Itthon » Civilek

Udvarhely soha nem fárasztó téma

Civil kezdeményezés bontogatja szárnyait, amely az udvarhelyi épített örökség védelmében vált ki egyszerre rokonszenvet és ellenszenvet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Flashmob a székelyudvarhelyi Patkóban az épített örökség védelme érdekében
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. július 22., 14:54
1 hozzászólás. 

Balázs Attila, székelyudvarhelyi fotós már régóta közöl Facebook oldalán képeket olyan műemlékvédelem alatt álló, vagy egyszerűen csak valamelyik történelmi korszak stílusjegyeit viselő épületekről, amelyeken visszafordíthatatlan károkat okoztak felújítás címszóval.

Ezek a jelzés értékű üzenetek az elmúlt két hónapban még nagyobb figyelmet és támogatást kaptak, amióta elkezdődött a főtér felújítása, s a körülötte kialakult anomáliák.

Ahogy Attila fogalmaz, kezdeményezése nem róla, vagy egy polgármesterről, esetleg egy tanácsosról szól, hanem Udvarhelyről. Az épített, és nemcsak, örökség védelmében indította el a legnagyobb közösségi oldalon a Civilek az Örökségért Mozgalom közösségi csoportot.

Jelenleg hol tart a mozgalom?

Amikor elkezdtem ezeket a képeket feltenni a közösségi oldalra, láttam, hogy egyre több ember lájkolja, vállalva, hogy ezek számára is fontos dolgok. Mivel egyre több szimpatizáns jelentkezett, nem akartam a saját nevemmel fémjelezni ezt az ügyet, ezért Civilek az Örökségért Mozgalomnak nevezzük magunkat.

Balázs Attila, a Székelyudvarhelyen működő Civilek az Örökségért Mozgalom alapítója

Az örökség alatt értjük az épített, a kulturális örökséget és minden olyan értéket, ami ránk maradt a múltból, amit nem csak meg kell becsülnünk, hanem népszerűsítenünk is kell, mert arra érdemes. Azt szeretnénk, hogy ennek a mozgalomnak pozitív üzenete legyen. Hogy ne csak azt mondjuk, hogy így nem jó, hanem azt is, hogy miért nem, és hogyan lehetne jól vagy jobban csinálni, megoldásokkal szolgálni.

A Facebook-on most alakul a közösség, olyan felületet szeretnénk, ahol beszélünk is Udvarhely örökségéről. Idővel szeretnénk egy komoly fotógyűjteményt kialakítani itt, hogy ha valaki régi Udvarhely fotókat akar látni egy helyen, akkor nálunk könnyen megtalálja. Fontos a közösség és hogy minél többen legyünk, mert ha Udvarhely örökségéről beszélgetünk, akkor érdekel az emberek véleménye, és fontos, hogy kire lehet számítani.

Valószínűleg ősszel lesz egy a Civilek az Örökségért Mozgalom találkozó előadással egybekötve és akkor látni fogjuk, hogy nagyjából hány aktív tagunk van.

Miben kell számítani ezekre a szimpatizánsokra?

Például ha van egy olyan megmozdulás, aminek üzenet értéke van és hangsúlyozom folyamatosan, hogy pozitív üzenet. Nem azt akarjuk, hogy kiállunk valahova, szidunk valakit, majd hazamegyünk.

Megoldásokkal akartok szolgálni, ez azt jelenti, hogy a központban ahol építkezési állványzatot kezdnek szerelni, ott megjelentek?

Nem feltétlenül. Mi hiszünk abban, hogy az idő előre haladtával az emberek érzékenyebbek lesznek az épített örökségre. Udvarhelyen már vannak jó példák épület felújításra, nyílászárócserére. A jó példákat is meg szeretnénk mutatni.

Mi a cél?

Több településen láttam, hogy működnek ilyen örökségvédelmi szervezetek, Magyarországon például több városban és faluban működik a város-, falukép védelmi program. Meghatározzák, hogy az illető utcában vagy városrészben milyen jellegű épületet építhetsz. Így, ha van egy utca tizenöt székely portával, akkor te tizenhatodiknak nem építhetsz egy mediterrán házat, mert tájidegen. Szeretnénk, ha itt is figyelne erre valaki, és foglalkozna Udvarhely épített örökségével, a városképpel.

Tóth Árpád és Balázs Attila, a Civilek az Örökségért Mozgalom tagjai egy flashmobon, a székelyudvarhelyi Patkóban

Mi csak a figyelmet tudjuk felhívni: a hatóság, és ami nagyon fontos, a közösség figyelmét, mert nagyon sokszor nem rosszindulatból bontanak el vagy alakítanak át egy épületet, hanem hozzá nem értésből, igénytelenségből. Jó példát kell nekik mutatni.

Egy hosszú távú cél – és itt együtt kell működnünk az önkormányzattal –, hogy alapítsunk egy olyan díjat, amit évente ki lehet osztani, ami elismeri és megdicséri a jó példákat Udvarhelyen. Azokat, akik korhűen, a városhoz méltóan, vagy ha valami újat is loptak be, de a városképpel összhangban újítottak fel egy épületet. A pozitív példa elöljáró, és ezt kell, hogy lássák az emberek.

