampolgárok 87 százaléka találkozott már romával. 36 százalékuk számára közömbös volt ez a találkozás, 18 százalék félt, 15 százalék szimpátiát, 12 százalék pedig sajnálatot érzett – olvasható a manna.ro-n.

A lakosság 66 százaléka szerint a cigány szó nem sértő, 30 százalék hiszi ennek ellenkezőjét. A megkérdezettek 74 százaléka a kinézete alapján azonosít egy romát, 62 százalék a bőrszíne alapján, 84 százalék a szokásai és viselkedése, 77 százalék pedig a nyelve alapján.

A romániaiak 64 százalékát nem zavarná, ha roma lenne a munkatársuk vagy a szomszédjuk, ám ha családtagról lenne szó, már sokkal elutasítóbbak: 57 százalék ellenzi, hogy roma kerüljön a családjába.

A válaszadók 62 százaléka szerint Románia toleránsabb a romákkal, mint más EU-s országok, és 69 százalék gondolja úgy, hogy a romák ügye európai és nem romániai probléma.

A probléma megoldását illetően 31 százalék gondolja úgy, hogy a kormánynak kell ezzel foglalkoznia, 22 százalék szerint a romáknak, 13 százalék úgy véli, mi magunk vagyunk a felelősek, 11 százalék szerint az önkormányzatok, 9 százalék szerint pedig az Európai Uniónak kell megoldást találnia.


21 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2010-09-08 13:06:01
A ciganyok eddig sem probaltak meg beilleszkedni a tarsadalomba es ezutan sem fognak.
avatar
Blabla
2010-09-08 10:54:52
Az biztos. Magyarországon már mindent megpróbáltak, új lakás, új minden, de amíg az új lakásban is a szoba közepére SZÉKLETEZNEK (lol az a kifejezés :D ) , addig nincs mit kezdeni velük.

Tegnap is mentünk a barátaimmal az utcán én jöttek 3an szembe, és az egyik nekiment az egyik barátomnak és még a purdé volt felháborodva. Az biztos, hogy következőkór nem ússza meg ilyen könnyen...
avatar
Arttilla
2010-09-08 11:52:09
...
Hogy ki a roma?
Hát mocskos cigány!
Hogy mi a megoldás? - Auswitz
Persze van néhány kivétel, de az már elenyésző.
avatar
möjszömbágpulá
2010-09-08 13:13:50


