Itthon » Civilek

Te is megmentheted az elveszett kutyákat

Szembejön, nyugodt, látod rajta, hogy nyakörves, jól tartott, rendes kutya. Csak éppen lelépett hazulról. Mit tehetsz ilyenkor?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Kutyák az utcán
Fotó: zoldzebra.wordpress.com
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. február 12., 13:59
0 hozzászólás. 

Megkerült a múlt héten elveszett nőstény labrador gazdája. Még aznap. Mint kiderült, a megsérült szuka az Ördög névre hallgat, gazdája hazavitte az állatorvostól.

Nemcsak Ördög, hanem több, otthonról lelépett kutya került hasonló helyzetbe. Sok esetben csak néhány jóindulatú emberen múlott, hogy nem lett súlyosabb bajuk vagy nem pusztultak el. Habár a város területén egyre nagyobb a kutyák száma, a gazdik nem feltétlenül ismerik az alapvető kutyatartási normákat s ennek kárát legtöbbször az állatok látják.

Bármennyire is azt hisszük, hogy a kutyánk nem megy el hazulról, bizony tudnak meglepetést okozni a házi kedvencek: hiába húzunk magas kerítést, az ösztönétől vezérelt házőrző úgy átmegy rajta, mint a macska. Ha nem ugrik, akkor aláássa a kerítést, s máris a szabadban csatangol.

Olykor falkába verődik, olykor pedig egyedül szegül szembe a falkákkal, de egy biztos: számára nem egészséges a kóborlás. Betegségeket, sérüléseket szedhet össze a néhány napos, hetes, hónapos (mert ilyen is van) tekergés alatt. S ami a legtragikusabb: elgázolhatja egy autó.

Portálunk több olyan esetről is beszámolt az utóbbi hónapokban, amelyeknek főszereplői talált kutyák voltak, szerencsére mindegyiket megtalálta a gazdája vagy új vette magához.

Remény az ebeknek

A székelyudvarhelyi Kodolányi Enikő két évvel ezelőtt hozta létre az Ebremény Egyesületet, s néhány hónapja többször is csörgött ennek telefonszáma (0740-192162) egy-egy elkóborolt vagy autó által elgázolt kutya miatt. Enikő számításai szerint három hónap alatt kb. 4-5 elgázolt kutyához hívták ki.

Minden héten van legalább egy olyan hívása, amit olyan lakók tesznek, akik elkóborolt kutyát találtak. Legtöbbször azért hívják az egyesületet, mert a kutyán semmi azonosító sem található – pedig alig 5-10 lejből lehet készíttetni kulcsmásolóknál egy kis fémlemezt, amin írja a kutya és a gazdája nevét, illetve utóbbi telefonszámát. Ez nagyon sokszor hasznosnak bizonyultak már.

kicsikutyika2

Az elkóborolt állatot tanácsos állatorvoshoz vinni, mert a szakemberek ellátják a sérüléseket, tudnak segíteni abban is, hogy visszakerüljenek a gazdákhoz. Székelyudvarhelyen dr. Sándor Zsolt, dr. Köbölkuti Lóránd és dr. Balogh Botond állatorvosokhoz lehet fordulni. Utóbbinál néhány hely is van egy kennelben a talált állatok számára.

Mennyit ér meg neked?

Vannak nagyon rossz tapasztalatok is kutyamegtalálás terén. Az egyesület néhány héttel ezelőtt olyan bejelentést kapott, hogy az Éltetőkút utcában kínoztak egy gödörbe esett kutyát, de mire a rendőrség a helyszínre ment, az állat és a kínzói is eltűntek. Azonban az is megfigyelhető az utóbbi években, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű romák közül többen „szakosodtak" hazulról elkóborolt kutyák befogására, amit utána pénzért adnak vissza a gazdáknak.

Általában a „Mennyit ér meg neked?" kérdést szokták feltenni a gazdának, de információnk szerint nagyjából 50-100 lejért „visszaváltható" egy kutya. Fordult elő olyan eset néhány évvel korábban, hogy az egyeztetés után a kutya gazdája nem egyedül ment a helyszínre találkozni a kutya „jótevőjével", s az állat visszavétele után többedmagával úgy helyben- és (természetesen) pénz nélkül hagyta az illetőt, hogy percekkel később is alig tudott lábra állni.

Nem valószínű, hogy a „se pénz, se posztó" klasszikus esete után az illetőnek lett volna kedve további kutyákat befogni. Egyébként ilyen történetnél lehet a rendőrséget is hívni, mert az eset lopásnak minősül. De az is előfordult, hogy a romáktól egyszerűen visszalopták az általuk befogott kutyát.

Láncot, chipet, nyakörvet?

Lehetőleg mindent, amennyiben „szökős" a kutya. Mert nagyon hasznos lehet. Az adatokat a nyakörvbe is bele lehet íratni, de állatorvos rizsszemnyi chipet is tud beültetni a kutya bőre alá. Ez alapján rögtön lehet azonosítani egy rendelőben. Ha udvaron tartjuk, egy hosszú, huzalon futó lánc is jól foghat, a kutya sem tud elszökni és a mozgástere is nagyobb.

kicsikutyika

„Az ösztön és az orra viszi sokszor a kutyát, olyan is van, hogy a szemed láttára lépik le" – mondja Kodolányi Enikő, aki nagyon hasznosnak tartja a Facebook-ot, illetve a sajtóban való megjelenést. sokszor így találtak meg kutyákat a gazdik.

Tud extrém eseteket is: egy barna cocker spániel szilveszterkor lánccal a nyakában jelent meg a Cekend-tetői szeméttárolónál, s két hét múlva került meg a gazdi. Egy szintén spániel fajtájú kutya négy év után, három gazda után jelent meg a legelső nevelője házának udvarán, utóbbi azt hitte, hogy szellemet lát...

Kodolányi Enikő egy minden szempontból megfelelő menhelyet szeretne létesíteni – ezt az egykori városi szeméttároló helyén építenék fel, mivel szerinte a mostani, a II. Rákóczi Ferenc utcai létesítmény nem felel meg a minimális követelményeknek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."