Említetted, hogy előbb vagy utóbb az önkormányzattal együtt kellene, hogy dolgozzatok. Egyelőre viszont megvádolnak, hogy valamelyik politikai párt zsoldosaként próbálod akasztani a munkálatokat.

Véleményem szerint Udvarhely az város, ahol a három politikai párt olyan mélyen beleásta magát a lövészárokba, hogy már azt sem látják, hol van az ellenség, csak lövöldöznek a levegőbe. Ennek sem én, sem a civilek nem vetnek véget, de azt fel kell, hogy fogja a mindenkori hatalom, hogy ha Udvarhelyen valaki tevékenykedni akar és tenni akar a városért, annak nem kell az egyes, kettes vagy hármas számú sorba beállnia.

Ért olyan vád, hogy biztos fizetve vagyok. Akik ahhoz vannak szokva, hogy kampányban embereket fizetnek, hogy az interneten kommentelgessenek, furcsa és nehéz lehet elfogadniuk, hogy valakit függetlenül és önző érdek nélkül is érdekel egy téma, amiért tesz is.

Érdek nélkül szeretem Udvarhelyt.

Mozgalomról, szimpatizánsokról beszélünk, de mégis te vagy a kezdeményezés mozgató rugója. Miért csinálod?

Lehet, hogy pont azért van, mert fotós vagyok, a szememből élek és több mindent észreveszek, és nem tudom nem észrevenni az elbaltázott dolgokat. A múlt iránti érdeklődés gyerekkoromból jön, amikor a 80-as években több régészeti táborban vettem részt Ferencz István professzor irányítása alatt. Rengeteg múltbéli dolgot gyűjtök, többek közt régi udvarhelyi fotókat.

Sok olyan épület van Udvarhelyen, központi vagy központ környéki utcában, amelynek több tulajdonosa van, így a frontra három különböző ablaktípus került, és három különböző színre festették. Ez megengedhetetlen. Nem arról van szó, hogy én vagy mi, civilek valakinek a magántulajdonába belekötünk. Az, hogy mit csinál a házon belül, az ő privát ügye. De, hogy mi történik az utcafronton, a homlokzaton, az a városképet javítja, vagy éppen rontja, az mindnyájunknak a dolga, mert egy egységes városkép megszépíti a várost. Ha vigyázunk rá, az számunkra érték.

Sokszor vádolnak, vagy támadnak, esetleg beszólnak kommentekben. Nem tagadom, ezekre fárasztó reagálni, és kedvét veszi az embernek, de számomra Udvarhely nem fárasztó téma és nem egy fárasztó hely. Nekem ez a szülővárosom. Sokat utazom, de Udvarhely olyan, mint egy rakétakilövő állomás, ahonnan sokszor jó elmenni, de mindig jó visszatérni. Talán ez a magyarázat mindenre, hogy szeretem Udvarhelyt.

Hogy fájó pontokat nyomogatsz, abból is kiderül, hogy a polgármester személyesen kommentált néhány facebookos megosztást, elég személyeskedő, már-már primitív módon.

Én nem haragszom senkire, sem a polgármesterre, sem a helyi vezetésre. Szerintem a polgármester úr sem bántott engem szándékosan, lehet hogy az egy elszólása volt, vagy valamiféle nyulat szeretett volna kiugrasztani a bokorból, de ott nem volt se bokor, se nyúl.

Azt mondják az ismerőseim, túl nagy lépésekben akarok előre haladni, de a politika malmai lassan őrölnek. Én azt mondom, ha van egy három sávos autópályánk, akkor ne a leálló vagy a lassú sávba haladjunk, hanem a gyors sávban, különben mindenki elmegy mellettünk. Elmegy Sepsiszentgyörgy, elmegy Csíkszereda, és ez kár lenne, mert mi vagyunk az anyaváros.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2013-07-23 09:33:06
Egyetértek.
Sajnos a nagy többségnek az a fontos, hogy a családjukat valahogy eltartsák és éljenek úgy ahogy sikerül ( az alacsony bérek miatt ), reflexből elmenjenek választani ( de valójában csak sablonosan szavaznak ) és semmiről nem akarnak véleményt fogalmazni, mert nekik a biztonság az állandóság a jó. Nekik elég, ha megkapják a napi söröcskéjüket, pálinkájukat, elmennek a turkálóba, elmennek egy koncertre ( lásd Udvarhely tavasza, sörfesztivál, stb. ) és megnézzék a szolgálatos 4-5 sorozatot a tévébe. Ennyi. Ezt a réteget nem lehet felrázni olyan témával, hogy igenis a város életébe bele kellene szólniuk( pl. Patkó, Eötvös József, stb ). Mert őket ez nem érdekli. Őket csak a készen kapott dolgok érdeklik, meg a körítés (avatás, stb.). Ez nekik elég.
Így a választott vezetés könnyen és akadálytalanul tudja kivitelezni a terveit, hisz nincs civil kontroll. És ez nekik is jó.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."