Itthon » Civilek

Erőss Zsolt: a kudarcot is el kell viselni

Zsúfolásig telt a gimnázium bentlakásának díszterme Erőss Zsolt hegymászó hétfő esti előadásán. Pedig az idei, Annapurna-expedíció tragédiával végződött.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

erosszsolt203
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. november 27., 10:51
1 hozzászólás. 

„Sajnos rossz vége lett az idei expedíciónknak. Szép sikerélmények is vannak, van tétje, de elég komoly balesetek is be tudnak következni. Ezzel együtt szeretni kell a hegymászást." – mondta az Erdélyi Kárpát Egyesület által szervezett találkozó felvezetőjében Erőss Zsolt, utalva arra, hogy az idén április-májusban tett Annapurna-epedíció során életét vesztette a 33 éves Horváth Tibor.

„A mostani a legnagyobb kudarc, de ennek ellenére szeretem és szerettem ezt az expedíciót" – mondta Erőss, hozzátéve, hogy a kudarcból is tovább lehet lépni. Levetítette az expedícióról készült filmjét, aprólékosan elmagyarázva történetét.

Az Annapurna egy 8091 méter magas hegy Nepál területén – Erőss Zsolt és csapata idén tavasszal igyekeztek megmászni ezt a nyolcezrest is.

erosszsolt204

Ketten (Erőss, valamint tanítványa és barátja, Horváth Tibor) szerettek volna csúcsot támadni, de Horváth 6800 méteres magasságból, Erőss pedig 7200-ból fordult vissza. Sajnos a visszaút végzetes volt – Erőss Zsolt visszajövetelekor megdöbbenve tapasztalta, hogy a nyomok alapján társát egy irtózatos erejű jéglavina elsodorta.

Az Annapurna statisztikája is a legszomorúbb: habár technikailag nem nehéz, a folyamatos lavinaveszély miatt sok hegymászó meghalt már a hegyen, a csúcstámadók egyharmada. „Fizikai és mentális mélypont volt a ennek a mászásnak a vége" – mondta Erőss Zsolt a film után, majd elmondta azt is, hogy jövőre a Kancsendzönga lesz a következő cél, ez a harmadik legnagyobb nyolcezres (8586 méter).

erosszsolt208

A vetítést követő beszélgetésen töb btémát érintettek a kérdések, pl. azt, hogy kikből lesznek a serpák és a teherhordók. Erőss szerint a serpákat úgy válogatják, mint Brazíliában a futballistákat. Arra is fény derült, mi lesz a hegyen elhunyt hegymászók holttestével (legtöbb esetben ott maradnak), illetve, hogyan bírta Zsolt lába az expedíciót, hiszen jobb lábát térdtől lefele amputálni kellett 2010-ben. Utóbbira azt mondta, idén már nem érték meglepetések.

A találkozó a hegymászó 2013-as falinaptára, ami az Annapurna-expedíció képeiből tartalmaz tizenkettőt, és idén megjelent, róla szóló, Földes András által írt könyv dedikálásával zárult.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ÁgnesÁgneske
2012-11-28 10:10:50
:)
Mint ember, mint hegymászó, mint székely számomra tiszteletreméltó amit csinál-főleg ahogy csinálja. Az embersége, kitartása, közvetlensége határtalan.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."