A cigányok meg szerencsétlen földönfutók, akiknek a megváltoztatására nincsen rögtön beadható gyógyszer, vagy recept, 3-4 generáció sem lenne elég arra, hogy céltudatosan, oktatással átnevelni lehessen ekkora tömeget ilyen gyökerekkel és hagyományokkal. Szerintem nem arra kell törekedni, hogy egyetemista cigányok üljenek a padokban, mint pl. a Jurcsány kormány egyik célkitűzése, hanem egyes jólfizető kétkezi hiányszakmákba kéne elhelyezni őket, drákói fegyelem mellett, hogy érezzék a súlyát és a gyömölcsét egyszerre annak, amit véghezvisznek. De ez lehetetlen, mert már ahogy tudjuk, senki sem tekintheti céljának mások mentális gyarmatosítását, határtalan alárendelését, végtelen kiszorítását. Másképp nem működne, és nem is működik sehol a világon.
avatar
möjszömbágpulá
2010-09-08 12:22:30
Egyébként ez az ügy egy befele örvénylő spirál, az utolós két állomása a slum és a gettó mindíg (a gettót a hagyományos értelemben értve). Folamatosan újratermelődő csoport, ugyanazokkal a problémákkal, javarészt ugyanazon a helyen, ugyanabban a közegben, ugyanolyan életkörülmények és kilátástalanság közepette. Távol a "magát normálisnak gonodló" társadalomtól, mintegy színfal mögötti párhuzamos idősíkon játszódó véget nem érő végtelen tragédia. A szereplői meg csupán azért képesek helytállni, és végigjátszani a jutott szerepet, mert képtelenek kívülről szemlélni önmagukat és meglátni önmaguk valós nyomorúságos és patetikus helyzetét, ami kellő lökést lenne képes adni a szükséges változáshoz. Ahhoz, hogy tartós és hatásos legyen, lentről fölfele kellene induljon, nem pedig ahogy a mintatársadalom gondolja - (amilyenné szeretné változtatni a cickányokat a többség)-, fentről jövő utasításoknak, projekteknek megfelelően uniformizálva a szisztémát elszenvedő nyers tömeget.
avatar
möjszömbágpulá
2010-09-08 12:32:03
Lássuk be és remélem nem fér kétség ahhoz, hogy egy népcsoport kultúrája, sokszínégéből évszázados hagyományaiból, tartalékaiból épül, melyenek fontos hozzátartozói az egyes interakciók a környező népcsoportokkal esetleg társadami szintekkel (a tagoltáságát tekintve horizontális és vertikális érintkezések, cserélődések). Számos tanulány jelent meg azzal kapcsolatban, hogy annál életkéesebb, fejlődőképesebb + sok positív jelző, az a nép, amely minél több a sajátjánál különböző kultúrával kénytelen együttélni. Az a tény, hogy az évszázadok során sikerül fejlődni az adott nemzetnek, a másiknak pedig nem (cickányok) az én értelmezésemben (ami termászetesen téves is lehet) arra enged következtetni, hogy az illető csoport kulturálisan és mentálisan nem áll olyan szinten, hogy befogadóvá tudjon válni rövid idő alatt egy kvalitását tekintve jobb berendezkedésű kultúra irányából. Tehát akkor lehetséges, hogy nem ebből az irányból kellene erőltetni a (át)nevelést.
avatar
möjszömbágpulá
2010-09-08 12:54:02
Számos példából lehet meríteni és okulni. Nem vagyok szociológus, sőt egyáltalán nem a humán profil jellemezhet. Az EXXON Mobil és az alaszkai eszkimók esete jelentős kudarccal zárult. Az oroszországi Komi vidéken élő nomád népek kommunizmus ideje alatt történő "rendszerezése" tömeges öngyilkosságokat hozott. A mongol sztyeppéken a mai napig is ezeréves hagyomány szerint élnek és megmaradva túlélnek nomád törzsek, akiknek eszük ágában sincs változni. A romániai kommunista párt kolozs megyei blokk építési láza ill. falu a városban jellegű betelepítései soha nem látott öngyilkossági hullámot váltottak ki. Le Corbusier építészete indiában, mint kasztokra bontott falanszter...Palesztin biztosági kerítés...stb. egyik sem aratott osztatlan sikert és jelentős költségvetés állt rendelkezésre szinte minden esetben. Lazán kapcsolhatóak a kérdéskörhöz nyugodtan a virágzó majd hanyatló bányavárosok is. Holott ez nem a cickányság kérdéskörbe tarozik.
avatar
kszl
2010-09-08 13:26:19
möjszömbágpulá-magyar szótár


utolós - ???
folamatosan - folyamatosan
positív - pozitív
termászetesen- természetesen
blokk - tömbház vagy panelház

Citáció:

egyik sem aratott osztatlan ....

A mondatok mindig nagybetűvel kezdődnek.



Apropó möjszömbágpulá nem vagyok nigger
úgy, hogy erre is rácsesztél

avatar
Blabla
2010-09-08 13:23:44
kszl. szerintem nem a nyelvtani helyességen van a hangsúly. Aki a mondandóját figyeli az példúl észre se veszi - próbáld ki.

Hitlert vissza!
avatar
kszl
2010-09-08 13:26:54
re:
avatar
Blabla
kszl. szerintem nem a nyelvtani helyességen van a hangsúly. Aki a mondandóját figyeli az példúl észre se veszi - próbáld ki.

