Itthon » Közélet

Lesz itt még kétszáz év múlva is magyar ember

Időkapszulát helyeznek el a Jézus Kápolna új keresztalmájában. Te is segíthetsz feltölteni a jövőnek hátrahagyott palackot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Jezus kapolna-1
Jézus Kápolna, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. április 27., 13:28
0 hozzászólás. 

2009-ben ugyan nem sikerült megnyerniük az EU-s pályázatot, amit műemlékek felújítására hirdettek meg, hiszen nem készültek el időben a műszaki tervdokumentációk, mégis kisebb forrásokból sikerült 2011-ben ásatásokat végezni a Jézus-kápolnánál, és állandó nyári programot kialakítani az érdeklődők számára – mondta Derzsi László, a kápolna felújításának megbízott vezetője.

Tavaly újabb támogatásokból sikerült újrafödni a kápolnát. A sürgős munkálatok után kiderült, hogy a kápolna keresztje annyira korrodálódott, hogy célszerű lenne kicserélni. A korábbiban ugyan nem volt, de ebbe egy időkapszulát szeretnének elhelyezni a Főesperesi Hivatallal és a Haáz Rezső Múzeummal közösen.

Jezus kapolna-4

Május 16-ig tart a felújítás, akkor kezdődik a kápolna „idénye", mondta el Miklós Zoltán múzeumigazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy régen bevett szokás volt, hogy a toronygombokba időkapszulát helyezzenek el, üzenetet hagyjanak a jövő generációinak.

Toronygömb, keresztalma

A toronysisak csúcsán lévő, rendszerint aranyozott gömb, vagy egyéb geometriájú forgástest, melyen legtöbbször kereszt vagy a felekezetre jellemző egyéb toronycsúcsdísz látható. Ha kereszt áll rajta, akkor keresztalma. A belül üres gömb rendszerint fémkazettába vagy -tokba zárt értékes kortörténeti dokumentumokat, tárgyakat tartalmaz a torony építésének vagy felújításának idejéből. 

Miklós Zoltán szerint érdemes arra a legrégebbi álló udvarhelyi műemlék, hogy az elkövetkező száz-kétszáz évnek üzenetet hagyjunk a keresztjében. Legutóbb a Homoród mentén került elő egy hasonló időkapszula, de 2013-ban az Udvarhelyi Fiatal Fórum kezdeményezésére a Márton Áron téren is elhelyeztek egy hasonlót. Erről portálunk videófelvételt is készített.

Tartalmát tekintve egy ilyen időkapszulába egy szöveges üzenet szokott kerülni, amelyben felsorolják az adott időszak egyházközségének vezetőit, de akár olyan információkat is tartalmaz, hogy az adott évben hány lejbe került egy ökör, hiszen falun ez volt számottevő. Az írott tartalom mellett teljesen hétköznapi tárgyak is belekerülnek a kapszulákba: sok esetben a korszak pénzérméi, hiszen azok is kordokumentumnak számítanak. Általában egy viasszal lezárt üvegbe helyezik el a tárgyakat.

Jezus kapolna-3

Az udvarhelyiektől várják az ötleteket, miket tartanak érdemesnek, hogy ebbe az időkapszulába belekerüljenek. „Ne kínai feliratot javasoljanak, mert lesz itt még kétszáz év múlva is magyar ember!" – mondta viccesen Miklós Zoltán. Az új keresztbe való elhelyezéssel kapcsolatban elmondta, remélik, kétszáz évig ki fog majd tartani. Az régi kereszt műtárggyá lett, és a Haáz Rezső Múzeumba került, hiszen a várostörténet jelentős darabja. Derzsi László zárszóként elmondta, az udvarhelyikapolna@gmail.com e-mail címre várják az udvarhelyiek javaslatait május 6-áig.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."