Itthon » Civilek

Minire szabták a várat

Kavicsokból, gipszből, gyurmából készült, vörös darabont őrzi, a belső udvarán ott áll a hajdani kolostor is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Bálint Tamás és a makett
Másfél hónapot dolgozott a maketten Bálint Tamás. Fotó: Fazakas Szabolcs
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. július 03., 08:39
0 hozzászólás. 

Elkészíteni, közszemlére tenni a Székely Támadt vár 16-17. századi állapotának korhű, kicsinyített mását – az ötlet nem új keletű, már 2011-ben, az első Székely Vörös Darabont díszőrségváltással egy időben megfogalmazódott. Az álomból valóság lett. Bálint Tamás, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tizedikes diákja – aki a Székelyudvarhelyi Vörös Darabont csapat tagja is –, másfél hónap alatt elkészítette a középkori vár makettjét. A látványos mini várat kedden délelőtt a Jézus-kápolna udvarán vehettük alaposan szemügyre.

Vörös darabont a strázsán. Fotó: Fazakas Szabolcs

„Személyes volt az indíttatás, mert szeretem a történelmet, ezért álltam darabontnak is, és úgy gondoltam, hogy ez a munka is segít abban, hogy megismerjem a vár történetét" – világosította fel az eseményen résztvevőket Tamás, hozzátette, másfél hónappal ezelőtt látott neki a munkának.

Számításai szerint körülbelül 230 órába tellett, amíg gipszből, apró kavicsokból megépítette az egykor három emeletes bástyák mását, a várfalat és kartonpapírból elkészült az egykor a vár belső udvarán, a mostani iskola épületének helyén levő kolostor épületének méretarányos, festett ablakos mása.

Tamás alapos munkát végzett, benépesítette a makettet, azaz az egykori várlakókat is megformázta: szám szerint 40 darab mini vörös darabont, lovon ülő várkapitány, de még lovasszekéren a várba hajtó bajszos székely, sőt egy parányi kutya és  macska is elkészült. Mindezek száradó gyurmából, temperával színezve.

Arányaiban és részleteiben is megállja a helyét, elismerésem a fiatal alkotónak" – dicsérte meg művét a bemutatóra meghívott Sófalvi András régész, aki szakmai irányítója volt a projektnek. Mint mondta, a méretarányos, részletes és korhű rekonstrukció értékét az is növeli, hogy ez a Székely Támadt vár első mini mása.

Alapos, minőségi munka az első makett. Fotó: Fazakas Szabolcs„Eddig csak vázlatok, rajzok készültek, gondolok Haáz Rezső fantáziarajzára és Gyöngössy János rekonstrukciójára, amelynek elemeit Tamás itt most nagymértékben felhasználta" – fogalmazott Sófalvi.

Az eseményen jelen volt a Székelyföldi Legendárium megálmodója, Fazakas Szabolcs, aki a Vörös Darabontokat két éve gardírozza, és aki a vár-makett elkészítésének is lelkes támogatója volt.

„Ez egy beltéri makett, amit egyelőre a Jézus-kápolnánál teszünk közszemlére, mert a várban levő iskolában most érettségi vizsga zajlik, de az eredeti terv, hogy a makettet majd ott, a várban állítsuk ki, ahol a helye" – mondta Fazakas. Hozzátette, a mini vár a turistalátványosságként is szolgáló vörös darabont sátorban kap helyet, amelyet a Bánffy- bástyában állítanak fel hamarosan. A tervek szerint a várfalakon kapnak majd helyet Gyöngössy Jánosnak a középkori székelyföldi templomokról készült axonometrikus (térbeli objektum síkban való ábrázolása) rajzai is.

Bálint Tamás is elégedett az eredménnyel. Fotó: Fazakas SzabolcsA makett, a darabont-sátor és a rajzok minden valószínűséggel segítenek majd a messziről jött vendégeknek, hogy ne csak nézzenek, de tudják is azt, hogy mit látnak.

Addig is, aki kíváncsi, sétáljon el a Jézus-kápolnához, nézze meg a kápolna történetét bemutató kiállítást, és ne felejtse el alaposan szemügyre venni, hogy milyen volt fénykorában, a vörös darabontok idejében, a Székely Támadt vár.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."