Hitlert vissza!



teljesen egyet értek
avatar
Laces
2010-09-08 13:54:17
Inkabb a romanokat utalnatok igy, azok sem jobbak :P
avatar
trabant
2010-09-08 14:21:13
re:
avatar
Laces
Inkabb a romanokat utalnatok igy, azok sem jobbak :P


Te valószinüleg nem ismersz románokat , hogy ilyen hülyeségeket irsz (vagyis ismersz a tv ből ien becali , wc tudor féléket és a róluk alkotott véleményt ráhúzod a egész románságra pedig nincs igazad)Inkább legyen 10 román szomszédom mint 1 cigó vagy tápos magyar!
Aki meg egy fórumon a helyes irási hibákat nézegeti és javitgatja az forduljon orvoshoz mert valami nem kerek nála!
avatar
Szkíta
2010-09-08 14:47:18
re:
avatar
Laces
Inkabb a romanokat utalnatok igy, azok sem jobbak :P


Laces drága a szomszédom román nemzetiségű de hosszú évek alatt problémám nem volt vele és többet segített mint a többi 18 szomszéd többsége.
Nem kell egy két örült miatt megbélyegezni az egészet , köztünk és köztük is van salak réteg.
avatar
möjszömbágpulá
2010-09-08 15:16:33
Szerelmes lettem káesszelbe, mert magamat látom benne megtestesülni.

De attól függetlenül szlovákiában van egy jó fal:

http://index.hu/video/2010/09/08/szlovak_fal/


cigó téma.

avatar
Laces
2010-09-08 16:32:40
De nem mindenki ezt csinalja a ciganyokkal? 1-2 lop,csal,hazudik s a tobbire rahuzzak a lepedot. Lehet,h van 1-2 normalis roman es 1-2 normalis cigany de attol meg a lenyeg ugyanaz.
avatar
Laces
2010-09-08 16:36:03
Ha nem hiszed koltozz fel kolozsvarra egy fel evet, elj kozottuk szeressed oket :P
avatar
Laces
2010-09-08 16:37:36
A helyesiras pedig altalanos muveltseg. En sem tudok szal varom a pozitiv kritikakat :P
avatar
trabant
2010-09-08 16:45:28
re:
avatar
Laces
Ha nem hiszed koltozz fel kolozsvarra egy fel evet, elj kozottuk szeressed oket :P


Temesváron élek fél éve tudom mit beszélek , én nem azt mondom h ők a szivem csücskei de nekem semmi problémám nem volt még velük , szerintem nagyon segitőkészek de gondolom ehez az én hozzáállásom is kellet , ha startból utálod mert román akkor ne is várd el h pacsizzon veled.
Ám én sem tudok helyesen irni e van tudom magamtól is nem kö senki mondja! :P :P
avatar
trabant
2010-09-08 16:52:09
re:
avatar
Laces
De nem mindenki ezt csinalja a ciganyokkal? 1-2 lop,csal,hazudik s a tobbire rahuzzak a lepedot. Lehet,h van 1-2 normalis roman es 1-2 normalis cigany de attol meg a lenyeg ugyanaz.


Ez igy nem állja meg a helyét.
Te láttál már olyan cigányt amelyik dolgozik?Kicsi a valószinűsége!Akkor vajon miből élnek?Ne gondolkozz rajta megmondom lopnak, csalnak ,hazudnak!95%uk
avatar
kszl
2010-09-09 08:40:59
Egy-két incidenst leszámítva több bajom volt a cigányokkal (EU-Nigger), mint a románokkal.
avatar
Laces
2010-09-09 09:25:12
Az a baj,h csak elore lattok mint a napellenzos lovak :P ha ti igy utaljatok a ciganyokat akkor miert ekkora bun ha en ugyanigy(vagy jobban) utalom a romanokat?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."